#1 01-08-2021 16:42:53

Webmestre
Administrador

Homenatge a Paco Cabanes, "el Genovès"

Benvolguts amics:

El traspàs ahir de Francesc Cabanes Pastor, el Genovès ens ha agafat totalment desprevinguts i ha estat uin cop dur. No sabem encara les causes, però una persona que inspira tanta fortalesa com ell, penses que no faltarà mai, que durarà el màxim possible, i malhauradament, no ha estat així.

I què podem dir del Genovès com a esportista? Que ha estat el millor jugador de pilota valenciana de tots els temps ho diuen tots els experts. Mon pare, sense ser-ho, també ho deia. Era un prodigi de la natura. per força (era capaç de ficar les pilotes a la grada de dalt com volia) i per habilitat (resolia situacions inverosímils). Tan bo era que no se feia estrany veure-lo jugar contra 2 ó 3 oponents (i guanyar-los!). Una llàstima com sempre que la pilota valenciana siga un esport semidesconegut, fins i tot per als propis valencians. Si a la seua època d'esplendor hi haguera hagut TV valenciana haguera estat un ídol de masses. Pogué aprofitar un poc, però, Canal 9, quan ell ja estava acabant la seua carrera. I això permet apreciar la seua qualitat inigualable. Ací el teniu jugant la darrera final d'escala i corda que guanyà, en 1995 (1ª part i 2ª part). El Genovès tenia ja més de 40 anys, i el seu rival Àlvar, vint i pocs. I damunt se jugava a Sagunt, prop de Faura, el poble d'Àlvar, que se pot dir que jugava a casa doncs. I el Genovès guanyà.

Però està el tema que la pilota valenciana en la seua època estava deixada de la mà de Déu (tot i que en general hi havien més trinquets que ara). Ara hi ha una federació...i poca cosa més. I molts antic trinquets han tancat, com hem dit adés. Però això és un altre tema.

Com a persona compromesa amb el seu poble i la seua llengua, poc se pot dir també. Usà el valencià que havia après com a primera llengua de xiquet sempre amb tota normalitat, sense renúncies. Insistim en el tema d'usar la llengua amb normalitat, perquè és com s'usa la llengua a les comarques centrals del PV d'on ell prové. Actitud molt diferent a la de molts valencians de comarques, que quan van a la capital canvien de llengua automàticament i dissimulen els seus orígens (per exemple jo vaig conèixer una volta una xica que em deia que provenia "de prop de Gandia", i no hi havia manera que em diguera el nom del seu poble).

Una prova del seu compromís amb les seues arrels és aquesta imatge:

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/normal_genoves.jpg

Donà la seua imatge, junt al motorista "Aspar", campió mundial, per a una campanya de promoció de la llengua de la naixent ACPV. A conseqüència d'això fou difamat per María Consuelo Reyna, directora llavors de Las Provincias. Ja tothom sap de l'anticatalanisme paranoic d'aquesta senyora, però els seus atacs al Genovès foren una gran falta de respecte. Algun dia se li hauran de demanar comptes a aquesta senyora per tantes difamacions duranrt tants anys. Però això és altra història. Malgrat aquests atacs el Genovès continuà siguent un triomfador esportiu, volgut per tot el poble valencià.

Restaria parlar d'ell com a persona. Jo vaig tenir l'ocasió de trobar-me'l dos vegades pel carrer a la ciutat de València. Una,prop de l'Hospital Clínic, on es coneix que anava sovint, ja que mon pare em deia que tenia les mans un poc desfetes de tants anys de jugar a pilota. I una altra volta en l'Estació del Nord, on anava a agafar el tren. Les dos voltes fou natural i accessible, com ho són tots els grans. Alguns podrien esperar d'ell una postura distant i arrogant, però res més lluny de la realitat. I és que ací anem a parar, la senzillesa i la humilitat és la prova definitiva que era un gran en tots els aspectes.

A través d'aquestes línies aprofitem també per a donar el condol a la seua família (un fill del qual per cert, Genovès II continua jugant a la pilota valenciana) i al seu poble, que perd un fill tan destacat.

Servisquen aquestes modestes línies com a homenatge a un gran dels grans.

Equip d'antiblavers.

Desconnectat

 

#2 02-08-2021 07:48:29

Re: Homenatge a Paco Cabanes, "el Genovès"

Una vegada em vaig trobar amb el Genovés en el seu propi poble. Com sempre, tranquil i sense importar-li tenir una converseta de no res! Que descanse en pau.

Última edició per LlibertariGlobal (24-01-2022 16:28:44)


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Black_flag_II.svg/200px-Black_flag_II.svg.png

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.