#1 11-06-2008 19:25:45

AguaitantPV
Membre

Mor a València Gonzalo Anaya

Avui ha faltat a València a l'edat de 93 anys l'insigne mestre republicà, pedagog i catedràtic de Filosofia Gonzalo Anaya i Santos. Nascut a Burgos l'any 1914, va ser mestre durant la 2a República i professor emèrit de la Universitat de València des de 1985 fins a 2002, entitat que li va atorgar la seua Medalla en reconeixement a les seues aportacions pedagògiques i reflexions sobre l'ensenyament, sempre lligades al compromís amb la ciutadania, amb la racionalitat front a la superstició i a l'emancipació humana.

http://fitxers.esquerra.cat/imatges/paisvalencia/anayaweb.JPG

Anaya era militant d'ERPV des de 2003, únic partit al qual va estar afiliat en la seua vida d'acord amb les seues sòlides conviccions republicanes i esquerranes. Va encapçalar la candidatura per València d'Esquerra al Senat en les passades eleccions generals de 2008 i en les anteriors de 2004. Agustí Cerdà, president d'Esquerra-PV, ha comentat que "se n'ha anat un home bo, un home que creia fermament en l'educació com a font de llibertat de les persones i que defensava aferrissadament l'escola pública i la laïcitat. Anaya ha sigut un exemple de savi a l'antiga usança, un home savi que posà tot el seu coneixement i el seu cabal intel·lectual al servei de l'educació de les classes desafavorides i que plantà cara als qui pretenen inculcar dogmes i qüestions de fe en l'ensenyament públic. Per al nostre partit ha estat un honor compartir tantes estones i xarrades amb el mestre Gonzalo Anaya i haver aprés tant d'ell".

El cos d'Anaya es troba al tanatori municipal de València i el soterrar serà aquest divendres a les 9:30 del matí al Cementeri General de València.


Font de la notícia

Última edició per AguaitantPV (11-06-2008 19:27:42)

Desconnectat

 

#2 11-06-2008 19:28:02

AguaitantPV
Membre

Re: Mor a València Gonzalo Anaya

http://img138.imageshack.us/img138/6843/esteladadoleu2.png

Desconnectat

 

#3 11-06-2008 22:51:23

LarsenAlacant
Membre

Re: Mor a València Gonzalo Anaya

En pau descanse


"La sang del meu esperit és la llengua i la meua pàtria arreu on és parlada." Acció Valenciana, 1931

Desconnectat

 

#4 11-06-2008 23:48:51

Re: Mor a València Gonzalo Anaya

D.E.P    ll*ll Sempre te recordarem ll*ll

Desconnectat

 

#5 12-06-2008 00:48:14

Webmestre1
Equip

Re: Mor a València Gonzalo Anaya

Un gran home, i amb una vitalitat increïble. Tot un exemple.

Fa poc morí també Josep Vicent Marquès, un altre gran valencià.

Com se diu en aquests casos, València és més pobra hui...


Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].

http://img528.imageshack.us/img528/5691/eng2if7.th.jpg

Desconnectat

 

#6 12-06-2008 01:52:21

Re: Mor a València Gonzalo Anaya

DEP

Això li falta al País Valencià...estan faltant moltes grans personalitats de l'esquerra valenciana...ja en som pocs...
A més, apart de les seues idees polítiques, el que realment dignificava a aquestes persones era l'ús de la paraula i la raó front a la violència i el crit...Anaya, Vicent Marquès, Andrés-Estellés, Fuster, Sanchis Guarner...pot ser, alguns d'ells moriren ja fa temps, però inspiraren a unes generacions (com tots nosaltres) per a fer un país diferent del que alguns volen...un País, sobretot, Valencià.


Tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres
                                                                                            Joan Fuster, 1922-1992

Desconnectat

 

#7 12-06-2008 10:18:22

Curial
Membre

Re: Mor a València Gonzalo Anaya

Josep Vicent Marqués i Gonzalo Anaya, descanseu en pau, no vos preocupeu que altres arreplegarem l'herència que heu deixat i continuarem la vostra feina.


_____________________________________________________________
http://i18.tinypic.com/63i134l.jpg
Our movement is still not spent / We vow to make our foes relent
Llibertat Països Catalans - Saoirse d´Éirinn

Desconnectat

 

#8 12-06-2008 17:20:10

pontet
Membre

Re: Mor a València Gonzalo Anaya

Descanse en Pau


http://img252.imageshack.us/img252/2072/deniareiallgys0.jpg

Eixiu tots de casa que la festa bull, feu dolços de nata i coques de brull, polimenteu fustes i emblanquineu murs perquè Carles d'Àustria ha jurat els Furs.

