#1 28-07-2008 13:20:20

Curial
Membre

Valencians i catalans

Documental del 30 Minuts de TV3, no sé de quin any és (l'he mirat només per damunt, igual ho diuen en algun moment), però supose que el filmarien a mitjans dels 90.

Molt interessant perquè ixen ben retratats els blavers i la seua relació amb l'extrema dreta (només cal mirar els fatxes que ixen amb estanqueres amb l'Aguila de Sant Joan a la manifestació).

També és prou trist vore a homens valencianoparlants tan enganyats defensant Las Provincias (que en la seua época feia les funcions del Valencia Hui d'ara).

M'han agradat molt el matrimoni de l'home de Toledo i la dona irlandesa que duien els seus fills a l'escola en valencià, quina gent més respectuosa.

Part 1:
http://ie.youtube.com/watch?v=qTqna40Xh … re=related

Part 2:
http://ie.youtube.com/watch?v=757noFZCa … re=related

Part 3:
http://ie.youtube.com/watch?v=L5ajV3NbS … re=related

Part 4:
http://ie.youtube.com/watch?v=aiS1jIvkT … re=related


_____________________________________________________________
http://i18.tinypic.com/63i134l.jpg
Our movement is still not spent / We vow to make our foes relent
Llibertat Països Catalans - Saoirse d´Éirinn

Desconnectat

 

#2 28-07-2008 16:34:52

Re: Valencians i catalans

Es molt interessant aquest documental,apart que mostra la vertadera cara del blaverisme.Com son,de quina manera es comporten,etc...

Desconnectat

 

#3 28-07-2008 20:09:47

Darmagon
Membre

Re: Valencians i catalans

El reportatge  s´anomena "Catalans i Valencians cosins o germans?"

Saluts


http://sce.newlightsystems.com/userbars/usebarcatala.jpg

Desconnectat

 

#4 28-07-2008 22:03:09

Webmestre1
Equip

Re: Valencians i catalans

Estan molt bé aquests documentals, tot i que gràcies a Déu, la situació valenciana ha canviat a millor des de 1995 aproximadament, que deu ser quan se feren aquests documentals, coincidint amb l'arribada al poder de la Generalitat del PP i UV. Els posarem a la web en qualsevol cas a la secció corrresponent.


Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].

http://img528.imageshack.us/img528/5691/eng2if7.th.jpg

Desconnectat

 

#5 28-07-2008 22:45:10

LarsenAlacant
Membre

Re: Valencians i catalans

Gràcies pel vídeo. Ho acabe de vore mentres sopava i m'ha agradat molt, per a conèixer la època on jo comencí a sentir-me només valencià i no valencià i espanyol.

Com diu un home al vídeo, "El futur no serà si valencià o català, si no si valencià o castellà"

Ahi queda això


"La sang del meu esperit és la llengua i la meua pàtria arreu on és parlada." Acció Valenciana, 1931

Desconnectat

 

#6 29-07-2008 23:52:30

Webmestre1
Equip

Re: Valencians i catalans

Ja l'hem pujat tot el documental sencer, a la secció de "Material addicional". Ací el teniu:

http://www.antiblavers.info/pmwiki/pmwi … Addicional

Per cert, m'ha emocionat veure a dos grans valencians recentment desapareguts, com Joan Brusca o Josep Vicent Marqués...i això m'ha entristit...


Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].

http://img528.imageshack.us/img528/5691/eng2if7.th.jpg

Desconnectat

 

#7 30-07-2008 13:35:37

ixader
Membre

Re: Valencians i catalans

Està molt bé el vídeo. És entristidor com en 10 anys (si fa no fa) les coses o bé no han canviat o han anat a pitjor. M'explico.

Com veieu, al principi del vídeo surt Joan Brusca, camperol de Benicarló. Dóna la casualitat que jo també sóc benicarlando i que aquí no hi hagen anticatalanistes és mentida, de fet, jo estudio a Barcelona, sóc catalanista i no me'n amago al meu poble, però m'han dit (mig en broma espero) que a vore si algun dia em cremaran l'estelada, que si em costa molt aprendre el català, que si no podia haver anat a València o a Castelló abans que Catalunya...

