#1 23-01-2007 01:08:33

el jonc
Membre

Els inicis del pensament valencianista

Bé, encete aquest fil amb l’objectiu de mostrar-vos per capítols l’intent de persones que constituirien l’inventari en els aspectes essencials del pensament valencianista, des de la Renaixença fins a la guerra civil. Al llarg d’aquesta considerable etapa, el valencianisme polític va anar passant per una sèrie d’estadis que l’anaren configurant des de l’autonomisme difús dels seus inicis fins una concepció, majoritària al si del moviment, decididament compromesa amb els valors de la democràcia, on per exemple en el II Congrés d’escriptors antifeixistes de 1937, la delegació valenciana es troba en “la defensa dels interessos generals de les nostres minories nacionals” (referint-se a Catalunya i el Regne de Mallorca).

Per altra banda us adjuntaré per enriquir els textos un glossari bibliogràfic dels personatges que assenya-le així com glossari polític amb informació de cada associació i grup polític d’aquella època.

És la meua intenció doncs, de donar-vos a conèixer que es cuinava al nacionalisme valencià d’aquell moment, mins però ple de voluntarisme, que de vegades es podria qualificar d’heroic, exercit per escassos i benemèrits patriotes davant d’una societat adormida, folclòrica i com no blasquista. Espere amics  forers i anònims visitants que us siga de gust.

Començaré doncs, d’un article escrit a la revista “El camí “ el 23 de juny de 1932 per Francesc Carreres i Calatayud, valencià. Doctor en Filosofia i Lletres i escriptor. Membre fundador d’Acció Cultural Valenciana (1930).

ULTRATGE A LA BANDERA

Haveu llegit. L’ambaixada d’Espanya a Texcoslovàquia ha fet objecte del seu espionatge la delegació tramesa per Palestra i ha prohibit que l’ensenya barrada (de la de la Catalunya estricta, del País Valencià i de Mallorca, no hi ha que oblidar-ho) figurara a la desfilada celebrada a Praga amb motiu de la festa dels Sòkols.

Què penseu? No cregueu que cal reflexionar una mica al davant d’este fet tan significatiu? D’este fet tan típic dels bons temps de la primera dictadura?

Esguardeu al vostre entorn i voreu com no és este un fet aïllat. L’ofensiva contra nosaltres està assolint el seu cim. L’estatut presentat per Catalunya (1932), si arriba a aprovar-se, ho serà d’una forma tan retallada que, com va dir Nicolau d’Olwer, no serà més que el “Estatut dels espanyols residents a Catalunya”. I l’ofensiva contra l’idioma, contra totes les coses que ens són més estimades perquè són les coses espirituals, seguirà i seguirà.

Mentre, de Madrid surtiran veus que diran als catalans “malos hermanos” i ens incitaran a nosaltres a actuar contra d’ells, perquè així podrem aconseguir grans avantatges. D’esta forma el nostre port podrà ésser el de Madrid. I tot açò (que a banda de tot jo pense que no serà atra cosa que paraules i si no el cas dels dos vaixells és ben a prop), serà un bon premi perquè els valencians som bons xicots “buenos españoles”, que amb la significació commiserativa que ells donen a esta frase serà un equivalent de poble típicament provincià, sense dignitat patròtica que a més d’esclau llepa encara els grillons que el tenen lligat.

A Praga per ordre del representant d’Espanya, la bandera barrada, la bandera de tots els qui parlen la nostra llengua, ha de ser retirada de la desfilada oficial. Ara, quan se’ns havia promés el respecte que en tot poble civilitzat es tenen a estos símbols, es fa un acte semblant. I és possible que açò encara que els semble bé a molts valencians que es diuen valencianistes, però que segons ells són “españoles ante todo”, com si ser espanyol no fos atra cosa que el faltar al respecte degut a les atres nacionalitats ibèriques.

Cal pensar si nosatres, valencians, devem continuar soportant estes injúries que es fan a la nostra bandera i a la nostra llengua. Cal pensar si no es precís que reaccionem davant d’esta trajectòria que seguixen els nostres “hermanos”. Cal pensar si no és hora de que reaccionem com reaccionen els hòmens i que bandejant eixe “regionalismo econòmico” (tan de moda estos dies) i actuant com a valencians i valencianistes, fem costat als nostres germans de raça i formem el front únic.

Fa pocs dies que J.V. Foix parlava a les pàgines de La Publicitat de que el País Valencià no havia obrat com devia en no posar-se al costat de Catalunya pels atacs que esta rebia amb motiu de la presentació del seu Estatut a les Corts d’Espànya. Puix bé que açò no es torne a dir. Pensem que nosatres rebrem els mateixos atacs apenes si exposem les mateixes pretensions. I llavors la seua ajuda ens serà molt estimable.

¡Germans de Catalunya! En estes hores de prova no oblideu que també nosatres, la gent valenciana i valencianista, hi som al vostre costat. Ens sentim connacionals vostres i les ofenses que vos inferixen a vosatres, a nosatres ens han estat inferides, ja que no oblidem que el vostre idioma i la vostra bandera són els nostres.

El País Valencià vos diu en eixe idioma nostre tan insultat a hores d’ara que el moment de la seua actuació és aplegat i vos farà costat per a que la bandera ultratjada a Praga orege des del Pirineu al Segura “ben alta, ben dreta, ben sola!”.

Última edició per el jonc (23-01-2007 15:21:56)


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

#2 23-01-2007 01:31:50

Re: Els inicis del pensament valencianista

Aquest és un document de gran valor històric. Molt repressentatiu de l'ambient pre-franquista que és molt diferent al post-franquista, ja que en la transició es van donar com a impossibles demandes que en la segona república espanyola es van arribar a fer.
Actualment, hi ha molta desinformació i estic content que encara hi haja companys que poden trencar aquesta dinàmica d'incultura i buidatge de cervell.


----------------------------------------------------------------------------------------------
Porta dels Països Catalans a Salses

http://img208.imageshack.us/img208/8452/ratpenatjohnnyborinottayu1.gif

Desconnectat

 

#3 23-01-2007 22:27:18

el jonc
Membre

Re: Els inicis del pensament valencianista

Ací teniu pel vostre coneixement el testimoni escrit corresponent a la Base segona de la Declaració Valencianista, escrit aquest realitzat pel valencià Ignasi Villalonga Villalba en “La Correspondencia de Valencia”, el 18 de novembre de 1918.

