Descarregueu  el navegador Mozilla Firefox, per a una visualització web millor i més segura
Descarregueu l'Adobe Reader, per a documents PDF
lang: ca

<< | Índex | >>

Grups i entitats1 - GAV (Grup d’Acció Valencianista)

Grup que ha fet la feina bruta del blaverisme des de la transició.Tornarem a parlar d'ell al final. Ací avancem que des de la transició fins ara (amb una total i vergonyosa impunitat policial i judicial) aquest grup ha realitzat innumerables pintades, actes vandàlics, amenaces, agressions i actes en definitiva violents.

No sols això, sinó que la seua revista “Som” fa oberta apologia de tots aquests actes, sense que cap poder polític la tanque. En l’apartat on parlarem de la violència blavera, veurem com en complir 25 anys van fer una oberta enumeració i apologia de tots els seus actes fins llavors. El Bloc Nacionalista Valencià els va denunciar per això i la jutgessa que judicà els fets va dir que els fets havien prescrit, quan el que s’estava jutjant era l’apologia i no els fets en si.

Pàgina web del GAV


2 - Fundació Nou Valencianisme

Entitat fantasma que va crear Juan García Sentandreu com a pas previ a la fundació del seu partit Coalición Valenciana. No ha desaparegut però la seua activitat, contant que els de Coalición Valenciana són molt pocs, és mínima.

D'aquesta fundació depén la pàgina web "el palleter".

Des del fòrum d'aquesta pàgina web s'amenaçà els administradors de la pàgina web valencianisme.com (Pere Fuset i el professor de Filologia Catalana a la Universitat de València Abelard Saragossà).


3 - Federación Coordinadora de Entidades Culturales del Reino de Valencia

Entitat que arreplega les entitats “culturals” blaveres. Fonamentalment grups folklòrics de la comarca de l’Horta. La seua secretària general és Presen Roca.

Pàgina web de la FCECRV


4 - Lo Rat Penat

Entitat cultural fundada durant la Renaixença pel seu patriarca, Teodor Llorente, i catalanista total en els seus orígens. Durant el franquisme va mantenir la flama de la llengua i el nacionalisme, i així va ser l’única institució durant molt anys que a la ciutat de València donava classes de valencià. Per ella passaren les principals figures de la intel.lectualitat valencianista de la post-guerra: Joan Fuster, Manuel Sanchis Guarner, Enric Valor, etc. Tot això va ser, però, fins a 1977-80 aproximadament. Llavors hi hagué una sèrie de violentes assemblees, a conseqüència de les quals, s’anaren fent amb el control d’aquesta centenària institució, i continuen en ell. Vegem per cert com ho conten ells mateixos, i, tot i emmascarar aquests fets violents, evidentment, els donen a entendre, en aquest document (PDF).

En aquest enllaç també podem trobar una completa explicació d'aquests lamentables fets.

El blaverisme va viure moments d’efímera glòria quan en la confusa etapa preautonòmica, el govern preautonòmic de Monsonís (1979-2) homologà oficialment els títols de llengua impartits per aquesta institució. Tot i que avui dia ja no són oficials, és aquesta l’única institució de la ciutat de València que imparteix cursos en llengua blavera.

Els Jocs Florals instaurats a través d’aquesta institució per Teodor Llorente (que imitaven els de Barcelona) són avui una de les màximes expressions de la literatura blavera, junt amb alguns llibrets de falla.

Els darrers temps, però, sembla que ha encetat un cert acostament envers les postures favorables a la unitat de la llengua, materialitzat en diverses trobades entre membres d'aquesta entitat i professors de la Universitat de València del Departament de Filologia Catalana al llarg de 2010 i 2011.

Però ha estat deixat de banda en març de 2015, en què en aprovar-se la "Llei de Símbols i Senyes d'Identitat", el govern autonòmic del PP reconeixia capacitat docent a aquesta entitat i a la RACV.