També el reportatge està vist des d'una visió pro catalana (que jo no ho trobo gens malament), podria ser una mica més objectiu (no puc creure que els blavers siguen tan dolents i els catalanistes siguen tan bons).

De totes maneres molt il·lustrador el reportatge.

Desconnectat

 

#8 30-07-2008 16:13:31

golet
Membre

Re: Valencians i catalans

Tenint en compte que el moviment blaver es basa en l'exaltació més visceral i creadora d'odi (MOS FURTARAN, MOS FARAN...), crec que el que ix al vídeo és molt aclaridor sobre quina mena de gent es mou a eixos àmbits. Evidentment, hi ha gent anticatalanista o de tall blaveret que no ix al carrer a bramar, a insultar com si li anara la vida, però el que apareix al vídeo és molt clar.

A mi m'encanta (i alhora em fa pena) vore les ties maries tirant bromera per la boca com si les estigueren matant en les manis del 9 d'octubre (la "no oficial" per la vesprada) o el 25 d'abril, que sembla que els està agafant un ataquet; supose que els agradaria més vore passar "las tropas franquistas conquistando Valencia", però a mi m'agrada molt dir-los amablement: "Senyora, no es fique així o li agarrarà un "axuxó", respire que no passa res" o coses així; i elles encara més violentes XDDD

Desconnectat

 

#9 30-07-2008 21:57:15

Webmestre1
Equip

Re: Valencians i catalans

Doncs jo crec que el vídeo s'ajusta prou a la realitat del que era la ciutat de València als anys 90. Encara recorde aquelles manis nacionalistes en què els blavers eixien als balcons a provocar, i nosaltres cantàvem allò de "Blaver, cabró, baixa (o tira't) del balcó". He he he

Sí que és cert que el vídeo està fet des de l'òptica del Principat, i diu algunes coses un tant inexactes. Per exemple, parla de les comarques castellano-parlants fixant-se sols en la Plana d'Utiel-Requena, i comença dient que eixa comarca és valenciana des del s. XIX...Cert, però hi ha comarques com els Serrans o la Canal de Navarrès que són no catalano-parlants des dels inicis del Regne de València...i altres com la Foia de Bunyol o el Baix Segura que se castellanitzaren després de l'expulsió dels moriscos en 1609...Dic això perquè eixes comarques són autènticament valencianes, i per tant l'aproximació que se fa en aquest documental no és del tot exacta. En eixes comarques, fins i tot, hi ha gent nacionalista, com el batiste_ceba d'aquesta web (m'enorgulleix que un xic d'eixes comarques com ell participe amb nosaltres).

També crec que se li dóna massa espai a Josep Guia i el seu pancatalanisme radical. Cert que com a mínim es diu que fins i tot molts sectors nacionalistes discrepen d'ell, però el fet que se li done tant d'espai ja denota que les seues postures tenen certa complaença al Principat (i no se n'adonen de que al PV no sols són molt minoritàries sinó fins i tot contraproduents). Com digué Joan Fuster poc abans de morir (una frase a la qual ens adherim al 100 %):

Difícilment els valencians se sentiran catalans si abans no se senten valencians.

També se li dóna massa canxa a Eliseu Climent (que als ulls de bona part del Principat continua siguent una mena d'ambaixador o representant seu ací), tot i que he de dir que el que diu Eliseu en aquest documental em sembla prou equànim.

En darrer terme, me sorprén com s'apunten alguns problemes que llavors eren minoritaris, però que hui són de candent actualitat. Com per exemple la immigració desmesurada i la seua difícil adaptació. L'exemple eixe de la família de Calp, que l'home és de Toledo i la dona irlandesa, m'ha sobtat. Cert que en aquest cas, duen (o duien) els fills a línia en valencià, però no és el més normal precisament en aquests casos.

Fa uns mesos presentàrem la web a Benissa (Marina Alta), convidats per un forer d'ací, i hi hagué un debat on se parlava molt d'aquest tema, i de com molts nouvinguts passaven olímipicament de la nostra cultura. Els que vivim en grans ciutats ho veiem això quotidinamanent...És, jo crec, el problema del futur, l'adaptació dels nouvinguts...

També, dins del mateix poble, m'ha entristit el cas de la dona benestant valencianoparlant que educa les filles en castellà...Per desgràcia, entre els riquets de poble és un cas prou normal, i jo ho he vist amb els meus ulls. La cançó del "Tio Canya" ens parla prou bé d'això...