Advocat, polític i empresari. Estudià dret a Deusto i es doctorà el 1914 amb la tesi “Régimen municipal foral valenciano: los jurados y el Consejo". Afiliat a la Joventut Valencianista, fou un dels membres de la comissió valenciana que viatjà a Barcelona per a solidaritzar-se amb la Lliga (1917) i prengué part activa de la Unió Valencianista (1918), alhora creava el grup editorial que féu de “La Correspondencia de Valencia” òrgan del nou partit. Declarà el 1919 les seues simpaties per Cambó i publica el seu credo “Substantivitat del valencianisme, 1919”. Va ser president de la Cambra de Comerç (1928-1930). Promogué el 1932 el Centre d’Estudis Econòmics Valencians i presidí el consell administratiu del Banc de València (1954-1964). A la caiguda de la Dictadura de Primo de Rivera tornà a l’activisme polític, separant-se de la unió Valencianista i ingresant a la Derecha Regional Valenciana (1930).

Base segona. Declaració Valencianista.

NACIÓ O NACIONALITAT I ESTAT


Estes són les idees bàsiques del valencianisme polític, la seua diversa interprtetació, ¿a quants malentesos, a quantes suspicàcies i hostilitats no conduïx? Intentem aclarir-les.

Per als nacionalistes de tot el món és fonda la distinció del concepte Estat i de Nació. El primer se definix com societat política organitzada per a la vida del Dret i per a promoure la pública prosperitat. És, per lo tant, una cosa producte de la voluntat dels hòmens, una cosa susceptible de formació i dissolució, d’augment o disminució. És una entitat artificial que pot abarcar una o vàries nacionalitats o fragments d’estes nacionalitats mateixes. L’Estat d’Àustria-Hongria, abans de dissoldre’s, abarcava diverses nacionalitats, i lo mateix passa hui en França, Gran Bretanya i Espanya, per exemple.

La Nació, en canvi, és producte natural, espontani, determinat pel territori, la història, la raça, el dret, i sobretot la llengua, i com a conseqüència, la cultura. La nacionalitat és un fet que ve imposat des de temps remotíssims, i encara que vinguen conqueridors, Estats opressors, cataclismes socials, la nacionalitat se manté ferma com la roca. Les nacionalitats balcàniques, després de segles de dominació bàrbara de Turquia, han recuperat la seua independència i demostren tindre una forta personalitat.

Després de l’època del Feudalisme vingueren les grans concentracions dels Estats, amb l’entronització del cesarisme i del centralisme, per la influència del Renaiximent. I els grans Estats, que significaven un progrés sobre el feudalisme mitgeval, cometeren una gran injustícia, perquè no es formaren respectant les característiques de les nacionalitats que abarcaven, sinó ofegant-les per la imposició del nucli central. Ací en Espanya l’imposaren les lleis, el govern i la llengua de Castella, que es feu sinònima d’espanyola, com si les demés llengues ibèriques no ho foren també.

El poble valencià, més dèbil que el català, pergué el seu Dret. Portugal, unit a Espanya en temps de Felip II, es separà reinant el seu nét Felip IV; aixina ha pogut salvar les seues prerrogatives. És inutil pensar en que torne a unir-se, mentres no veja que en Espanya ha desapareguda la tirania central.

Espanya, no es cansarem mai de repetir-ho, en el rigurós sentit de la paraula, no és una Nació, és tan sols un Estat. Creu el Nacionalisme que comprén quatre nuclis racials: el galaic-portugués, el basc-navarrés, el castellà i el nostre, integrat per Catalunya, Mallorca i València. Estos nuclis vénen determinats per les llengües respectives, diversificades en formes dialectals.

Els nacionalistes front a la monstruositat legal que subjecta pobles distints a un sol estat centralista, oposem el famós principi.

Cada nacionalitat té dret a constituir un Estat independent o autònom. I com la ideologia vulgar deduïx que l’Estat ha d’ésser independent, no pensen els detractors que eixos Estats autònoms poden unir-se i constituir una Federació o Estat compost; Espanya, l’Espanya Gran en què Cambó somia.

Davant d’estos fets, ¿quina és la posició de València? La actual regió valenciana, per desgràcia, no presenta homogeneïtat en la seua constitució. Encara que l’element característic i predominant en ella és el valencià, una bona part d’ella, l’occidental, és castellana. Este cas és freqüent en tota Europa. Irlanda té una província, la del Ulster, on dominen els elements inglesos. Bohèmia enclou districtes de raça alemanya. Però esta manca d’homogeneïtat mai pot ésser pretext per a que els valencians continuen sotmesos al Centre.

El principi de les nacionalitats, segons els tractadistes moderns com Cimbali i Rovira i Virgili, entre atres, ademés dels elements naturals que constituïxen la nacionalitat, posa com a determinant la voluntat dels pobles. Ella és la que produïx el fet de que una Nacionalitat esdevinga Estat. Per això en la Base segona de la Declaració Valencianista que comentem, s’atén als dos factors: el fet de l’existència i la voluntat dels components. Esta última regularà la forma a resoldre’s la qüestió de la dualitat en València. Bé separant-se la part castellana (per la seua voluntat), fent al revés del districte de Requena, que es separà de Castella i vingué a formar part de València, o bé integrant l’Estat valencià, podent fruir de la personalitat comarcal dins d’ell.

Podrà objectar-se a la demanda de l’Estat valencià que tenint València amb Mallorca i Catalunya fortíssimes intimitats històriques, totes tres devien formar un sol Estat, segons el principi de les nacionalitats.

La història de la Confederació Xatalano-Aragonesa, ens mostra València com un Estat distint dels atres de la Confederació. L’únic llaç que els unia era la persona del Rei.

Rovira i Virgili, en la seua “Història dels moviments nacionalistes”, escrita en 1912, parlant de catalanisme, ho reconeix de pla i diu: “En la hipòtesi d’una solució federal València i les illes Balears constituirien segurament Estats particulars dins de la Federació”.

Demanen, puix, un Estat valencià, no una Mancomunitat, denominació circumstàncial, que es concreta a una mera descentralització administrativa; ni tan sols es contentem en ser un Cantó, denominació geogràfica, perquè volem significar que la nostra qüestió respecte a l’Estat espanyol és una qüestió nacionalista.

Finalment nosatros no renunciem a formar una comunitat de cultura amb atres regions de la nostra nacionalitat, unides pel llaç de la llengua, ni fugim les conseqüències que este fet poguera portar.


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

#4 24-01-2007 19:32:14

el jonc
Membre

Re: Els inicis del pensament valencianista

Ací teniu l’article escrit per Faustí Barberà i Martí nat a València el 1850 al butlletí quinzenal València Nova (nº13) el 16 de novembre de 1906, que rep el mateix nom (València Nova) que la societat que va crear junt amb altres descontents de Lo Rat Penat.

