#1 25-03-2008 22:35:34

Empala
Membre

El tema de la senyera coronada

Perdoneu, però a viquièdia es diu que l'origen de la bandera blava té més passat que el XIX.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Bandera_de … enci%C3%A0
Sembla que hi ha proves.

Desconnectat

 

#2 09-04-2008 19:26:19

Empala
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

M'agradaria saber si algú m'ho pot aclarir. Si hi ha proves del contrari, s'hauria de corregir el que diu aquest web.



"El següent document conegut que en parla és novament un acord del Consell pel qual es decideix en 1449 fer-ne una nova «attenents [que] la bandera d'or e flama que la ciutat tenia fos squiurada e gastada, per tal proveïren ne fos feta una nova consemblant d'aquella, emperò ab corona».[2] El que el document sembla indicar és que fins ara la bandera de la ciutat continuava essent la del rei, i és en aquest moment quan s'afegeix la corona. Altres autors pensen que el document es refereix a la corona metàl·lica que porta damunt el pal, però en qualsevol cas l'existència de l'esmentada corona sobre la tela sembla quedar demostrada des d'aquests anys gràcies als nombrosos portolans en què apareix, dins d'una franja de tons blaus situada al costat de les quatre barres.

En els portolans del segle XIV, com els de Dulcert (1339) o Cresques (1375), la ciutat de València s'identifica únicament amb les barres reials, sense corona ni franja. El primer portolà conegut en què apareix la corona és el de Macià de Viladesters, de 1413, conservat a la Biblioteca Nacional de París. A partir de llavors, nombrosos portolans mostren la corona dins d'una franja normalment blavosa, com els de Vallseca (1439), Roselli (1466), Benincasa (1473) o Martines (1570, 1572 i 1578). No obstant això, algunes altres representacions coetànies continuen mostrant la bandera de la ciutat de València simplement amb les quatre barres reials, com en el cas dels portolans de Reinel (1485) o Cantino (1502)."

Desconnectat

 

#3 09-04-2008 21:11:32

Webmestre1
Equip

Re: El tema de la senyera coronada

Jo no veig que hi haja proves concloents, i de fet parla d'un "origen incert i discutit".

Llig-te la nostra secció dedicada al tema de nou i veuràs les proves que, nosaltres sí, aportem.


Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].

http://img528.imageshack.us/img528/5691/eng2if7.th.jpg

Desconnectat

 

#4 09-04-2008 21:53:31

Empala
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

Però hi ha els portolans, portolans del segle XV on surt la senyera amb la franja blava, i un diu ke es troba al museu de paris

Desconnectat

 

#5 09-04-2008 22:29:26

lacort19
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

Crec que m'he perdut un poc... La senyera coronada no ha sigut, fins l'any 1982, la própia de la Ciutat de València? Desde fa molt més que desde el segle XIX. Certament, crec que encara no m'entere.


Perquè a nosaltres "ja no ens alimenten molles, ja volem el pà sencer. Vostra raó es va desfent, la nostra és força creixent. Les molles volen al vent." - Ovidi Montllor

Desconnectat

 

#6 09-04-2008 22:30:58

LarsenAlacant
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

Amb franja blava, triangle blau o sense res, té quatre barres, així que no em molesta.

També cal pensar una cosa, València era una ciutat-regne, no com el Principat de Catalunya on la capital és la ciutat més important, però ací València ciutat és algo més. És el bressol del país (des de la seua conquista al 1238 diem que comença la nostra creació com a poble) i també qui ens dona el nom com a valencians. Així que és normal que s'utilitzara la senyera coronada com la quatribarrada de la corona.


"La sang del meu esperit és la llengua i la meua pàtria arreu on és parlada." Acció Valenciana, 1931

Desconnectat

 

#7 10-04-2008 00:57:42

Empala
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

lacort19, en aquest web surt la hipotesi que considera que la bandera amb franja blava fou creada al segle XIX, però sembla que hi ha proves irrefutables de la seva existencia anterior (és estrany, perque les proves son contradictories: uns textos del XIX diuen ke es feu el canvi pero existeixen portolans ke demostren la seva anterior existencia).
desgraciada l'ocupacio ke ens malmet fins i tot la historia!!