Per últim, respecte al blaverisme en si, crec que el vídeo reflexa, això sí, prou bé, com estava el tema en els anys 90. Llavors el blaverisme tenia algunes quotes de poder, i compaginava la coentor suprema (propi de la seua condició de pijos), junt a la seua agressivitat i violència quotidianes (verbal en molts casos, però violència). I en aquest sentit, sóc molt optimista. D'una banda, el blaverisme hui dia és residual, i el fracàs de CV ens deu d'omplir d'alegria. De l'altra, ja no disposen de mitjans de comunicació com "Las Provincias", després del fracàs del "Valencia hui". De l'altra, precisament perquè va minvant i desapareguent, també ho està fent la violència i agressivitat que practicaven. Cert que el terrorisme blaver continua. Però vos diré una cosa. Una cosa és que facen accions puntuals, i altra, que hagen creat un "estat d'opinió" o un ambient que faça que pel simple fet de dur una enganxina del Barça te punxen les rodes del cotxe. Això continua passant, però en molt menor mesura. Jo he arribat a veure uns borinots insultant un xiquet de 9 anys per dur una samarreta del Barça.

I bé, parlem de futbol i arribem al nucli fort actual del blaverisme: El València C.F. Cert que no tots els d'eixe club són així. Però el gran repte actual del valencianisme crec que hauria de ser netejar eixe club de tota la xusma blavero-espanyolista que té, i llevar-los així el seu darrer bastió.

Bo, disculpeu si m'he enrotllat una mica, però això és tot el que el vídeo em suggereix.


Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].

http://img528.imageshack.us/img528/5691/eng2if7.th.jpg

Desconnectat

 

#10 30-07-2008 22:10:56

batiste-ceba
Membre

Re: Valencians i catalans

tota la rao amb lo del VCF....


http://img387.imageshack.us/img387/2261/xivaantifang3.gif

Desconnectat

 

#11 30-07-2008 22:50:43

Re: Valencians i catalans

Molt bon anàlisi, sí senyor!


PAÍS VALENCIÀ EL NOM ESTÀ BEN CLAR!! Atzukak!!

Desconnectat

 

#12 30-07-2008 22:59:58

Webmestre1
Equip

Re: Valencians i catalans

Gràcies amics. Animeu-vos també a opinar i debatre!

Torne a dir per cert, batiste, que és un honor que un xic de Xiva com tu participe a la nostra web. Crec que també hi ha un oriolà (se diu ka potser), i és magnífic, tant que des de vostra condició de valencians castellanoparlants hageu arribat a la nostra llengua i a posicions nacionalistes, com que participeu en aquesta web. M'encanta el teu avatar per cert, i ja me l'he guardat, he he

I castelló roig, referent a la teua terra, dir que també m'ha emocionat el moment final del vídeo, en què ix parlant la dona de Joan Brusca, i fa una exposició de valencianisme sentimental, com molta gent de poble ho sent i ho viu (jo vaig arribar per aquesta via, si bé respecte totalment la gent que puga haver arribar a través de la diguem-ne via intel.lectual).


Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].

http://img528.imageshack.us/img528/5691/eng2if7.th.jpg

Desconnectat

 

#13 30-07-2008 23:04:05

golet
Membre

Re: Valencians i catalans

Un 10 pal mestre wink

Amb això del Valencia C.F. (nom oficial), els blavers estaven acollonats amb si entrava el Villalonga aquest de president, ja que era un pancaaaaaaaa i calia cremar-lo a la foguera XDDD En serio, trobe que van arribar a dir que si era de ERC, un separatista, un no-sé-què.... vamos, en la seua ment malalta, una cosa com Buenafuente.

Crec que el tema del VCF va per a molt llarg, i tenint la immensa part de l'afició a València ciutat, amb la mentalitat majoritària que hi ha allí, molt de temps tardarà a canviar això.