Metge, erudit i polític. Professionalment, fou una figura molt destacada, de relleu internacional: participà en el Congrés de Medicina de Chicago (1896) I es distingí com a capdavanter de la laringologia.. Com a erudit, la seua obra cabdal “Conferencias sobre bio-bliografia de Carlos Ros, 1905), és encara vigent. Membre fundador del Centre de Cultura Valenciana (1915). Vice-president de Lo Rat Penat (1919). Políticament, postulà la superació del ratpenatisme i del provincianisme i fou un dels primers a formular el 1902 la doctrina regionalista en un discurs aplegat més tard en llibre “De Regionalisme i Valentinicultura, 1910”. Acceptà la presidència de la societat València Nova (1907) i convocà l’Assemblea Regionalista, que concità els atacs dels blasquistes.

REGIONALISME

El Congrés de la llengua Catalana celebrada a Barcelona en el mes propassat, ha demostrat plenament l’esperit d’una mateixa raça, d’un mateix poble, que demprés d’uns quants sigles de separació per motiu de l’obra destructora dels castellans, ha resurgit potent i avassalladora la unió d’un poble gran, actiu i intel.ligent que busca son engrandiment per mig del treball, sense descuidar els punts essencials que són, enmancipar-se de l’organisme viciós del poder central, buscant en l’autonomia lo remei, convençuts de la rèmora del caciquisme i dels malèfics i odiosos governants.

Allà per los sigles XIV i XV, la unitat de la raça era perfecta; en lo Principat, com València i Mallorca, tots parlaven igual, en bon català i escrivien com parlaven.

La decadència de la Corona d’Aragó, les institucions polítiques particularistes, que feen tants estats de les gran províncies catalanes, facilitaren molt la destrucció del gran abre de la pàtria Catalana fent tres Cantons d’aquell poble o sia València, Mallorca i Catalunya.

Actualment tots demanen lo mateix.

Serà per espirit de raça? No; ahí estan els Biscaitarres que també al sant crit d’emancipació d’autonomia, se bellunguen convençuts de la seua força i convençuts també que poden viure i desenrotllar-se millor fora de l’egoista tutela de Castella.

Nosaltres els valencians, no devem pendre les coses alçant els muscles, devem considerar la gran obra que fan nostres germans i com ells, treballar units tots, per a la regenració de la nostra pàtria.

És precís que tots se comprenetren de que no és posible viure aixina; lo centralisme tot ho mata, tota idea gran és abatuda per no convindre als interessos particulars d’aquells que mengen del torró a dos queixos, i que la seua forma de viure estriba rònegament en tindre els “provincianos” i per tant les províncies nugades de peus i mans i no contents amb tindre en la capitalitat de la Monarquia Espanyola bon colp de parents, amics i benevolents ben col.locadets desitgen omplir-nos de golfos mes o manco il.lustrats per a que els mantingam també.

¡¡ Fora Vagos!!


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

#5 24-01-2007 20:47:02

Re: Els inicis del pensament valencianista

Osti m'emocionat i tot:

El Congrés de la llengua Catalana celebrada a Barcelona en el mes propassat, ha demostrat plenament l’esperit d’una mateixa raça, d’un mateix poble, que demprés d’uns quants sigles de separació per motiu de l’obra destructora dels castellans, ha resurgit potent i avassalladora la unió d’un poble gran, actiu i intel.ligent que busca son engrandiment per mig del treball, sense descuidar els punts essencials que són, enmancipar-se de l’organisme viciós del poder central, buscant en l’autonomia lo remei, convençuts de la rèmora del caciquisme i dels malèfics i odiosos governants.

Allà per los sigles XIV i XV, la unitat de la raça era perfecta; en lo Principat, com València i Mallorca, tots parlaven igual, en bon català i escrivien com parlaven.

És precís que tots se comprenetren de que no és posible viure aixina; lo centralisme tot ho mata, tota idea gran és abatuda per no convindre als interessos particulars d’aquells que mengen del torró a dos queixos, i que la seua forma de viure estriba rònegament en tindre els “provincianos” i per tant les províncies nugades de peus i mans i no contents amb tindre en la capitalitat de la Monarquia Espanyola bon colp de parents, amics i benevolents ben col.locadets desitgen omplir-nos de golfos mes o manco il.lustrats per a que els mantingam també.
¡¡¡Fora vagos!!!

Tot açò es té que guardar en algun lloc.
Ací es veu com ja començava a arribar el comunisme a l'estat espanyol

També he sentit que la organització "Lo rat penat" defenia la unitat de la llengua per principis del segle XX, i que va estar en el congrés de la llengua a Barcelona junt al director del diari "Las provincias" d'aquella època, no m'enrecorde com li diuen, que es referia a la llengua com a "Llemosí".

Algú em pot explicar el terme regionalisme? es que veient açò ja no el tinc clar...


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#6 24-01-2007 22:58:18

el jonc
Membre

Re: Els inicis del pensament valencianista

Anem a veure faré un introductori sobre els inicis del pensament valencianista d’aleshores i començaré per la feble Reinaixença valenciana com a objectiu de que s’entenga un poc més aquesta part important de la nostra història, que com deia abans seria l’embrió del valencianisme polític.

La Renaixença al País Valencià no implicà (com a Catalunya), un moviment dirigit al mateix temps a restaurar la llengua del país, a facilitar el seu ús social i a lluitar per alguna forma d’autonomia política. Controlada des de ben aviat pel poderós lobby Marqués de Campo, que al llarg de moltes dècades controlava la major part del poder econòmic, polític i ideològic en gran part del territori del País. La Renaixença doncs, no va comportar ni una doctrina lingüística restauradora, ni un projecte polític específicament autònom.

El propi Teodor Llorente, el cap dels diaris “La Opinión” i “Las Provincias” (ell dirigí el diari “La Opinión” en 1861, després transformat en “Las Provincias” en 1866 adquirit per ell i per l’impressor Domènech), explicava amb claredat els designis que la burgesia valenciana tenia al respecte de la llengua: deia a “Las Provincias” –no hemos participado nunca de los temores que concibieron algunos, sospechando que ese movimiento literario pudiera fomentar, en el terreno político, tendencias separatistas; pero tampoco nos hicimos la ilusión de que pudiera deshacerse la obra de la historia, rechazando más o menos la lengua castellana de las provincias que hablaron lemosín en otros tiempos y volviendo, en los usos de la vida social y pública, al antiguo idioma. Esto ni nos parece posible, ni lo juzgamos convenientemente-. Clar i rotund.

¿Quin és l’abast que donava Llorente (i amb ella tota la burgesia valenciana a la Renaixença del Páis? El mateix article anterior que expose ho puntualitza: el conreu del llemosí, com a mitjà per a conèixer l’antiga literatura i l’exercici de la poesia, continue amb el seu article “si hay poetas que gustan escribir en valenciano, catalán o mallorquín (como hay otros que versifican en lengua euskera, en gallego y hasta en bable) y hay también quien se complace en leer estos versos, no sabemos por qué se ha de privar a nadie de tan inocente satisfacción”.

