• Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació en línia de les obres completes valencianes de Vicent Wenceslau Querol

#1 05-11-2016 13:11:52

Webmestre
Administrador

Publicació en línia de les obres completes valencianes de Vicent Wenceslau Querol

Benvolguts amics:

Tenim el gran plaer de publicar en línia les obres completes valencianes de Vicent Wenceslau Querol, que trobàrem, quasi per casualitat, en una de les moltes i riques llibreries de vell que hi ha a València.

Vicent Wenceslau Querol (València 1837- Bétera 1889) fou un poeta valencià del s. XIX, considerat un dels pares de la Renaixença valenciana, junt amb Teodor Llorente. La seua producció en la llengua pròpia, però, és més aviat escasa, uns quants poemes i un discurs als Jocs Florals de Barcelona. Estilísticament, és un poeta immers de ple en l'estil dels Jocs Florals, en els quals, tant a València com a Barcelona, prengué part des de la seua reconstitució a mitjans del s. XIX. Tanmateix, la poesia de Querol té potser la força i el tremp patriòtic que li manca a Llorente, que és un poeta que lloa més aviat la vida senzilla i quotidiana. Així mateix, Querol, igual que tots els prohoms de la Renaixença valenciana era plenament conscient i defensor de la unitat lingüística i cultural dels territoris de parla catalana, i un cantor encès de tota la pàtria, tot i que, a l'igual que la resta de prohoms de la Renaixença de tots els Països Catalans, no conceberen encara la nació catalana com a diferent a la nació espanyola.

Fins i tot, en una edició dels seus poemes en castellà (ja que usà aquesta llengua també per a escriure poemes), batejà els poemes valencians com a Rimas catalanas.

L'edició que presentem és una joia. Fou feta per la desapareguda Editorial Sicània en 1958. El pròleg, també magnífic, és de Lluís Guarner (qui també féu un altre magnífic pròleg a l'edició de les poesies valencianes de Teodor Llorente per l'Editorial Tres i Quatre en 1983). Aquesta edició a més té el grandíssim privilegi d'adjuntar en moltes poesies la poesia manuscrita pel propi autor, cosa raríssima en general en qualsevol edició.

Fins ara ens hem centrat en aquesta web en edicions de clàssics valencians, i també en llibres digitals que tenen a veure amb la temàtica principal de la web, que és la lluita antiblavera (i en aquest sentit publicàrem per exemple la Història de la senyera del País Valencà de Pere Maria Orts i La pesta blava de Vicent Bello). Amb aquesta edició on line de les poesies valencianes de Querol volem així mateix encetar una altra línia de publicacions digitals, centrada en la Renaixença valenciana. Ja començàrem, però, fa un temps amb un clàssic de les lletres valencianes del s. XIX, que és més aviat literatura costumista, més que literatura de la Renaixença, que és El virgo de Visenteta, de Vicent Bernat i Baldoví.

Vos deixem, doncs, que gaudiu d'aquesta joia.

Equip d'antiblavers.

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació en línia de les obres completes valencianes de Vicent Wenceslau Querol

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.