• Inici
  •  » Debat general
  •  » L'assemblea francesa torna a reconèixer el català a la constitució

#1 10-07-2008 17:28:34

AguaitantPV
Membre

L'assemblea francesa torna a reconèixer el català a la constitució

L'assemblea francesa torna a reconèixer el català a la constitució
Ho fa a l'article 75 · El senat va tombar una esmena de l'article primer que reconeixia les llengües minoritzades

L'assemblea francesa torna a reconèixer les llengües minoritzades, entre les quals el català, però ho fa a l'article 75. La institució ja va aprovar una esmena de l'article 1 que les reconeixia, però el senat la va tombar perquè apareixien abans que no pas la llengua francesa, recollida a l'article 2. Ara, el text haurà de passar, de nou, pel senat el 16 de juliol. És imprescindible que ambdues cambres concordin per aprovar un retoc de la constitució.

La proposta presentada ahir per incloure les dites 'llengües regionals' a l'article 75, la va presentar el diputat de l'UMP, Marc Le Fur, i fou la que obtingué més suport. Però els socialistes en presentaren una altra que proposava modificar l'article 2 de la constitució incloent-hi el respecte per les llengües minoritzades. Aquesta darrera fòrmula però, no prosperà.

L'esmena del primer projecte de llei de reforma constitucional, aprovada per l'assemblea, afegia a l'article 1 que les 'llengües regionals' formaven part del patrimoni de l'estat.

Però el 18 de juny el senat va revocar aquesta esmena per 216 vots contra 103. Votaren la revocació la UMP, els comunistes, els radicals, els centristes i alguns senadors socialistes. Hi votaren contra, la majoria de socialistes, els verds i alguns senadors de la UMP, alguns dels quals van lamentar, tanmateix, que les 'llengües regionals' fossin reconegudes a l'article 1 de la constitució, essent així que la referència a la llengua francesa apareixia a l'article 2. Aquesta queixa tenia l'aval de l'Acadèmia Francesa.

El camí que encara cal recórrer

El següent pas que cal fer pel reconeixement de les llengües minoritzades a la constitució francesa és que el senat n'aprovi el text, previsiblement entre els dies 15 i 16 de juliol. Si hi donen el vist-i-plau, l'assemblea i el senat hauran de votar conjuntament la reforma de la constitució el pròxim 21 de juliol.

Font

Desconnectat

 

#2 21-08-2008 04:51:50

Re: L'assemblea francesa torna a reconèixer el català a la constitució

Que l'arbre no ens evite vore el bosc. Tota pedra fa paret però França no deixarà de ser un estat imperialista i genocida amb tot allò que no siga la llengua d'Oil. L'única eixida per a seguir existint que té la Catalunya Nord s'anomena Reunificació amb la resta de la Nació (catalana, per suposat) i independència. Sols amb un estat propi el català sobreviurà. La resta és eutanàsia.

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Debat general
  •  » L'assemblea francesa torna a reconèixer el català a la constitució

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.