Descarregueu  el navegador Mozilla Firefox, per a una visualització web millor i més segura
Descarregueu l'Adobe Reader, per a documents PDF
lang: ca

<< | Índex | >>

Fernando Abril Martorell

Fernando Abril Martorell
Fernando Abril Martorell

Fernando Abril Martorell (València 1936-Madrid 1998) era valencià, si bé molt vinculat a Segovia, d’on provenia la seua dona. Vice-president del govern en temps d’Adolfo Suàrez. A ell se li atribueix la frase de que “en Madrid no saben que, después de Cataluña, donde más peligroso es el nacionalismo es en Valencia”. I també la de "el catalanismo en Valencia es un cáncer que hay que extirpar". I en darrer terme la de "la teoría de los "Países Catalanes" es una teoría de paranoicos políticos".

En la seua “defensa”, es podria dir que actuà com a “home d’Estat”. Conscient de que amb l’adveniment del règim democràtic a l’Estat espanyol es produiria una eclosió de nacionalismes arreu de l’Estat, va veure el “perill” per a l’Estat espanyol d’una unió o aliança entre Catalunya i el País Valencià, a tots els nivells (fonamentalment l’econòmic, però també el demogràfic, el polític, cultural, etc.).

En la seua “acusació” s’ha de dir en primer lloc que, evidentment, és del tot lamentable que en la creació del modern anticatalanisme espanyolista al País Valencià tinguera un paper tan destacat precisament un valencià. Perquè a més, la seua dedicació a la causa anticatalanista al País Valencià va ser total. No sols va “blaveritzar” la incipient UCD al País Valencià (que sostenia un discurs idèntic al de posteriors grups anticatalanistes). És que inclús, s’ha arribat a dir que pagà de la seua butxaca grups anticatalanistes, com el violent GAV (del qual parlarem). Evidentment, potser en la seua condició d’home d’Estat, va ser el principal impulsor i instigador de l’anticatalanisme al País Valencià durant la transició, i així tots els altres actors que anirem nomenant, respongueren en gran mesura a la seua instigació. Morí fa uns anys d’un càncer.

<< | Índex | >>

Page last modified on July 14, 2006, at 12:43 AM
Edit - History - Print - Recent Changes - Search<
Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.