Larsen alacant, jo començo a pensar com tu. De fet, la senyera pot representar tot el pais, la de franja blava el pais valencia, la senyera amb creu de sant jordi el principat, ...

Desconnectat

 

#8 10-04-2008 01:57:24

LarsenAlacant
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

Exacte Empala, fins i tot he escoltat gent que proposa uns Paisos Catalans amb bandera quatribarrada, però que el principat tinga la estel·lada, els valencians la estrelada, etc...

Ja ho dic, quatre barres + l'afegitó que vulgues (la franja amb el castell de ses illes, el triangle blau, la corona amb o sense estel, amb el casc de Jaume I) és simbol d'un origen comú


"La sang del meu esperit és la llengua i la meua pàtria arreu on és parlada." Acció Valenciana, 1931

Desconnectat

 

#9 10-04-2008 16:49:51

rgpv
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

valència mai ha sigut una ciutat-regne, és incorrecte afirmar açò.
aquesta frase la utilitzen normalment el blavers per a testificar el blau en la senyera coronada per a tot el conjunt del país valencià

Desconnectat

 

#10 10-04-2008 17:46:22

Esquerrà
Expulsat

Re: El tema de la senyera coronada

La Senyera Coronada és del Segle XIX i és un afegit que va fer una costurera a la Senyera de l'Ajuntament de València (es pot veure en l'original que és un afegit d'una altra època diferent al de la resta de la tela). L'afegit va ser col·locat perquè la Senyera tenia desperfectes i així amb aquest brodat amb un afegitó gris (era gris i no blau) es va tapar el desgast de la Senyera. No existeixen senyeres amb el blau o amb el gris anteriors al Segle XIX. Si en canvi hi ha Senyeres coronades anteriors al segle XIX però sense franja blava o gris, la corona es posava sobre la Senyera sense cap afegitó més. És la Senyera del Cap i casal una quatribarrada coronada directament i no amb una franja blava.

Desconnectat

 

#11 10-04-2008 19:42:53

LarsenAlacant
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

«e és cert que·l senyal per los molt alts senyors reys d'Aragó atorgat e confermat a la dita ciutat era e és lur propri senyal de bastons o barres grogues e vermelles. [...] al cap subirà sia feta corona per dues raons, la primera car la dita ciutat és cap de regne majorment, e la segona car lo molt alt senyor rey, ara regnant, per son propri motiu e sa mera liberalitat, tenint-se així com fon sa mercè per molt servit de la dita ciutat senyaladament en la guerra de Castella prop passada, specialment en los setges, e pus principalment en lo segon e derrer d'aquells tenguts sobre aquella per lo dit rey de Castella, enadí la dita corona al dit senyal».

Doncs sembla que les costureres d'Aragó feien les coses bé fa 6 segles..


"La sang del meu esperit és la llengua i la meua pàtria arreu on és parlada." Acció Valenciana, 1931

Desconnectat

 

#12 10-04-2008 21:09:24

Webmestre1
Equip

Re: El tema de la senyera coronada

Respecte als portolans (que és l'únic argument "històric" que aporten els defensors de la bandera blavera), aquests fan referència a l'escut de la ciutat de València, no a la bandera.. Segons Pere Maria Orts, el blau fa referència al vellut de color blau que se posava darrera de l'escut quatribarrat reial. A casa nostra, el blau era el color de la noblesa (a diferència del negre a Castella.

Aquest quadre que representa la rendició de Morella ho mostra molt bé:

http://img265.imageshack.us/img265/4690/morellask4.th.jpg

Cal distingir dos coses:

1-El que políticament caldria o a alguns els agradaria: Acceptar el blau perquè per diverses raons té molta acceptació social. Jo ací no entre.

