#1 01-11-2011 18:58:33

TirantLoNegre
Membre

Catalunya és espanyola per un grapat de Ducats

Resulta que el Conde Duque de Olivares pagava millor les tropes destacades a Catalunya, Flandes, Alemania o Itàlia que no pas a les que estaven a Portugal.

España proyecto incacabado


naciodigital.cat, Quico Sallés escrigué:

Per què Espanya va preferir Catalunya que Portugal?

La monarquia espanyola pagava millor als mercenaris que lluitaven contra els catalans que els destinats a recuperar les terres portugueses

"Catalunya romandrà a l'àmbit de la monarquia espanyola perquè les tropes destinades a la seva recuperació foren pagades amb la moneda encunyada de les remeses americanes, en plata bona, mentre que a Portugal assoleix la independència, a part per mèrits propis, perquè els mercenaris encarregats de la seva recuperació van ser pagats, tard i malament, amb moneda devaluada". Aquesta és la teoria exposada en el llibre, extraordinàriament ben documentat, "España, proyecto inacabado" de l'historiador Antonio Miguel Bernal, ( Ed. Marcial Pons,2005).

De fet, aquesta resposta històricament mercantil replicaria la dicotomia plantejada el passat dijous pel jurista i pare de la Constitució espanyola, Gregorio Peces-Barba, quan va afirmar que a Espanya li "hagués anat millor quedar-se amb Portugal que no pas amb Catalunya", quan van encetar sengles revoltes el 1640.

Però les circumstàncies en política com en la història ho són tot. De fet, la voluntat dels espanyols de quedar-se amb Catalunya es va traduir a la pràctica en pagar una nòmina a la soldadesca amb més plata d'Amèrica que no pas amb més coure com passava a la tropa que lluitava a Portugal. De fet, el comte Duc d'Olivares, ministre d'un rei en franca caiguda com Felip IV,  mantenia un exèrcit de "castellans, italians, irlandesos i valons en terres catalanes", com explica Ferran Soldevila en la seva "Història de España", Tom IV, Ed. Ariel,1972, que a més es treien un sobresou a base del pillatge.

L'imperi castellà a mans de Felip IV havia de tapar diverses fuites d'aigua al llarg de les seves colònies, i de moneda no n'hi havia per tothom. Val a dir que la política monetària i fiscal de Felip IV és el paradigma, pels historiadors del pensament econòmic, del que no ha de ser una política monetària. De fet, segons apunta Bernal per la guerra catalana "ni tan sols estava prevista una consignació pressupostària determinada", però no els sabia gens de greu pagar amb bona moneda els mercenaris destinats al Principat com els destinats a d'altres contrades, malgrat que la guerra es va allargar, comptat i debatut, durant una dotzena d'anys. 

"Les tropes castellanes destinades a Flandes, Alemanya o Itàlia cobraven en plata, però les de Portugal es van finançar amb moneda de coure i, per tant, no prou estimulades, van desertar", apunta Bernal. Tècnicament, els mercenaris que lluitaven a Portugal cobraven un ressegellament de "moneda de billó", una moneda pobra bàsicament de coure amb una línia de plata. En canvi, els mercenaris destinats a aturar la revolta catalana estaven més incentivats gràcies a una moneda amb més proporcionalitat d'argent, que procedia de l'espoli de les colònies americanes i era del tot bescanviable arreu d'Europa. Una situació que esperonava la tropa a lluitar amb més èmfasi a Catalunya que no pas a Portugal. Catalunya, doncs, espanyola per un grapat de ducats.

Última edició per TirantLoNegre (01-11-2011 19:28:36)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#2 06-11-2011 03:59:48

Almogaver.cat
Membre

Re: Catalunya és espanyola per un grapat de Ducats

No oblidis Tirant lo Negre, que no sols fou per Uns Ducats.
Fou també i per sorpresa del Compte Duc D'Olivares, perquè País Valencià no obeí les ordres del Duc on estigueren prenset les tropes castellanes per fer-les efectives, s'obeïen a desgana, lenta i
torpedinat-les tot lo possible
El Compte Duc d'Olivares, va descobrir magnitud del problema... Va descobrir: "Els Països Catalans"
Es per aixo que va començar a insultar de forma barroera, simple i ximple, als heroics i díscols Valencians.
Es ben cert, que el Compte Duc D'Olivares el va descol·locar tan anímica com militarment, La germanor de València amb Catalunya.
Desseguit va veure, que no sols seria Catalunya sinó que la seguirien; València i Mallorca; Nàpols i Sicília.
Per aixo es va decidir atacar Catalunya principalment.
No soc el mes adienrt, per tractar aquest seriós tema, però com diem els "Valencians del Nord"...
ALGÚ HO AVIA DE DIR"

Última edició per Almogaver.cat (06-11-2011 04:06:19)

Desconnectat

 

#3 06-11-2011 20:52:19

Webmestre
Administrador

Re: Catalunya és espanyola per un grapat de Ducats

Gràcies de nou per les teues sempre erudites aportacions.