En el terreny polític ni Llorente ni la resta de poetes burgesos s’ha de dir que no utilitzaven ja l’idioma en el seu àmbit familiar. Ho expressa molt a les clares el mateix Llorente sense cap ambigüitat quant diu “la diferència de criteris entre els trovadors valencians que al lloar les glòries de nostre antic Reine, no aspiren a restablir-lo, en dany de la unitat espanyola, i els trovadors catalans (molts d’ells, si no tots) que treballen per l’autonomia de Catalunya”.

És a dir, els paràmetres bàsics de la burgesia valenciana del segle XIX s’enmarcava dins d’un regionalisme prudent, dins de l’espanyolisme més entusiasta.

Per acabar per avuí, dir que no tota la Renaixença valenciana, evidentment, s’ajustava als principis definits per la burgesia. Començant d’entrada, pel mateix Constantí Llombart, que intentà omplir d’un cert contingut sòcio-cultural les activitats de la Societat del Rat-Penat que ell mateix va contribuir d’una manera decisiva en la seua fundació (1878), dirigint-lo el 1884. Aquest poeta i escriptor valencià era un convençut de la unitat lliterària i lingüística (bé que utilitzant el terme llemosí), mantingué sempre obertes les planes dels seus periòdics als escriptors dels Països Catalans.

En quant al terme regionalisme, amic Gandia, eren els intents de diferents personatges del mins però heroic moviment valencianista de definir des del seu punt de vista en uns quants articles que comprenen els anys 1902 fins el 1917 que es tinga coneixement,en els quals per molts d’ells significava que el moviment regionalista significava progrés i avançament dins d’aquell temps tan complexe i difícil d'un moviment valencianista molt minoritari.


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

#7 25-01-2007 09:30:42

Re: Els inicis del pensament valencianista

O siga, si no ho he entès malament, que el moviment regionalista per aquella època era una defensa de la llengua però sense implicar un nacionalisme o independentisme, sense blaverisme pel mig.
Després està el moviment nacionalista o independentista.


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#8 25-01-2007 16:01:55

Re: Els inicis del pensament valencianista

La veritat que no estaría malament trobar algun nom diferent per a referir-nos a la llengua, evitant així conflictes terrenals... Llemosí tal volta? En fi deixare estar els pensaments romàntics...

Jonc, si no recorde malament, a la renaixença valenciana només s'hi va dedicar als Jocs Florals, i estava divida en poetes d'espardenya i poetes de noseque... Podríes aprofundir un poquet més en aquest tema, si no te és cap molestía? Trobe que tot aço que estas escrivint es força molt interessant i valuòs !


En lluita per salvar el Pais Valencia! No et deixarem morir MAI!!!!

Desconnectat

 

#9 25-01-2007 16:11:33

olocaui
Membre

Re: Els inicis del pensament valencianista

Tens moltissima rao AutènticValencià no estaría gens malament trobar algun nom diferent per a referir-nos a la llengua, evitant així conflictes terrenals, pero no se si sera acceptada per part de els catalans del nord, perk la llengua ve de catalunya, jo si k l'acceptava perk evitem tanta catalanofobia entre els valencians de pega.


Estic fart d'haver de demanar perdo per existir!! (Joan Fuster)

Desconnectat

 

#10 25-01-2007 22:20:49

Re: Els inicis del pensament valencianista

Llemosí no es pot dir perque es un dialecte del occità, per aquella època li deien aixina per que es pensaven que la llengua comú a Catalunya, PV i les illes provenia d'allí, però el temps ho ha desmentit. Cada u que li diga a la llengua com vulga el que importa es el sentiment. Jo li dic valencià i a voltes tracte als catalans com a valencians, i els catalans, per mi, parlen valencià.
Està clar que a mi em diuen que parle català i jo no m'immute per que es la pura realitat, i si em diuen que parle balear igualment ni m'immute.

A la renaixença valenciana es va crear "València Nova" (catalanista), "Lo Rat Penat" (per aquella època catalanista) i moltes més organitzacions que defensaven la nostra llengua, a part dels Jocs Florals que era un concurs de poetes si no recorde malament.


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#11 26-01-2007 00:16:11

Re: Els inicis del pensament valencianista

Pense com Gandia. Si científicament, la llengua té com a nom adequat i precís CATALÀ, jo l'accepte i si li vull dir d'una altra manera ho dic sense connotacions seccessionistes
En una èpoc anterior a Pompeu Fabra, va haver algú que propossava el nom de BACAVÉS pel català, la paraula estava formada per les sil·labes de Balear, Català i Valencià. No va tindre gaire èxit. Segons aquesta propossició, als Països Catalans se'ls pot dir BACÀVIA.


----------------------------------------------------------------------------------------------
Porta dels Països Catalans a Salses

http://img208.imageshack.us/img208/8452/ratpenatjohnnyborinottayu1.gif

Desconnectat

 

#12 26-01-2007 14:40:41

Re: Els inicis del pensament valencianista

Se podria considerar, si no fos perque es un nom un tant... ridicul? xD
Però ara de debò, si tots ens concienciarem de parlar la mateixa llengua, a mi no m'importa nomenarla ni bacavés ni català ni valencià ni llemosí ni res, perque se que es veritablement la mateixa llengua. Seria molt util això de canviar-li el nom de la llengua... En fi, els somnis són gratuïts.


En lluita per salvar el Pais Valencia! No et deixarem morir MAI!!!!

Desconnectat

 

#13 29-01-2007 18:28:52

el jonc
Membre

Re: Els inicis del pensament valencianista

Bé faré un incís sobre el que pretenia en aquest fil fent referència al nom de llemosí en particular i d’altres que eixirien al llarg del segle XX per denominar la nostra llengua catalana. L’ús del terme “llemosí” per designar el català medieval venia a ser, tot ben comptat, un expedient confortable que esquivava les susceptibilitats localistes. La regionalització del nom català era suplida pel nom fals de “llemosí”, quant a l’idioma. En el fons, era una manera encara d’afirmar la unitat dels catalanoparlants. El graciós miratge “llemosinista” era liquidat per filòlegs i historiadors: calia dir llengua catalana, literatura catalana.