Desconnectat

 

#14 31-07-2008 00:32:04

ixader
Membre

Re: Valencians i catalans

El tema del València és difícil per diverses raons. El ressò mediàtic del València en aquests últims anys és aclaparador, tant que es pot considerar el tercer equip de la lliga espanyola. Aquest balcó cap a Espanya és gairebé l'únic que els queda, per tant, és lògic que el conserven amb molta cura. Per altra banda, el futbol és un refugi perfecte per les actituds més radicals i on els fatxes, escudats en un recolzament incondicional a l'equip, poden actuar i proclamar les seves idees (polítiques, socials...) amb total impunitat des de les grades del Mestalla.

No oblidem tampoc que el València està controlat (si és que algú controla aquell desgavell) per les famílies més benestants i ràncies de València, típicament blaveres.

Podem assegurar que la relació entre el València i el blaverisme és, avui per avui, molt estable, per desgràcia. Només cal veure com a mostra com la camiseta que emulava la "senyera" va tenir una acceptació massiva entre l'aficionat ché, i tot com una forma de contrarestar la bandereta de Catalunya que el Barça volia posar-se a la seua samarreta.

Desconnectat

 

#15 31-07-2008 00:54:41

batiste-ceba
Membre

Re: Valencians i catalans

És clar que a Mestalla n'hi ha molt de blaver...em dóna vergonya anar a vore al meu equip i tindre en front als  amb banderes franquistes....

pensar aixi i no valencià.Un amic em va dir,mira't la gossa sorda que estan prou be,esolta'ls.I a la seua antiantiga web (del cd garrotades) hi havia un link a antiblavers.Vaig estar llegint tots els articles que n'hi han i tal,i aixi mes o menys ha sigut com a despertat el meu esperit nacionalista...:-)

Tambe vull dir que a la web estatpropi.cat som 4 de la foia de Bunyol i 2 de la plana d'Utiel...home,calç pensar que nomes sotàs els aderits,que haura mes gent que vaig pensar aixi i no sapiga de l'existència de la campanya.Tambe coneix gent republicana de la meua comarca que és declara antiblavera i antifeixista...i cada dia som mes!!!


http://img387.imageshack.us/img387/2261/xivaantifang3.gif

Desconnectat

 

#16 31-07-2008 20:33:08

LarsenAlacant
Membre

Re: Valencians i catalans

Un anàlisi molt acurat, Webmestre, com sempre (només dir que Ka, és de Torrevella, però islandesa, aixi que l'idioma de sa casa no és el castellà)

Puntualitzant unes coses més, "valencianisme sentimental, com molta gent de poble ho sent i ho viu (jo vaig arribar per aquesta via, si bé respecte totalment la gent que puga haver arribar a través de la diguem-ne via intel.lectual)". Crec que darrerament, tenim un nacionalisme més intel·lectual, que sentimental. No vos enganyaré, jo vinc de família castellanoparlant, però nascut al País Valencià. Vaig començar-me per interessar-me per tot açò arrel de llegir llibres d'història, per mi mateix. Veig que molta gent ha arribat per aquesta via, la majoria, i estem molt bé documentats a nivell d'història, cultura, etc, però que a vegades ens ha faltat un valencianisme més sentimental, un valencianisme més que neix des dels budells, un simple "Sóc valencià per què he nascut ací, i punt". Moltes vegades ens perdem amb "Jo sóc valencià per què la meua adscripció nacional és la valenciana i blablabla" i done'm la imatge d'un professor, molt preparat, però perdut "al carrer" A vegades cal donar un colp a taula i dir "Ho sóc per què si, i punt". Malauradament molts espanyols es fan respectar així. Nosaltres hauriem de fer lo mateix, quan toque.

Altre tema és la dels valencians castellanoparlants. Deixe'm-nos d'històries i fixe'm-nos (ara si) en els bascos.

Un valencià pensa: Parla valencià = es sent valencià = és només valencià i no espanyol, si parla castellà no pot ser valencià

Un basc pensa: Es sent basc = és basc. No els importa (tant) la llengua, si no lo mateix.

Als 80, el 5% dels bascos parlava basc amb fluïdesa. Hauria funcionat un nacionalisme només basco-parlant? No, només aplegarien a un 5%, i no a tot eixe 5%.