Desconnectat

 

#4 08-11-2011 00:15:37

TirantLoNegre
Membre

Re: Catalunya és espanyola per un grapat de Ducats


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#5 11-11-2011 14:02:25

Pendrach
Membre

Re: Catalunya és espanyola per un grapat de Ducats

Resulta que en aquella època els catalans (els valencians, els balears, els principatins, els ribagorçans i els altres, "digan los que digan"), els bascs, els aragonesos i els gallecs no tenien rei independent com el de Portugal ja que, com sabem, la família reial castellanoparlant fou propietària-colonitzadora de les terres no-castellanes des de la unió de les Corones.

El rei Felipe IV i el Conde Duque de Olivares van proposar el poder castellà en les terres catalanes i això va fracassar constantment... Més endavant, l'arribada de Felipe V al poder castellà van aconseguir-ho i, després de la Guerra de Successió, van utilitzar la "instrucción secreta" (1716):

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación como el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País (això es refereix als Països Catalans), y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado."

Actualment, en totes les terres no castellanes el nacionalisme espanyolista està assolint a poc a poc l'etnocidi de manera invisible per als països internacionals, gràcies a aquesta estrategia i a la romana "dividirás y vencerás" i també gràcies a la dictadura de Franco.

En arribar a la nostra conclusió, preguntem: Quan l'Estat Espanyol vol recuperar la terra portuguesa "de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado"?

Vos demane moltes disculpes pel meu comentari que no té res a vore amb aquest fil i només vull connectar-l'hi: l'estratègia de Felipe IV i Conde Duque de Olivares per a assolir el concepte d'Espanya i la de Felip V, i els seus resultats.

Desconnectat

 

#6 19-11-2011 16:02:11

Almogaver.cat
Membre

Re: Catalunya és espanyola per un grapat de Ducats

Molt bon i pertinet escrit company Pedrach.  I molt bo lo de:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación como el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País...
(això es refereix als Països Catalans), y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado."

Última edició per Almogaver.cat (19-11-2011 16:06:15)

Desconnectat

 

#7 24-11-2011 12:12:02

Re: Catalunya és espanyola per un grapat de Ducats

La batalla continua, som fills de la resistència!

Desconnectat

 

#8 08-01-2012 01:28:02

Almogaver.cat
Membre

Re: Catalunya és espanyola per un grapat de Ducats

Webmestre escrigué:

Gràcies de nou per les teues sempre erudites aportacions.

Be webmestre aquesta frase teva, aquest any passat, l'he guardada, com un soldat una medalla.
Peró ara estem al 2012 i tot te que ser nou i honest.
Mira, el meu comentari amic webmestre, fou el d'una persona mes be informada. Peró tinc que reconèixer que no fou d'un erudit.
L'erudit per exemple vas ser tu (en la conferencia que donares el passat abril en el dia de Sant Jordi, ací a Anglaterra, vers el teu heroi Francesc Eiximenis, (en especial accent en sa estància a Oxford i la relació València- Catalunya d'Eiximenis amb dates, escrit referencies i inclús notes d'humor. Tu si que ets un erudit company. Per cert en Linton ja saps el music que va dir-te que les noies mes guapes del Mon les havia vist a València, I que sempre que fem alguna festa al seu apartament, sempre em dona records per tu.
El dia del meu Sant, L'Anne m'havia comprat una ampolla de Teachers, en assabentant-sen en Linton (i quant no hi era l'Anne) m'apareix a la porta amb l'Obelix ja saps aquell julai tant alt i gras, amb cabells a lo rastafari,i tirants de pirata aguantant un pantaló a ratlles i entre l'obelix i en Linton van acabar la ampolla en menys d'una hora.
Mirant la meva cara de sorpresa en Linton em diu, d'ont worry almo, it's rock and roll... i aixi tota la estona i al marxar em dona dos copets al cap, i  " Almo...courage. d'ont worry my friend all it's f*****g rock and roll...i l'Obelix, (David) That's life...Almo.
Be ja saps que desprès al Pup i al seu apartament, en Linton, es amb molt, el mes generós de tots, però de tant en tant li agrada, ser atès també.
Per cert desprès de la celebració de Nadal, el vicari em va preguntar també per el "valencian boy". que va venir la diada de sant Jordi.
En fi Al Cèsar lo que es del Cesar, i al Erudit lo del Erudit es.
Be, Webmestre:
Bon any nou a tots els PPCC. i als usuaris d'aquesta webb molt especialment.

Última edició per Almogaver.cat (08-01-2012 01:34:00)

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.