I la veritat és que pel que es refereix a ses Illes i al País Valencià, ben sovint el fenomen no és res més que allò, la història de sempre, qüestió de noms però no al voltant de la unitat lingüística. El 1875, Constantí Llombart, un dels més tenaços treballadors de la Renaixença valenciana, com he deixat pejada en intervencions anteriors, escrivia en polèmica al blasquista  Careta i Vidal: “Per a donar motiu a rivalitats entre los pobles que parlen nostra llengua, sempre hem cregut lo més convinent l’aplicació de lo calificatiu llemosina a les diferents rames que, despreses de l’antic arbre naixcut a la provençal Limonges, varen arraïlar en Catalunya, València i les Illes Balears”. Llombart encara queia dins la seducció de la teoria llemosinista sobre l’origen de la llengua. Però el que en el seu text interessa és l’opció que fa, en decantar-se per un nom d’aparença supraregional, “llemosí” que no donaria motius “a rivalitats entre los pobles que parlen nostra llengua”. Les presumptes “rivalitats” (els particularismes volia ell dir), doncs només incidirien en “lo calificatiu”. També per defugir la denominació de “català” un altre valencià, Nicolau Primitiu, inventaria la curiosa fórmula “bacavés” per designar l’idioma comú i ”Bacavia” per al conjunt de les terres on es parla. Totes aquestes proposicions, parteixen de l’afirmació prèvia de la nostra unitat i només des d’una afirmació unitària poden tindre sentit.

Paga la pena de subratllar unes altres frases de Constantí Llombart, que segueixen les ja transcrites anteriorment: “res de particular que, aixins com la llengua que es parla en tota Espanya se nomena castellana, perquè en Castella va nàixer, la que parlem hui en la pàtria llemosina, com lo senyor Balaguer l’anomena, o siga Catalunya, València i Mallorca, prenent lo nom d’aon tingué lo bressol, se denomine llemosina, a imitació de lo que els espanyols hem fet en la castellana”. El paral.lelisme que indica amb el cas espanyol-castellà no estava gens malament, per argüir contra el localisme reticent de valencians i mallorquins. L’al.legació de Llombart se’n va a terra des del punt de mira filològic, ja que la llengua no procedeix de “la provençal Limonges”, sinó de Catalunya. Els romanistes de tot el món, que no podien fer cas de les nostres picabaralles cantonals, es limitaren a donar el nom de catalana a la llengua dels valencians, mallorquins i catalans, que ha sigut doncs el vell nom internacional, tornava a reviure tot siga dit.

Quan el mossèn Antoni M. Alcover a mitjans del segle XX canviava el títol del seu Diccionari, i en comptes de dir-ne “de la Llengua Catalana” en deia “Català-Valencià-Balear”, obeïa pot ser a unes pressions que a hores d’ara no existeixen. El mot “bacavés” mirava de corregir aquest defecte, i es construïa amb les síl.labes inicials dels gentilicis regionals. Naturalment, era un truc artificiós, amb poques possibilitats d’èxit, forjat de cara al País Valencià, avui ja resultat del tot inútil: era entre els valencians on havia prosperat més la resistència a dir-ne català a la llengua que parlem. Resulta també sorprenent que a la dècada dels 60 apareix a Barcelona un altre conat similar i menys conegut pels valencians i és la pintoresca etiqueta de “cabarovés”. El mot s’enriquia amb una quarta síl.laba per no deixar-hi fora el Rosselló. Fins i tot el poeta en Salvador Espriu ja havia satiritzat aquestes etiquetes escrivint la paraula “rosalbacavés” en al.lusió a l’Alguer complentant així les referències geogràfico-lingüístiques…

Benvinguts doncs, a l’espectacle del particularisme dialectal per excel.lència del món !!. Torne a repetir, tot i que les designacions regionals havien de mantenir-se, perquè responen a realitats sociològiques palmàries, també aplegaria l’hora de restaurar un gentilici comú, que abrace la totalitat del poble catalanoparlant. Res no era i és tan indicat com rehabilitar el nom de català que inicialment havia tingut aquell sentit. Però, en quatre dies no es pot desfer-se d’una situació sedimentada al llarg de quatre segles per part d’alguns escriptors de la Renaixença valenciana fent ús del mot llemosí (cal recordar quan més de 400 escriptors valencians havien tendit a anomenar llengua valenciana, la llengua catalana als segles XV i XVI principalment, tot siga dit, mai no havia estat amb la intenció de proclamar l’existència d’una variant local distinta, ni menys encara independent de les variants del Principat i de ses Illes). Els particularismes són uns prejudicis difícils d’extirpar. No oblidem tampoc, seria d’ingenus, que no són gratuïts: hi ha particularismes perquè hi ha particularitats...

No caigueu amics forers i visitants a caure amb la temptació de la particularitat dialectal.

Gràcies per l’espenta i pels ànims que em doneu per continuar amb aquesta tasca de recuperació de fets i escrits esdevinguts en el nostre País. Fins el proper episodi, salutacions a tothom.


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

#14 29-01-2007 22:41:36

Re: Els inicis del pensament valencianista

Quin domini de la llengua tu! xDD
Afegiria que el mot "valencià" només es va normalitzar uns 300 anys després de la conquesta de valència per no dir-ne 400 i que fins aleshores li deien català.

Però ja repetisc que jo li dic valencià, i si em diuen que parle català o balear, tant em fa, per que es la veritat, o siga que els particularismes, si no son malintencionats, jo pense que no hi hauria d'haure (eing?? xD) problema amb ells.


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#15 30-01-2007 18:41:25

el jonc
Membre

Re: Els inicis del pensament valencianista

Us presente el Discurs de gràcies llegit a Barcelona, en lo Saló de Cent, en els Jocs Florals de dita ciutat de l’any 1868 per l’escriptor, poeta valencià Jacint Labaila. En aquest discurs que ara us adjunte per coneixement vostre m’he estalviat fer la transcripció completa, (amb el vostre permis uns paràgrafs finals) per no allargar massa però que no ens mostra més que sumats afectes i lloances als joves poetes, a la figura que representa la dona com la inspiradora dels Jocs Florals i felicitacions a la ciutat comtal en general per l’organització de l’esdeveniment.

Jacint Labaila González, valencià nat a València el 1833. Poeta i escriptor. Assistí als salons del Liceo Valenciano (1858) on es relacionà amb Llorente entre d’altres. Escriví novel.les i teatre en castellà i versos en català. Mantenidor dels Jocs Florals de Barcelona (1868). Director del “Boletín-Revista del Ateneo de Valencia” (1870) i col.laborador d’”el Mercantil Valenciano” (1872). Fundador de Lo Rat-Penat (1878), entitat de la qual fou vicepresident (1879) i president (1880-1881). Guanyà la Flor Natural dels seus Jocs Flocals (1882). Des de la presidència del Rat s’oposà a una possible politització de la Renaixença valenciana i féu costat a Teodor Llorente en la formulació d’un regionalisme inocu i neutre. Publicà Flors del Túria (1868) i Flors del meu hort (1882).

Discurs de gràcies

Excel.lentíssim senyor.

