Descarregueu  el navegador Mozilla Firefox, per a una visualització web millor i més segura
Descarregueu l'Adobe Reader, per a documents PDF
lang: ca

<< | Índex | >>

Grups i entitats1 - GAV (Grup d’Acció Valencianista)

Grup que ha fet la feina bruta del blaverisme des de la transició.Tornarem a parlar d'ell al final. Ací avancem que des de la transició fins ara (amb una total i vergonyosa impunitat policial i judicial) aquest grup ha realitzat innumerables pintades, actes vandàlics, amenaces, agressions i actes en definitiva violents.

No sols això, sinó que la seua revista “Som” fa oberta apologia de tots aquests actes, sense que cap poder polític la tanque. En l’apartat on parlarem de la violència blavera, veurem com en complir 25 anys van fer una oberta enumeració i apologia de tots els seus actes fins llavors. El Bloc Nacionalista Valencià els va denunciar per això i la jutgessa que judicà els fets va dir que els fets havien prescrit, quan el que s’estava jutjant era l’apologia i no els fets en si.

Pàgina web del GAV


2 - Lo Rat Penat

Entitat cultural fundada durant la Renaixença pel seu patriarca, Teodor Llorente, i catalanista total en els seus orígens. Durant el franquisme va mantenir la flama de la llengua i el nacionalisme, i així va ser l’única institució durant molt anys que a la ciutat de València donava classes de valencià. Per ella passaren les principals figures de la intel.lectualitat valencianista de la post-guerra: Joan Fuster, Manuel Sanchis Guarner, Enric Valor, etc. Tot això va ser, però, fins a 1977-80 aproximadament. Llavors hi hagué una sèrie de violentes assemblees, a conseqüència de les quals, s’anaren fent amb el control d’aquesta centenària institució, i continuen en ell. Vegem per cert com ho conten ells mateixos, i, tot i emmascarar aquests fets violents, evidentment, els donen a entendre, en aquest document (PDF).

En aquest enllaç també podem trobar una completa explicació d'aquests lamentables fets.

El blaverisme va viure moments d’efímera glòria quan en la confusa etapa preautonòmica, el govern preautonòmic de Monsonís (1979-2) homologà oficialment els títols de llengua impartits per aquesta institució. Tot i que avui dia ja no són oficials, és aquesta l’única institució de la ciutat de València que imparteix cursos en llengua blavera.

Els Jocs Florals instaurats a través d’aquesta institució per Teodor Llorente (que imitaven els de Barcelona) són avui una de les màximes expressions de la literatura blavera, junt amb alguns llibrets de falla.

Els darrers temps, però, sembla que ha encetat un cert acostament envers les postures favorables a la unitat de la llengua, materialitzat en diverses trobades entre membres d'aquesta entitat i professors de la Universitat de València del Departament de Filologia Catalana al llarg de 2010 i 2011.

Però ha estat deixat de banda en març de 2015, en què en aprovar-se la "Llei de Símbols i Senyes d'Identitat", el govern autonòmic del PP reconeixia capacitat docent a aquesta entitat i a la RACV.

Pàgina web de Lo Rat Penat


3 - Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV)

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana és una associació fundada el 1978 amb el nom d'Acadèmia de Cultura Valenciana, sobre la base del desaparegut Centre de Cultura Valenciana de 1915. És una fundació pública de la Diputació Provincial de València, de qui depén. Des de la Batalla de València és la principal entitat, amb Lo Rat Penat, que propugna les secessionistes Normes del Puig per al valencià.

Els darrers temps, però, ha anat acostant postures envers la unitat de la llengua. Així per exemple, el 30 de maig de 2016 signà un acord de cooperació amb l'Acadèmia Valencia de la Llengua, en el qual reconeixia la seua autoritat pel que fa a la normativització del valencià.

Pàgina web de la RACV


4 - Associació d’Escriptors en Llengua Valenciana (AELLVA)

Entitat que arreplega els escriptors que utilitzen l’ortografia secessionista de les Normes del Puig. En l’actualitat, i segons ells mateixos confessen, aplega al voltant de setanta escriptors (la majoria d’avançada edat). Això ja sols és una prova claríssima de la poca acceptació de l’ortografia blavera en la societat valenciana.

Pàgina web de la AELLVA


<< | Índex | >>

Page last modified on July 23, 2023, at 01:12 AM
Edit - History - Print - Recent Changes - Search<
Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.