• Inici
  •  » Campanyes
  •  » Campanya a favor del restabliment del Dret Valencià

#1 11-06-2022 23:18:31

Webmestre
Administrador

Campanya a favor del restabliment del Dret Valencià

Benvolguts amics:

Una de les característiques més essencials d'un poble és el seu dret, les seues lleis. En el cas del poble valencià, aquest neix com a poble després de la conquesta de Jaume I. I el primer tret definitori seu foren els Furs, les seues lleis.

Efectivament, els furs de València foren un gran edifici legislatiu, i un tresor per al poble valencià. Els Furs duraren tot el temps que durà el Regne de València, fins 1707. Llavors, a conseqüència del Decret de Nova Planta, els Furs foren abolits, igual que les lleis dels diferents estats de la Corona d'aragó, conquerits igualment per les tropes borbòniques de Felip V.

Però curiosament el Dret propi, com a mínim pel que fa al Dret Civil, fou progressivament retornat als diferents estats de la Corona d'Aragó: Catalunya, Aragó i Balears. Però no en el cas de València. ací la imposició de lleis castellanes fou total, i malgrat les successives demandes de restablir el Dret propi, aquesrtes demandes foren desateses.

El Dret Foral és quelcom tan arrelat en un poble, que malgrat els canvis de govern i de règim polític, aquest ha continuat. Això ha passat amb els diferents Drets Forals de l'Estat espanyol. Arribats al règim democràtic i a l'anomenat "Estat de les autonomies", aquest Dret Civil propi s'ha mantingut i àdhuc s'ha desenvolupat encara més.

Però en el cas del País Valencià, incomprensiblement, no s'ha produït aquesta recuperació. Després d'alguns tímids intents d'ençà de la recuperació de l'autogovern valencià amb l'Estatut de 1983, el nou Estatut de 2006 sí que es plantejà la recupeació del Dret Civil Valencià i la codificació d'un Dret Civil propi. D'aquesta manera s'hi legislaren diverses lleis sobre diversos aspectes del Dret Civil.

Però totes aquestes lleis foren recorregudes al Tribunal Constitucional Espanyol pels diferents governs espanyols que hi havia fins a arribar a una lamentable sentència d'aquest tribunal (màxima instàncis jurídics de l'estat espanyol) de 28 d'abril de 2016 (Sentència 82/2016), en la qual es remet precisament al decret de Nova Planta per a eliminar qualsevol possibilitat de restablir i recuperar el Dret Civil valencià.

Això és una cosa inacceptable i intolerable. Hem descobert que existeix una Associació de Juristes Valencians que du ja uns quants anys reivindicant aquest restabliment del Dret Civil valencià propi.

Des de la nostra web recolzem aquesta noble campanya i posem a disposició d'aquesta associació, i en general de tot aquell que reivindique el Dret Valencià, els mitjans de què disposem a la noastra web.

Equip d'antiblavers.

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Campanyes
  •  » Campanya a favor del restabliment del Dret Valencià

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.