Desconnectat

 

#9 15-06-2008 18:58:42

amunt
Membre

Re: Mor a València Gonzalo Anaya

Se'ns ha mort un mestre republicà i un bon company d'Esquerra, l'entranyable Gonzalo Anaya. Tenia 94 anys i fins al darrer dia de la seua vida va estar envoltat de papers, de projectes, de llibres que encara pensava escriure, i va gaudir d'una lucidesa i coherència ideològiques com poques. No m'estendré en el seu impressionant currículum ni em perdré en els panegírics pòstums que tothom té per costum fer quan mor algun personatge "important". Tot i que sí apuntaré algunes dades: llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Saragossa, professor de llatí i grec a l'institut Lluís Vives de València, catedràtic de Filosofia per l'Escola de Magisteri de Santiago de Compostel·la, diplomat en Psicologia i Psicotècnia per la Universitat de Madrid i doctor en Filosofia, catedràtic emèrit de la Universitat de València, tot això rematat per la Medalla d'Or d'aquesta darrera institució i de la Medalla d'Argent al Mèrit al Treball.

Però bé, per a la premsa valenciana -que ha repassat exhaustivament la vida i miracles de l'il·lustre mestre-, hi ha una dada en la biografia d'Anaya que cal amagar. A Gonzalo Anaya no se li perdona la seua militància en Esquerra Republicana del País Valencià. Ell, que per intel·ligència i mèrit acadèmic pot tapar a tots els "administradors de l'opinió publicada" que ara el lloen per la seua mort, tenia, no obstant tant de bagatge intel·lectual, una petita/gran taca negra en el seu currículum: ser militant d'Esquerra Republicana. Resulta que a ell, que no creia en Déu, la gentola del gremi dels llepons del poder li retrau aquest pecat de senectut. Deuen pensar: "Gonzalo, home, per a una vegada que s'afilia a un partit en la seua vida i ha de ser justament a aquest niu de rojos, separatistes i catalanistes?"

I és ací quan l'exemple del mestre Gonzalo Anaya es fa present fins i tot després de la seua mort. La pedagogia d'Anaya, el seu tarannà afable, obert i dialogant, es contraposa amb l'actuació sectària i miserable de la premsa valenciana, que està amagant tant com pot que Gonzalo Anaya era militant d'Esquerra Republicana, una militància de la qual n'estava orgullós i així ho proclamava. Mil vegades li vaig preguntar si sabia a quin partit s'havia apuntat. I ell em donava una resposta genial: "Estoy donde toca estar. Soy viejo pero no tonto". En fi, podreu llegir declaracions de condol de mil i una plataformes i entitats, però a l'únic partit al qual va estar afiliat (des del 2003), precisament per ser coherent amb les seues sòlides conviccions republicanes, no li donen veu i sembla que Esquerra Republicana no ha existit en la vida de Gonzalo Anaya. No li perdonen que un senyor, nascut a Burgos i veí de València, fóra del tot coherent amb la seua forma de pensar i acabara apuntant-se a un partit de la terra, independentista, republicà i d'esquerres. La mala consciència té aquestes coses... I aquesta és la premsa democràtica que abandera la "llibertat d'expressió"! Encara m'estic rient per no plorar des que he llegit aquest matí el tracte que mereixem en els diaris d'aquest país.

Però bé, nosaltres, els qui hem tingut el privilegi que fóra candidat al Senat per València en 2004 i 2008, els qui hem compartit amb ell actes públics, manifestacions, soparets (encara el recordem, emocionat, en l'Homenatge a les Dones de la FUE que muntàrem en l'Ateneu Mercantil i que, ves per on, també fou silenciat per la premsa), xerrades i mítings, el recordarem i seguirem el seu exemple: el diàleg, la reflexió, la racionalitat front als dogmes, sectarismes i rancúnies que practiquen alguns. Gonzalo, moltes gràcies per tot el que hem aprés de tu.
                             http://blocs.esquerra.cat/agusticerda

Desconnectat

 

#10 16-06-2008 14:06:00

AguaitantPV
Membre

Re: Mor a València Gonzalo Anaya

Grans paraules.

Desconnectat

 

#11 16-06-2008 15:23:07

puka
Administrador

Re: Mor a València Gonzalo Anaya

Una gran pena.

D.E.P.




p.d. he ajuntat per donar-li sentit els dos temes que hi havia i marcat com a (mala) notícia.

Desconnectat

 

#12 21-06-2008 11:46:51

VLC_CAT
Membre

Re: Mor a València Gonzalo Anaya

Un gran home i exemple per tothom.
DEP

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.