Per cert, no està de més recordar que la franja blava en ple s. XIX no tenia acceptació, car era nova, com demostra aquest poemeta de Lluís Cebrián (un dels signants de les normes del 32), que reproduïm a la secció de "Bandera":

Disposem, en fi, d'un testimoni excepcional, quasi contemporani dels fets, que testifica clarament que la franja blava (o grisenca) és un afegit del s. XIX. És un poemeta de l'escriptor noucentista valencià Lluís Cebrian (València 1851-1934), que recull el volum antològic d'un dels pares de la Renaixença valenciana, i fundador de "Lo Rat Penat", Constantí Llombart, Los Fills de la Morta-Viva (València. Empremta d'Emili Pasqual, Editor. 1878. Pp. 630-1) [ho reproduïm en l'ortografia original]:
A LA SENYERA DE LA CIUTAT

Hi ha qui diu qu'entusiasme no sent huí
al voret, perque aquella no pots ser:
Perque son tons brodats de un novell fer,
y per qu'es, pera vell, ton domás fi.
Qu'es com dir, que Valencia no está así,
la d'En Jaume, de March y de Ferrer,
perque hermosa y moderna es vá refer
ab empedrats, y fonts, y llums sens fi.
Aixó ho diuen mals fills y mals germans,
que d'amarte, vergonya es fan tan sols
quant d'Espanya se venen braus amans...
Déixals dir; pero fuig d'eixos estols,
que'ls que no saben ser bons valencians,
manco encara sabrán ser espanyols.

Notem com ací se'ns parla que a la senyera originària se li han afegit empedrats, y fonts, y llums sens fi. Aquesta intenció tindria doncs originàriament (i molt innocentment) la franja blava (o grisenca). Precisament donar lluentor a la part més important, aquella que els blavers posteriorment han menyspreat: Les quatre barres. Per això, no imitaria cap corona, com alguns han dit, sinó més aviat seria un disseny artístic que faria referència a pedres precioses que d'aquesta manera ornarien el nucli originari quatribarrat de la senyera. Abans inclús ho clarifica Cebrian molt més en dir de la senyera que són tons brodats de un novell fer, i més avant també, en dir que la senyera originària quatribarrada hermosa y moderna es vá refer. No tenim una data precisa de la composició d'aquest poema, però si ens orientem per la data de publicació d'aquesta obra antològica de Constantí Llombart (1878), podem deduir que l'afegit blau o grisenc a la senyera originària, deu ser d'aquella època.


2-La veritat històrica: No se pot falsejar la història i fer creure coses que no són certes, com fan alguns "historiadors" defensors de la bandera blavera com García Moya o Atienza.

En qualsevol cas, repetim una altra volta que nosaltres no tenim res contra la bandera blavera. Sols aspirem (que ja és molt en aquest país), a que la bandera quatribarrada històrica del Regne de València s'accepte com a tal.


Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].

http://img528.imageshack.us/img528/5691/eng2if7.th.jpg

Desconnectat

 

#13 11-04-2008 00:46:28

Esquerrà
Expulsat

Re: El tema de la senyera coronada

Doncs això, l'afegitó és un invent (no així la corona) i per tant no és històric, però això no significa que no puga ser la bandera dels valencians si així ho volem tots. També l'Europea o l'espanyola són inventades i tenen acceptació (totes les banderes s'inventen abans o després). Ara, el problema és que el País valencià ja tenia una bandera històrica i aquesta inventada amb el blau s'imposà amb l'Estatut de 1982. Ara, la blavera té més història (1982-2008) que l'Europea i és normal que al final s'haja acceptat (sobretot a la província de València, no així a la de Castelló i a la d'Alacant que no la senten seua i utilitzen altres banderes).

Última edició per Esquerrà (11-04-2008 00:46:42)

Desconnectat

 

#14 11-04-2008 00:49:53

Empala
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

Rgpv: "valència mai ha sigut una ciutat-regne, és incorrecte afirmar açò.
aquesta frase la utilitzen normalment el blavers per a testificar el blau en la senyera coronada per a tot el conjunt del país valencià"

Pero la corona sobre la senyera no apareix a diversos pobles?

