Descarregueu  el navegador Mozilla Firefox, per a una visualització web millor i més segura
Descarregueu l'Adobe Reader, per a documents PDF
lang: ca lang: en lang: es lang: fr lang: de

<< | Índex? | >>

Material addicional

Com a complement final, posarem una sèrie de material addicional, que aportarà llum a aspectes ressenyats en l'exposició bàsica que hem fet sobre el fenomen blaver. Així mateix, aportarem documents que creiem que són molt interessants per a comprendre aquest fenomen.

En primer lloc, posarem una llista de desinformacions que utilitzen sovint els blavers. En segon lloc, aportem un interessant recull de dades, on s'hi exposa la vinculació entre Falles i blaverisme. Per desgràcia, aquest recull de dades sols abasta fins a començaments dels 90 del s. XX, però ja ens pot donar una idea molt completa de com va ser aquesta vinculació en temps de la transició (molt important per al creixement i desenvolupament del blaverisme). En tercer lloc, aportem un valuosíssim extret del llibre La Pesta Blava de Vicent Bello, sobre la relació existent entre blaverisme i València C.F. durent els anys 80 del s. XX. En quart lloc, hi aportem el testimoni de la semi-desaparició del català en la subcomarca de Graus, en la comarca de la Ribagorça (Franja de Ponent), degut a una castellanització progressiva, i reflexionem sobre com la imposició del secessionisme lingüístic al País Valencià podria conduir a un fenomen semblant. En cinquè lloc, aportem un interessant treball d'investigació lingüística, basat en els textos blavers que trobem a la xarxa, on queda palès el seu actual desgavell i desordre ortogràfic i gramatical, malgrat la pretesa unificació que suposen les Normes del Puig.

Aportem després documents diversos en PDF d'inestimable valor. Tenim una secció documental a la web, i ací n'oferim sols una selecció. En primer lloc, aportem sensacionals documents sobre la violència blavera i feixista en la transició, que corresponen a diversos exemplars de la revista "Valencia Semanal" de finals de 1978 i 1979. En segon lloc, aportem un fantàstic reportatge en PDF sobre l'Aplec nacionalista del 9 d'Octubre de 1978. Tot ell, des del testimoni directe de la vitalitat nacionalista d'aquells temps, fins al testimoni de prova de la bomba que es posà en aquell aplec, és d'enorme valor. En tercer lloc, aportem un altre testinomi de valor impagable. Correspon a la declaració que feren il·lustres personatges valencians (com ara el difunt Cardenal Tarancón) i d'àmbit espanyol (com ara els Premis Nobel de Literatura Vicente Aleixandre o Camilo José Cela) contra l'incipient secessionisme lingüístic al principi de la transició. També oferim uns interessants textos en francès i alemany sobre les nocions bàsiques que cal saber de la nostra llengua i cultura. Per últim, oferim material addicional en PDF divers, com ara una lletra per a La Muixeranga estrenada en 1979.

A la web tenim també una xicoteta secció de llibres digitals. En aquesta pàgina d'inici oferim, de nou, una selecció. En primer lloc dos joies literàries en PDF: Nosaltres els Valencians, de Joan Fuster; i el primer opuscle anticatalanista de la història (si bé, a diferència dels posteriors que han vingut, escrit amb un to de respecte cap a Catalunya i els catalanistes), El Perill Català, de Josep Maria Bayarri. Aquestes dos obres representen, per dir-ho així, les dos postures extremes sobre l'adscripció (o no adscripció) nacional dels valencians a la Comunitat Catalànica (usant una terminologia que en els anys 50 i 60 usaven els posteriorment anticatalanistes Xavier Casp i Miquel Adlert). Nosaltres, dins de la nostra voluntat de ser objectius i de no pretendre imposar res al lector, les posem ací perquè el lector les examine i trega les seues conclusions. I dins d'aquesta voluntat, reproduïm El Perill Català en la seua ortografia originària en què fou escrit. També afegim un altre escrit curt de Joan Fuster, Qüestió de noms, que ha esdevingut un clàssic en tractar la qüestió nacional valenciana. Oferim també un llibre molt documentat per a conèixer els inicis del blaverisme i el blaverisme en els anys 80 del passat segle: La pesta blava de Vicent Bello. I per últim, oferim un joia literària i documental, ''Història de la senyera al País Valencià", de Pere Maria Orts. Orts era un expert heraldista i vexil·lòleg, i en aquest documentat estudi demostra la historicitat de les quatre barres com a símbol de l'antic Regne de València.

Per últim, afegim un material multimèdia interessant. En primer lloc, el magnífic documental "Del Roig al Blau", gentilesa de la Universitat de València, que ofereix una visió panoràmica molt detallada de la transició al País Valencià i que compta amb testimonis únics d'alguns dels seus protagonistes. En segon lloc, i al voltant de la violència blavera, tenim una lamentable manifestació d'aquesta: L'assalt per part d'un escamot blaver de 50 jubilats i 10 adolescents del vestíbul de la Facultat de Dret de la Universitat de València el 23 de maig de 2006. En tercer lloc, una entrevista a Joan Fuster de 1977 on mostra tota la seua genialitat i lucidesa, amb interessants i hui en dia vàlides reflexions sobre el País Valencià i el llavors naixent blaverisme. Sobre Joan Fuster tenim també un magnífic documental titulat Ser Joan Fuster, que ofereix una molt completa visió sobre la seua vida i obra, basat tant en la investigació periodística com en testimonis de la gent que el va conèixer i tractar. Afegim també un interessant documental de TV3 de mitjans dels anys 90 sobre les relacions catalano-valencianes de llavors, i també del blaverisme de llavors. Per últim, presentem també un molt bon documental sobre la batalla d'Almansa (25 d'abril de 1707), tan trascendent per al nostre poble.

En el futur, esperem poder afegir molts apartats amb molt de material addicional, sempre útil i necessari.

Documents en pdf (selecció):

Llibres digitals (selecció):

Tots els documents en PDF en aquest enllaç

Tots els llibres digitals en PDF en aquest enllaç

Material addicional multimèdia:

Page last modified on May 05, 2023, at 10:14 PM
Edit - History - Print - Recent Changes - Search<
Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.