• Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació en línia del Sermó de la Conquesta de València (1666)

#1 11-07-2015 16:36:11

Webmestre
Administrador

Publicació en línia del Sermó de la Conquesta de València (1666)

Benvolguts amics:

Tenim la satisfacció de poder augmentar la nostra col·lecció de llibres digitals amb tota una joia, el Sermó de la Conquesta de la ciutat de València, pronunciat en 1666 per Gaspar Blay Albuixech.

El Sermó de la Conquesta fou un sermó pronunciat a la Catedral de València el 9 d'Octubre de 1666 pel canonge d'aquesta Catedral de València Garpar Blay Albuixec, de la Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri. Fou imprimit també en una bella edició el mateix 1666 per Jeroni Vilagrasa, impressor "junt al molí de Rovella", com diu el propi sermó. Aquell dia es tragué en processó l'espasa de Jaume I, hui conservada en el Museu Històric Municipal de València, per la qual cosa el sermó parla prou d'ella. El sermó fa una espècie de compendi històric sobre els fets de la conquesta de València, basant-se en les cròniques reials i diverses tradicions. Tanmateix, tot ell és amanit de cites bíbliques, patrístiques, escolàstiques, i de clàssics grecs i llatins, la qual cosa demostra la gran erudició d'aquest canonge de la Catedral de València. Aquest sermó, en fi, és interessant per a veure l'estat de la llengua a València en el s. XVII, ja que és una de les poques obres impreses a València en valencià en eixe segle.

Aquesta obra és tota una joia per diverses raons. En primer lloc, com diem, perquè és una de les poques obres publicades en valencià a València en el s. XVII, i per tant ajuda molt a veure l'estat de la llengua en aquella època. En segon lloc, tot i la seua brevetat, explica molt bé l'episodi de la conquesta de València. En tercer lloc, l'erudició del canonge Albuixech i el barroquisme que usa en l'exposició dels fets, li confereixen a aquesta obra una gran bellesa. En quart lloc, l'edició en si, com totes les d'aquella època, és bellíssima, amb abundants il·lustracions.

Esperem que gaudiu d'ell.

Equip d'antiblavers.

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació en línia del Sermó de la Conquesta de València (1666)

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.