Ple de goig, amb l’entusiasme que inflama lo meu cor de poeta alce ma veu en este històric saló i davant dels dignes successors dels antics i honorables consellers; cabent-me l’honra de que la primera veu valenciana que s’oixca en este àmbit i en este gloriós dia siga la meua. Ple de goig assistixc a esta solemne festa literària que per a glòria de Catalunya, té lloc tots los anys; esta festa a la que donen brill amb sa presència tants hòmens notables en tots los rams del saber humà; esta festa de la il.lustració que té per públic la intel.ligència i l’hermosura.

Barcelona pot estar orgullosa de los Jocs Florals: ells han segut lo poderós estímul que ha fet cultivar la llengua catalana en terra de saó i d’eixa sementera han brollat flors i fruits en abundant progrés: eixa lluita de la intel-ligència ha cridat al palenque nous poetes, que lluitant han creixcut. Pels Jocs Florals hui pot lluir Catalunya literatura pròpia seua; la poesia lírica, lo teatro, la novel.la i lo periodisme, poden fer vore amb orgull obres notables.

Una decada de Jocs Florals ha corregut des de la infantesa a la pubertat de la llengua catalana del renaiximent. En eixe curt espai de temps, Catalunya ha estés sa renomenada i son entusiasme no sols dins d’ella sinó fora de son territori; volant en ales de la fama, volant pels aires ha aplegat a Mallorca i ha despertat amb un bes de carinyo a sa antiga germana, que silenciosa dormia: més tard mamprenent un altre vol amb ses ales llaugeres s’ha aturat en València i abraçant-se amb amor a sa altra antiga germana, l’ha fet sortir de son llit de flors, des del que ella contemplava el transparent blau de son celatge, enervada pels perfums de sos boscs de taronges. Moguda pel potent impuls del moviment literari de Catalunya, Mallorca desperta, pren part en ell, pren part molt gloriosa; i València ix de son marasme al crit carinyós de la veu tendra d’alguns dels seus ingenis, que fan reviure en los seus versos la llengua de tres segles casi oblidada, la llengua d’Ausiàs March i de Jaume Febrer.

Jo, l’últim dels escriptors valencians, vinc en este dia amb tota la satisfacció del meu cor entusiasta a saludar els poetes catalans en nom i representació dels de València i vaig a manifestar-los l’agraïment que ompli mon ànima per lo càrrec per al que m’anomenaren en lo Consistori la galanteria catalana i la convicció de que treballe amb fé cega por lo llustre de nostra literatura i no els títols ni els mèrits, dels que per desgràcia, estic completament despullat.

Jo, salude amb afecte Barcelona, la noble Comtessa, que en lo passat cridà l’atenció de tots los pobles amb lo rumor victoriós de ses conquistes, i que hui, en los temps de los combats de la intel.ligència, crida també l’atenció dels pobles amb lo rumor de los triümfos de l’ingeni de sos fills.

Honrós, falaguer, mereixcut és per a Barcelona vore junts en esta històrica festa els poetes castellans, els provençals, les il.lustracions de tota Catalunya que, per a saborejar los fruits de l’enteniment ha juntat la llaçada poètica i suau dels Jocs Florals.

Escriptors, poetes que deixau vostres llars per vindre a honrar nostra festa, ja acabeu de vore que poden presentar títuls llegítims los gladiadors catalans que han lluitat en lo circo de la poesia: ja podeu vore l’entusiasme dels combatents i moltitud dels que, amb molt templades armes se llançaren al combat.

Cada any creix lo número dels lluitadors, cada any les lluites són mes jagants; per lo que, jovens que us dediqueu a la poesia en Provença, en Mallorca, en Catalunya i en València, cada any té major mèrit lo venciment, cada any coronaran els vostres fronts amb glòria de més preu, los llorers de la victoria.

Última edició per el jonc (30-01-2007 18:47:23)


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

#16 30-01-2007 23:06:24

Re: Els inicis del pensament valencianista

Jacint Labaila diu:
"Moguda pel potent impuls del moviment literari de Catalunya, Mallorca desperta, pren part en ell, pren part molt gloriosa; i València ix de son marasme al crit carinyós de la veu tendra d’alguns dels seus ingenis, que fan reviure en los seus versos la llengua de tres segles casi oblidada, la llengua d’Ausiàs March i de Jaume Febrer."
Aquest paràgraf m'ha semblat significatiu, perquè reconeix la potència literària de Catalunya i que Mallorca pren part en el moviment literari. Però em sembla que no és la intenció del poeta "pujar-se al carro" del moviment literari català. Crec que ho admira i espera que a València desperte algun poeta, però precissament ell...
Crec que En Jacint se sentia més espectador que protagonista de l'interès per la llengua catalana.
També se li nota un espanyolisme militant quan s'alegra de la participació de poetes castellans.

"Honrós, falaguer, mereixcut és per a Barcelona vore junts en esta històrica festa els poetes castellans, els provençals, les il.lustracions de tota Catalunya que, per a saborejar los fruits de l’enteniment ha juntat la llaçada poètica i suau dels Jocs Florals."

Si més no, reconeix En Jacint la unitat de la llengua catalana, o almenys així ho entenc quan diu:
" Cada any creix lo número dels lluitadors, cada any les lluites són mes jagants; per lo que, jovens que us dediqueu a la poesia en Provença, en Mallorca, en Catalunya i en València, cada any té major mèrit lo venciment, cada any coronaran els vostres fronts amb glòria de més preu, los llorers de la victoria."

Espere haver obert algun debat respecte la profunditat i el sentit dels discurs penjat pel company El Jonc.


----------------------------------------------------------------------------------------------
Porta dels Països Catalans a Salses

http://img208.imageshack.us/img208/8452/ratpenatjohnnyborinottayu1.gif

Desconnectat

 

#17 04-02-2007 21:03:37

el jonc
Membre

Re: Els inicis del pensament valencianista

Gràcies amic pels teus anàlisis encertats i clarificadors sobre el discurs del poeta ratpenatista Jacint Labaila als Jocs Florals de Barcelona a l’any 1868. Aquest poeta amic de Victor Balaguer i Francesc Pelagi Briz, i influït per ells, semblà propens a adcriure’s als renaixentistes barcelonins pel to d’alguna poesia seua i pel seu discurs adés transcrit, però cal afegir que rectificà en el seu parlament d’inauguració del curs al 1880 a Lo Rat-Penat i en l’obertura dels Jocs de 1881. Com deia també abans, des de la seua presidència del Rat s’oposà a una possible politització de la Renaixença valenciana i féu costat a Teodor llorente (el pare del regionalismo bie entendido, com he expressat en altre comentari anterior) en la formulació d’un regionalisme inocu i neutre.

