#1 18-08-2006 18:54:25

kb33
Membre

Llibre: "No mos fareu catalans"

"No mos fareu catalans."

Història inacabada del blaverisme.

Francesc Viadel. Esfera Llibres. Barcelona 2006






"Cal assenyalar també, que el blaverisme, en tant que moviment social i polític, ha estat l´instrument més eficaç del nacionalisme espanyol a terres valencianes, una de les avantguardes més eficaces al conjunt de l´Estat en defensa del principi de la radical unitat d´Espanya lligada a un uniformisme cultural intransigent. Fet i fet, el País Valencià, no era-ni ho és- una peça sense cap importància en les tensions pròpies que han acompanyat la defensa d´aquesta unitat adès esmentada. El decantament social i polític dels valencians cap a un nou model nacional o simplement cultural, com podria ser el dels Països Catalans, tindria conseqüències de gran importància en el joc d´equilibris territorials com així ho han assenyalat alguns dels principals prohoms del anticatalanisme. El potencial demogràfic i econòmic del país avalen sobradament, aquesta tesi. Al País Valencià de la transició, al d´avui, cal insistir en aquesta temporalitat, s´ha jugat, doncs, i des de fa dècades, bona part de la partida entre dues concepcions per a un nou model estatal...resta per saber quin va ser el paper de Catalunya durant la transició política, les conseqüències, al cap i a la fi, de l´anomenada Operació Tarradellas i com aquesta, amb el pacte entre el president Adolfo Suarez i el president de la Generalitat catalana Josep Tarradellas, afectà el conflicte valencià."

Desconnectat

 

#2 18-08-2006 22:18:11

Webmestre1
Equip

Re: Llibre: "No mos fareu catalans"

Tarradellas va ser nefast per als PPCC. És al mateix un clar senyal de com el "nacionalisme" del Principat d'abans de la Guerra Civil era regionalista a tope (i limitat a les quatre "províncies).

Conten que quan tornà a Catalunya i li van explicar (perquè no ho sabia) què eren els PPCC, se va espantar i va dir que no volia saber res d'això.

I després, més fort, va fer un viatge expressament a València pe a explicar que ell se desentenia del projecte dels PPCC.

Com dic, un personatge nefast per als PPCC, i fins i tot diria que per a l'autogovern del Principat, ja que com s'ha vist al final, l'Estatut que negocià a Madrid era bastant aigualit.

En qualsevol cas, com a anècdota, diré que en l'època més blavera de "Las Provincias", sempre se'l posava com a exemple i es parlava elogiosament d'ell...


Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].

http://img528.imageshack.us/img528/5691/eng2if7.th.jpg

Desconnectat

 

#3 20-08-2006 20:56:57

kb33
Membre

Re: Llibre: "No mos fareu catalans"

És trist que Tarradellas es desentengués de la nostra nació. Una altra "perla" del sector republicà federalista d'ERC.

Desconnectat

 

#4 20-08-2006 23:15:44

Maulet
Membre

Re: Llibre: "No mos fareu catalans"

Tampoc hui dia els PPCC semblen ser una prioritat ni per als partits catalans ni per als valencians (em referisc als nacionalistes, per supost). Jo no recorde haver sentit cap polític, ni catalá ni valencià, pronunciar les paraules "Països Catalans”.
Fa poc vaig llegir una entrevista a Fèlix Martí, exdirector del Centre UNESCO a Catalunya, i una de les preguntes que li feren fou: "Què fa falta que passi perquè els Països Catalans algun dia aconsegueixin un reconeixement semblant (en referència al cas de Montenegro)?"  La resposta de Martí va ser esta: […] “La questió dels Països Catalans ha de començar per gestos valents de Catalunya mentre als altres territoris dominin les forces polítiques i socials satisfetes amb la colonització”. No sé vosaltres, però jo estic completament d’acord.

Última edició per Maulet (20-08-2006 23:16:21)


Terra, treball, cultura, sentiment: paraules mortes per la sobèrbia del poder

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.