Pàgina web de Lo Rat Penat


5 - Associació d’Escriptors en Llengua Valenciana (AELLVA)

Entitat que arreplega els escriptors que utilitzen l’ortografia secessionista de les Normes del Puig. En l’actualitat, i segons ells mateixos confessen, aplega al voltant de setanta escriptors (la majoria d’avançada edat). Això ja sols és una prova claríssima de la poca acceptació de l’ortografia blavera en la societat valenciana.

Pàgina web de la AELLVA


6 - Círcul Cívic Valencià

El Círcul Cívic (sic!) Valencià és una fosca entitat dirigida per un fosc personatge anomenat Fernando Chiva, que es dedica bàsicament a fer campanyes blaveres per internet. Sembla que aquest grup estaria en l'òrbita del sector mé-s blaver del PP, per la qual cosa la relació amb altres grups blavers no és precisament bona. També semblaria que aquest grup intentaria fer la tasca que porta anys fent el PP, que és la de captar vots i gent provinent del món blaver. La incidència d'aquest grup en qualsevol cas, més enllà d'internet, sembla mínima.

Pàgina web del Círcul Cívic Valencià


7 - PV (Plataforma Valencianista)

Correspon a l'antiga "Plataforma Jovenil Valencianista", que fou una entitat que pretenia arreplegar tot el blaverisme jove i, com diuen ells "tricolor". A diferència d'altres entitats joves blaveres d'altres èpoques i també actuals, pretenen difondre un missatge de "moderació".

Ara bé, el contingut de la seua ideologia és un blaverisme d'allò més clàssic, amb defensa de la llengua valenciana com a independent de la llengua catalana, de València com una entitat que no té relació amb Catalunya i, no cal dir-ho, de la bandera blavera com a bandera pròpia del País Valencià.

Grup de Facebook de la Plataforma Valencianista


8 - Junts front a l'AVL

"Junts front a l'AVL" és una entitat que, com el mateix nom indica, té per finalitat la derogació de l'AVL. És una entitat que sempre va de la mà del Círcul Cívic Valencià i de la Plataforma Valencianista, i altres. Seria una mena d'entramat blaver "soft" o "moderat", que ha canviat, ben és cert, el llenguatge bròfec i agressiu d'altres èpoques, però que defensa un blaverisme tancat lingüístic i hostil a la idea d'establir lligams amb els altres territoris dels Països Catalans.

Pàgina web de Junts front a l'AVL


9 - Curva Nord

La Curva Nord és el resultat de la fusió de dos grups d'animació històrics del València C.F.: Yomus i Gol Gran, que abans estigueren en algun moment enfrontats, degut al radicalisme dels primers. Ben és cert que el resultat d'aquesta fusió d'aquests grups s'ha traduït en que sembla que s'han eliminat els elements més radicals i confluctius d'abans, i la nova penya continua, doncs, amb la línia de moderació de "Gol Gran".

Ara bé, la nova penya s'ha alineat amb el blaverisme més clàssic, no sols continuant amb la línia anticatalanista de Yomus, sinó anunciant en 2015 que anava a fer els seus comunicats amb l'ortografia de la RACV. Així mateix, aquest grup d'animació ha rebut en 2015 la medalla d'or de la RACV, coincidint amb el centenari d'aquesta institució. També han anunciat que col·laborarien estretament, en principi en temes de traducció, amb les entitats blaveres "soft abans esmentades: Círcul Cívic, Plataforma Valencianista i Junts Front a l'AVL.

Tot semblaria, doncs, que respon a una estratègia del sector blaver del PP, que no té mitjans ni diners per a montar un partit blaver, i que utilitzaria així aquestes institucions com a grup de pressió blaver, en especial front a la imminència de la victòria de les forces d'esquerra i nacionalistes en les eleccions autonòmiques de maig de 2015.

Les seues figures destacades són Fernando León (President) i Paco Rausell (tresorer). Aquest darrer sembla que és qui té més poder dins del grup.

Pàgina web de la Curva Nord


<< | Índex | >>

Page last modified on February 21, 2016, at 02:26 PM
Edit - History - Print - Recent Changes - Search<
Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.