Aquest fil que he volgut obrir constitueix un intent d’inventariar els aspectes essencials del pensament valencianista, des de la Renaixença fins a la guerra civil. Al llarg d’aquesta considerable etapa, el valencianisme polític va anar passant per una sèrie d’estadis que l’anaren configurant des de l’autoctonisme difús dels seus inicis fins una concepció decididament compromesa amb els valors de la democràcia on, per exemple la delegació valenciana al II Congrés d’escriptors antifeixistes de 1937 “es troba en la defensa dels interessos generals de les nostres minories nacionals”.

Però si bé és cert, en primer lloc, el caràcter minoritari del mateix moviment valencianista que, malgrat els avanços històrics esdevinguts durant aquells setanta anys, no aconseguí penetrar, més que d’una manera superficial, en els moviments socials presents en aquells anys al País Valencià. Cal dir i remarcar, com ja he escrit anteriorment que molts d’eixos avanços a què adés em referia, han estat fruit d’un voluntarisme gairebé heroic, exercit per escassos i benemèrits patriotes. Això fa, per exemple, que malgrat les diferències palmàries de cronologia que faig adjuntant-vos alguns textos i els que hi adjuntaré properament en aquest fil, mantenen un caràcter relativament atemporal, em refereixo, és clar, a la utilització, conreu i a la defensa de la llengua o a l’argumentació de la necessitat de l’autogovern valencià siga l'any que siga escrit al llarg d'eixos anys.

Aquesta és doncs, les dues insistències, llengua i autogovern que es van produir, al llarg de moltes dècades, en la consciència col.lectiva dels valencians d’aquell moment.

He de remarcar també i és molt important tenir-lo en compte que els escassos ideòlegs del valencianisme no es van plantejar mai una reflexió global original sobre el país. El seu utillatge ideològic es limità a l’adaptació de les referències doctrinals, i de les iniciatives que arribaven des de Catalunya, com reconegué, bastant paradoxalment, Josep Maria Bayarri, un dels anticatalanistes valencians, a les seues pàgines d’”El perill català”.

Hi ha, com és lògic, excepcions que no fan sinó confirmar la regla, i entre elles us diré Vicent Tomàs i Martí, iniciador d’una interessant línia de pensament sobre el valencianisme agrari o Emili Gómez Nadal, que començà un intent d’aproximació entre el marxisme i la realitat nacional valenciana amb el seu llibre El País Valencià i els altres de l’editorial Estel.

Aquest context històric no seria raonable sense afegir, algunes breus consideracions; el País Valencià respecte a les seues especificitats és entès com una societat nacionalment poc estable (estaria de més que us llegireu el llibre d'Alfons Cucó; País i Estat: la qüestió valenciana, de l'editorial tres i quatre), les classes dominants valencianes durant la primera meitat del segle XIX ténen un alt grau d'acceptació de l'Estat nacional-unitari espanyol. És per això que la Renaixença, hi era rebuda amb franca hostilitat per un sector sociològicament significatiu del País Valencià que no solament es va negar a reconstruir-lo nacionalment, sinó que va pendre una decidida actitud contrària, per part de les classes dominants anteriorment nomenats i del partit més popular a la província de València al llarg de més de 40 anys que representava el republicanisme radical fundat per Blasco Ibáñez.

I per acabar us dic que la mancança d’un model global d’interpretació, el valencianisme de la pre-guerra va elaborar fonamentalment una adaptació dels trets ideològics del catalanisme coetani. D’alguna manera formulà molts anys després l’escriptor suecà Joan Fuster el model global original d’aquest país, amb el seu llbre "Nosaltres els valencians" de l'editorial 62.

Última edició per el jonc (04-02-2007 21:09:04)


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

#18 05-02-2007 16:44:02

el jonc
Membre

Re: Els inicis del pensament valencianista

Us descriuré tot seguit dues de les organitzacions polítiques nascudes a l’època republicana al País Valencià i que mereix la seua atenció per la importància que van tindre en el seu moment en major o menor mesura dins del moviment nacionalista al nostre país i desconegudes per molts en l’actualitat i per altra banda una de les societats culturals i polítiques de més rellevància dels inicis del segle XX.

Esquerra Republicana del País Valencià. Formació política fundada a Castelló de la Plana en març del 1934 per la fusió d’elements que provenien del valencianisme i dels partits Acció Republicana i Radical Socialista, que volien “la recuperació íntegra de la personalitat del País Valencià” dins del marc de la Constitució. A més, el seu programa contenia aspiracions pròpies de l’esquerra burgesa. Sembla que els fundadors prengueren per model el d’Esquerra Republicana de Catalunya. Mostrà sempre una clara actitud estatutista. El 1935 la major part dels seus membres passaren a englobar l’azanyista Izquierda Republicana i això provocà la dissolució del partit. El sector més valencianista, capitanejat per Gaietà Huguet Segarra, s’integrà, a poc de començar la guerra civil, dins d’Esquerra Valenciana, la ideologia de la qual contribuí a modelar poderosament.

Esquerra Valenciana. Partit polític fundat en juliol del 1934, per un grup de personalitats (Vicent Marco Miranda, Juli Just, Faustí Valentí, Hèctor Altabàs), descontents pel caire dretà que prenia el Partido de Unión Republicana Autonomista (PURA), on tots havien ocupat importants càrrecs directius. La seua defecció marcà l’inici de la decadència del “blasquisme”, seguidor de la disciplina lerrouxista i partícep de la coalició radical-cedista. En el manifest fundacional, que transpuava el caràcter burgès i reformista del nou partit, s’intentava recuperar la vella arrel federal del republicanisme valencià alhora que s’intentava atreure a valencianistes republicans no enquadrats en cap partit; així s’afirmava la personalitat i els drets de l’Estat Valencià i la voluntat d’una “cordial intel.ligència” amb Catalunya. L’orientació valencianista del partit s’accentuà progressivament, sobretot amb l’ingrés del grup castellonenc coordinat per Gaietà Huguet Segarra, procedent d’Esquerra Republicana del País Valencià (1936). Sota la presidència de Vicent Marco Miranda, Esquerra Valenciana establí intensos contactes amb la resta de partits republicans d’esquerra i els partits i organitzacions obreres. Signà el pacte del Front Popular per a les eleccions de febrer del 1936 i aconseguí una acta de diputat per a Marco Miranda, qui s’integrà dins de la minoria parlamentària d’Esquerra Republicana de Catalunya, partit amb el qual mantingué una vinculació creixent. Iniciada la guerra civil, EV formà part del Comitè Executiu Popular, únic òrgan de poder efectiu durant uns mesos, i al llarg de la contesa participà en diverses institucions republicanes. Conegué llavors un notable augment d’afiliats i en el II Congrés del Partit (1937) revisà l’ideari, accentuant-hi els trets federals. Proposà un Avantprojecte d’Estatut Valencià, tot seguint el model basc, que acabava d’aprovar el Congrés de Diputats. Després de profunds contactes amb el Partit Valencianista d’Esquerra constituí un comitè d’enllaç com a preludi d’una fusió entre ambdues formacions, que el resultat advers de la guerra impedí de concretar.

