#1 11-11-2013 00:26:35

Webmestre
Administrador

Sobre el tancament de Canal 9

Benvolguts amics:

Això no és pas una notícia, sinó una mena d'editorial, com els que s'escriuen als diaris. Ens sentim amb l'obligació d'expressar la nostra opinió sobre el tancament de Canal 9.

D'una banda, sentim una gran tristesa, pel que suposa de pèrdua d'un dels pocs mitjans de comunicació en la nostra llengua a la nostra terra, i, com no, pel que suposa enviar a l'atur a vora 2000 famílies.

Així mateix, Canal 9 tingué espais entranyables, com per exemple aquell "Show de Joan Monleón" o "A la Babalà", i programes de qualitat, com els que se feien en Punt 2.

Ara bé, encara que potser alçarà polèmica, hem de dir que ens alegrem que tanque Canal 9, i això per diversos motius:

1-Canal 9 havia esdevingut un mitjà propagandístic, primer del PSOE i sobretot ara del PP.

2-Canal 9, en general, féu una programació de molt poca qualitat, on imperava el mal gust i la vulgaritat, com aquell "Tómbola" o el vergonyós "Canta Canta", amb la presentadora-gogó Maria Abradelo.

4-Canal 9 ha estat símbol de malbaratament de recursos públics en projectes faraònics, i la majoria de les voltes, sense utilitat ni funcionalitat.

5-Canal 9 incomplí des del principi la seua tasca de promoció efectiva del valencià, reduït als informatius, a la programació infantil i poc més, i siguent majoria les pel·lícules i programes en castellà. Això sense parlar de les famoses "llistes de paraules prohibides", pràcticament des del seu començament en època d'Amadeu Fabregat i obra en gran part del neoblaver Lluís el Sifoner.

6-Llevat, com hem dit, de Punt Dos, Canal 9 prestà molt poca atenció a la cultura valenciana. Especialment vergonyós fou el boicot continu a la música en valencià.

I la llista seguiria molt més.

Hem de dir així mateix, que tot i que lamentem profundament que vora 2000 famílies se'n vagen a l'atur, volem denunciar ací i ara la covardia generalitzada dels periodistes de Canal 9 al llarg de tots els anys. Cap gest de rebel·lia, cap denúncia, cap desobediència d'ordres. Ells han representat el pitjor que pot representar un funcionari acomodatici i acomodat. Ells són, doncs, en certa manera, responsables d'haver arribat a aquesta situació.

A vegades, un gest, una actuació, un fet, poden servir d'espurna per a l'actuació i per al desencadenament d'una reacció. Res d'això s'ha vist al llarg dels anys en els periodistes de Canal 9.

Buit, doncs, l'espai audiovisual valencià d'una televisió valenciana, aquest lloc deu ser omplert per TV3, una vegada es resolguen els seus problemes de recepció al PV. Però TV3 no pot ser més una televisió "regional", centrada en el Principat de Catalunya i Barcelona, com si aquesta fóra el centre del món. Tampoc no pot ser una televisió on només se parle català central, i fins i tot els presentadors nadius de català occidental acaben parlant català central, com fou el cas de Mari Pau Huguet.

És un dia trist, com hem dit, però al mateix temps, igual que els fallers, quan cremen una falla ja estan pensant en la falla de l'any vinent, així hem de pensar en aquest cas i en aquesta circumstància.

Webmestre.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.