Esquerrà: “La Senyera Coronada és del Segle XIX i és un afegit que va fer una costurera a la Senyera de l'Ajuntament de València (es pot veure en l'original que és un afegit d'una altra època diferent al de la resta de la tela). L'afegit va ser col•locat perquè la Senyera tenia desperfectes i així amb aquest brodat amb un afegitó gris (era gris i no blau) es va tapar el desgast de la Senyera. No existeixen senyeres amb el blau o amb el gris anteriors al Segle XIX. Si en canvi hi ha Senyeres coronades anteriors al segle XIX però sense franja blava o gris, la corona es posava sobre la Senyera sense cap afegitó més. És la Senyera del Cap i casal una quatribarrada coronada directament i no amb una franja blava.”

Això és la teoria exposada en aquest web, però sembla desmentida amb proves tangibles.



Webmestre, gràcies. Això potser s'hauria de ficar a l'apartat de la bandera o contrargumentacions.

Desconnectat

 

#15 11-04-2008 17:28:01

Esquerrà
Expulsat

Re: El tema de la senyera coronada

Empala, la caverna a qualsevol cosa li diu "proves tangibles", com la idiotesa eixa de la Bíblia no sé què. No existeix cap Senyera històrica amb cap franja horitzontal, la del Cap i casal només portava la corona i això és així i no es pot discutir perquè la història ho demostra així com totes les proves físiques que hi ha (cap ni una prova física de l'existència de la Senyera blavera, cap ni una).

Desconnectat

 

#16 11-04-2008 18:02:33

Empala
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

Em sembla molt bé que els blaveros no tinguin raó, però no caiguem en el dogmatisme de no fonamentar el nostre discurs argumentativament, o serem la mateixa merda però del bàndol contrari.

Venia a buscar això:

Respecte als portolans (que és l'únic argument "històric" que aporten els defensors de la bandera blavera), aquests fan referència a l'escut de la ciutat de València, no a la bandera.. Segons Pere Maria Orts, el blau fa referència al vellut de color blau que se posava darrera de l'escut quatribarrat reial. A casa nostra, el blau era el color de la noblesa (a diferència del negre a Castella.

En un dels portolans es veu forma arrodonida a la franja blava, com si fos una tela.

Merci per l'aclariment, però voldria remirar aquestes argumentacions de la viquipedia i, si tenim contrarguments, hi haurien de ser.

Desconnectat

 

#17 11-04-2008 23:37:24

Webmestre1
Equip

Re: El tema de la senyera coronada

En fi, empala, la wikipèdia, amb tots els meus respectes, no deuria ser considerada com a la prova més concloent. Els criteris que utilitza els trobe massa "oberts" en general, i en alguns aspectes, poc científics. Les proves que aporta aquesta web són prou concloents, i demostrables, el més important. Com també ho és el llibre de Pere Maria Orts "Història de la Senyera al PV".


Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].

http://img528.imageshack.us/img528/5691/eng2if7.th.jpg

Desconnectat

 

#18 12-04-2008 13:50:38

Esquerrà
Expulsat

Re: El tema de la senyera coronada

A veure, una cosa és la capa blau símbol de la Reialesa i una altra cosa és que la Senyera tinguera cosida una franja blava. Si et fixes l'Escut de la Generalitat és: les quatre barres, una capa blava que simbolitza la reialesa i la corona amb el drac. El que van fer amb la Senyera al segle XIX és posar el color roig de dins de la capa reial blau com a franja horitzontal cosida a la Senyera, després les esmeraldes de la corona dins de la franja vermella horitzontal i tot seguit posar també horitzontalment la part blau de la capa blava i allà ficar dins la corona. La corona, la capa (blava i vermella) i la corona eren guarniments que acompanyaven  la Senyera, però no formaven part de la SENYERA. Si ets fixes, en els portalans (única forma física on es veu el blau) la franja blava no és part de la Senyera, és només una capa, la capa blava de l'Escut de la Generalitat que per dins és vermella.

Última edició per Esquerrà (12-04-2008 13:52:30)

Desconnectat

 

#19 11-11-2008 19:53:25

lluiset
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

Desconnectat

 

#20 12-11-2008 08:39:53

PALAMOS
Membre

Re: El tema de la senyera coronada

si el wikipedia es un abona font , però profunditza poc en els temes. Val a dir que parla del GAV com d'un grupuscle practicament terrorista que està prou bé...podrien dir que es una "associacio juvenil"


Antiblavers, Irreductibles..

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.