Nosaltres hem de fer lo mateix. Un castellanoparlant, o un valencianoparlant no habitual també pot (i deu) sentir-se valencià. siga de Xeraco, Xilxes, o Villena. Siga d'esquerres o dretes. Siga castellano-parlant, valenciano-parlant o anglo-parlant. El que ens ha d'importar és fer-los vore com amb la independència, o simplement amb més poder, ens faríem respectar i tindríem molts beneficis, i no només culturals (que a poca gent els importa, només a nosaltres), si no econòmics, i tant com si et sents espanyol o valencià, o les dues, els nostres impostos se'n van a Extremadura, Andalusia, i a altres llocs on sobra diners.


"La sang del meu esperit és la llengua i la meua pàtria arreu on és parlada." Acció Valenciana, 1931

Desconnectat

 

#17 01-08-2008 10:29:50

ixader
Membre

Re: Valencians i catalans

El problema no és que parlem o no parlem valencià, el problema és que nosaltres vam decidir "ofrenar glòries a Espanya" mentre que altres no ho van fer i si li preguntes a un madrileny ell veu Catalunya (utilitzo aquest exemple perquè és el mes proper per a mi), tot i que diu el contrari per fotre algun cop, com una cosa "estrangera", mentre que el País Valencià, realment Comunitat Valenciana per a ell no la reconeix com una cosa aliena a ell (també pot ser per l'ocupació que actualment tenim d'estiuejants de la capital del país veí).

I aquesta apreciació s'ha de canviar des de dins i amb molta paciència, però el temps (i els diners, si els valencians encara no estan del tot lobotomitzats i es donen compte de l'espoli de les balances fiscals) van a favor nostre.

Desconnectat

 

#18 01-08-2008 13:20:46

LarsenAlacant
Membre

Re: Valencians i catalans

Això ens porta a altre problema, ixader. La manca de premsa valenciana. només tenim premsa teledirigida de Madrid, o premsa valenciana venuda als interessos de Madrid

Òbviament ells no bombardejaran dia i nit sobre les injustícies d'espanya però si contra espanya. Parlaran molt de X dona que es queixa per no poder fer uns papers en castellà a Barcelona, però no diran res del que passà a Es Caliu ( http://www.tribunamallorca.cat/not%EDci … -mallorca/ )

Necessitem premsa per a crear opinió, i una burgesia valenciana, no una botiflera espanyola. Quan els nacionalistes, o simplement, els valencians, entenem i treballem per açò, començarem a donar passes endavant.


"La sang del meu esperit és la llengua i la meua pàtria arreu on és parlada." Acció Valenciana, 1931

Desconnectat

 

#19 02-08-2008 00:21:11

ixader
Membre

Re: Valencians i catalans

La premsa no arribarà si no té una burgesia que li done finançament.

Però, aquesta burgesia pot existir al País Valencià, avui per avui el nacionalisme no dóna diners. Ser espanyol és més rendible i aquesta gent l'únic que entenen són els diners i de moment només s'estan fent accions per potenciar l'eix València-Madrid en detriment del València-Barcelona.

Desconnectat

 

#20 02-08-2008 17:40:05

Rogeta
Membre

Re: Valencians i catalans

Als títols de crèdit posa que el documental esta datat del 1997.

La veritat, es que jo preferiria tindre moooolts blavers que digueren som valencians i jau, i que no se perderen en espanyolistes. HI ha blavers, i conec blavers que diuen: “jo sóc valencià i punt” i a qui no li agrade que se’n vaja a la capital, o a Madrit”. Aquest sentiment, es bo en cert punt, mentre no es contamine amb l’espanyolisme, i no s’alce front el catalanisme. Trobe que una manera seria no donar-li molt de bombo, a tesis de si el valencià es català o no. Abans no hi havia politiques d’immersió i la gent aprenia valencià si volia viure ací, almenys en un poble.
En temes politics, passa el mateix. Ni Bloc, Ni ERC, no comencem a perdre’s en el que tu creus que deuria ser si fórem fora d’Espanya i el que no. Xe, fixeu uns objectius clarsi aneu tots junts a per ells. Primer siguem valencians i jau, i desprès ja decidirem si s’unim, es confederem, o que fem, però no podem discutir al principi pel mínim detall, per que sinó es quedarem com camot.

I jo me quede amb el que diu la dona del final, per que sinó la parlem nosaltres, qui ho va a fer?????? Deu, m’ha esborronat la pell, més que el trosset de la muixeranga!!!

Última edició per Rogeta (02-08-2008 17:40:59)

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.