València Nova. Societat creada el 1904 per alguns membres destacats de Lo Rat Penat, que, descontents per la postura contemplativa i narcisista d’aquesta entitat, se n’escindiren, tractant de reprendre la línia valencianista liberal iniciada per Constantí Llombart. De fet, trobem entre els fundadors deixebles del vell mestre, com ara Josep Maria Puig i Torralva, Ramon Andrés Cabrelles i Francesc Badenes i Dalmau, als quals es sumaren elements petit-burgesos, menestrals i estudiants, animats per un esperit combatiu i renovador. Tots coincidien en la superació del provincialisme, si bé uns sostenien la tesi regionalista i altres la nacionalista, amb predomini de la primera. Llurs diferències van posar-se en relleu en les distintes concepcions lingüístico-culturals expressades arran de l’adhesió de la societat al I Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1906). Tingué per òrgan periodístic el butlletí quinzenal homònim (el mateix nom), que dirigí Eduard Boix, un dels fundadors (1906-1907). En van ser presidents Miquel Duran (1906) i el doctor Faustí Barberà (1907). Convocà l’Assemblea Regionalista Valenciana (1907), per a conmemorar el segon centenari de l’abolició del Furs. Teodor Llorente no va acceptar la presidència honorària, els republicans blasquistes van boicotejar la reunió, i hi acudí una representació del Principat. Les conclusions aprovades pels assembleistes versaven sobre política, economia, dret i filologia. Pel que fa al darrer punt, no s’allunyaven dels postulats llorentins-ratpenatistes i recomanaven el bilingüisme. Pel que fa al primer, formulaven l’exigència de “reconstituir la regió valenciana” i fixaven l’objectiu de subscriure “un pacte solidari”, meta que l’oposició blasquista i la reticència dels vells partits impediren assolir. Tanmateix, la societat es transformà poc després en el Centre Regionalista Valencià, moment en el qual esclataren les tensions internes i el sector més radical se’n separà definitivament, tot acusant al Centre de ser “una societat recreativa d’ínfima qualitat”; els dissidents van fundar Joventut Valencianista.

Última edició per el jonc (05-02-2007 16:44:43)


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

#19 05-02-2007 23:30:54

Re: Els inicis del pensament valencianista

És curiós que partits com ara Joventut Valencianista i Esquerra Republicana del País Valencià existiren ja fa tants anys, i ara tornen a estar registrades com a partits.

També m'ha cridat l'atenció que Marco Miranda, diputat d'Esquerra Valenciana s'integrara dins del grup ERC al parlament espanyol. Justament fa pocs mesos, el valencià Cerdà va ser nomenat diputat al parlament espanyol per ERC i a més a més, portaveu d'aquest grup parlamentari.

Molt interessant el resum de El Jonc.


----------------------------------------------------------------------------------------------
Porta dels Països Catalans a Salses

http://img208.imageshack.us/img208/8452/ratpenatjohnnyborinottayu1.gif

Desconnectat

 

#20 15-02-2007 23:06:22

el jonc
Membre

Re: Els inicis del pensament valencianista

Després d’uns dies sense connectar-me continue amb els capítols d’aquella època que per molts dissortadament és poc coneguda. Ara em referiré a una de les figures més interessants i més oblidades del primer nacionalisme al País Valencià i que esmente en un paràgraf en el comentari désset d’aquest fil, Emili Gómez Nadal.

Germanastre de l’escriptor Nicolau Primitiu, nasqué a València el 1907 al si d’una família burgesa que s’impregnà de valencianisme. Professor de la  Facultat de Filosofia i Lletres de València. Vice-pressident d’Acció Cultural Valenciana (1930) i un dels seus fundadors junt amb un grapat de professors i estudiants universitaris valencians, entre els quals destaca Manuel Sanchis Guarner, col.laborador del seu òrgan, “Acció Valenciana” (1930) i d’”El Camí” (1932). Decidit catalanista, féu una ressonant conferència a Palestra (Barcelona, 1933). Membre d’Acció d’Art (1933) i directriu de Proa, consell de cultura i relacions valencianes (1935). S’inclinà cap al comunisme, tot postulant la síntesi entre el marxisme i nacionalisme (pel contacte amb l’obra d’intel.lectuals com Bretch o Malraux), i actuà de redactor en cap de “Nueva Cultura” (1935), on redactà una secció en català. Fundador de l’Aliança d’Intel.lectuals per la Defensa de la Cultura (1936). Membre de l’Institut d’Estudis Valencians (1937) i del Patronat de la Casa de Cultura (1937). Acabada la guerra civil, s’exilià a França fins morir al 1994 a Valénce d’Agen (Occitània). Va publicar, com deixe escrit en el comentari désset, El País Valencià i els altres (1972), reeditat el 1991 amb una selecció dels seus articles.

Puntualitzaré alguns punts d’aquesta breu bibliografia inicial.

Entre 1929 i 1933, el nacionalisme d’Emili Gómez Nadal es caracteritzà per un cert espiritualisme ètnic de tall liberal i que es veu retractat en els nombrosos articles als periòdics Acció Valenciana, Avant o El Camí.

Durant aquells anys milità a l’Agrupació Valencianista Republicana, partit nacionalista d’esquerres que arribà a tenir dos regidors a l’Ajuntament de València i que amb el temps eixa agrupació es refundà el 1935 en el Partit Valencianista d’Esquerres.

La seua integració a la redacció de Nueva Cultura el va convèncer l’artista valencià Josep Renau que pertanyia aleshores a la Unió d’Escriptors i Artistes Proletaris, i és on aleshores s’ocuparia del fet nacional català en la redacció.

Finalment animat pel nou debat identitari del moment (dècada dels 60) escriu El País Valencià i els altres. El model de país que proposava era bàsicament policèntric: una nació composta per tres estats confederats. Per a ell els tres territoris històrics s’haurien de donar suport mutu a nivell extern, però havien de tenir plena independència en els afers interns seguint la tradició medieval. Malgrat això, Gómez Nadal mai, mai rebutjà cap projecte polític i social que tinguera com a base “la unitat lingüística i ètnica” i com a objectiu l’alliberament nacional. En efecte, si alguna cosa cal destacar d’aquest intel.lectual valencià, com els anteriors esmentats o els que eixiràn en posteriors comentaris que us deixaré, és la seua infringible fidelitat a la terra.

Última edició per el jonc (15-02-2007 23:30:57)


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.