#1 29-09-2010 23:18:21

Webmestre
Administrador

Petita auca sobre la conquesta de València

L'any passat vaig fer aquesta petita auca, amb imatges de la web, sobre la conquesta de València. Falta poc per al 9 d'Octubre, així que espere, doncs, que vos agrade!

El 9 d'octubre, com sabreu, commemora l'entrada del Rei En Jaume a la ciutat de València, el 9 d'Octubre de 1238. En realitat, la ciutat estava presa des del 28 de setembre d'eixe any (la vespra del dia de sant Miquel), i el 9 d'Octubre fou l'entrada oficial.

Sis o set anys abans aproximadament, al rei En Jaume se li havia fet la proposta de conquerir el Regne de València. Fou en el castell d'Alcanyís, en l'actual província de Terol. Ho arreplega molt bé aquesta còpia moderna del Llibre dels Feyts. En ella podem veure agenollat a l'occità Hug de Fullalquer, mestre provincial de l'orde hospitaler, fent-li la proposta de conquerir el regne moro de València al rei En Jaume, que li escolta amb atenció. El noble aragonès Blasco de Alagón (que coneixia el país perquè hi havia viscut desterrat) fou convidat per ell a informar de l'estat del territori, cosa que féu, sumant-se a la proposta del mestre de forma entusiasta, amb un gran elogi del regne : "E és la meylor terra e la pus bela del món..." (El passatge és al "Libre dels feyts" de Jaume I, núms. 127-131). 

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/origens/normal_proposta_conquesta_valencia.jpg

La presa de València fou empresa molt dura, en què el rei en Jaume es quedà a voltes sol per moments, amb l'únic suport dels ordes religiosos militars (templers i hospitalers bàsicament), car els nobles catalans i aragonesos no la veien amb bons ulls. A més, el propi rei fou ferit en el setge, com demostra aquesta imatge:

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10004/normal_Fletxa_setge.jpg

Recordeu les belles paraules que digué el rei en Jaume en conquerir València, i veure com els moros hissaven el Penó de la Conquesta en senyal de rendició (el 28 de setembre, recordeu):

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Peno_de_la_conquesta.jpg

E quan vim nostra senyera sus en la torre, descavalgam del caval, e endreçam ves orient, e ploram de nostres uyls e besam la terra, per la mercé que Déus nos havia feyta

Acte seguit, els moros lliuraven la ciutat al rei en Jaume, com bellament mostra aquest panell ceràmic d'una cafeteria de la ciutat de València:

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10004/normal_Rendici%C3%B3_Val%C3%A8ncia_Cafeteria_Antic_Regne.JPG

I al final el dia 9 d'Octubre, feren ell i el seu exèrcit solemne entrada a València, com demostra aquest bell panell ceràmic que es pot veure en l'orxateria de santa Caterina, al centre de València:

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10004/normal_Orxateria.JPG

Més enllà de la concreta presa d'una ciutat, podem dir que amb aquesta conquesta, el Poble Valencià neix com a tal. Poc després es redactarien els furs, que donarien entitat jurídica al Regne de València i al Poble Valencià.

El poble valencià, doncs, neix arran de la conquesta del Rei en Jaume. Abans, els valencians eren musulmans i orientals. Després, foren cristians i occidentals, i integrats en la comunitat de pobles de la Corona d'Aragó.

Desconnectat

 

#2 29-09-2010 23:43:23

Àlex1912
Membre

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

Molt be!

M´agradat molt, esta resumit i molt be explicat!


Un poble, una llengua, dues accents i una senyera PPCC  //*\\
País Valencià lliure
http://img375.imageshack.us/img375/8350/senyera.jpg

Desconnectat

 

#3 30-09-2010 00:09:54

saforenc
Membre

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

no puc dir res més que ...

http://new.electricpulp.com/wp-content/uploads/2006/10/seal-1.gif

Última edició per saforenc (30-09-2010 00:10:08)

Desconnectat

 

#4 30-09-2010 00:46:49

Almogaver.cat
Membre

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

Impresionat Webmesrtre. aquesta definitivament, es la teva arena.
Sols un incis, en i tan noble i galanesc post.
I es que els nobles Catalans suportaren a morir, al nostre Compte-Rei Jaume, en sa lliure i sobirana voluntat de fer, Una sobirania reial a València... en oberta o avariciosa oposició als in-nobles de Aragó, Que desitjaren per València el mateix i tristissim destí que Al-Andalus.

Repto a singular desafiï, i (a mort si convé), a qui negui aquesta fonamentadissima evidencia.
Paraula de Lleidatà.

Teniu que sapiguer Valencians de Crevillent, Elx i Alcoi; Xàtiva, Gandia l València;de  Morella, Castelló i Borriana; que per un ben nascuts a la Terra Ferma, de Lleida i l'Urgell...
València es la terra mes joiosa i galana terra.dels PPCC   Tal i com un lleial germà, veu con creix, el seu petit i delicat germà , que creix i creix, fins esdevenir (per a nos) la joia de la Confederació, en  un temible Campio dels PPCC.

Última edició per Almogaver.cat (30-09-2010 01:03:27)

Desconnectat

 

#5 30-09-2010 01:07:34

senderi
Membre

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

Webmestre; has fet una molt bona compilacio d'imatges i comentaris explicatius.
La historia s'ha de recordar sempre.

"Vell" company Almogaver.cat:

Dir-te que comparteixo les teves insinuacions sobre el desig de l'aristocracia aragonesa d'annexionar la Balansiya musulmana que, despres de l'empressa catalana a Mallorca, creien que els hi pertocava.
Segurament, degut a aquesta pressio, en Jaume I li dona categoria de regne i fomenta el repoblament majorment de catalans al cap i casal i a la resta del territori.

Pel que dius d'aquest agermanament valenciano-lleidata, comentar-te una inciativa que vaig coneixer fa uns dies, que trobo molt interessant: l'acord entre la Diptuacio de Lleida i ACPV per a fer actes conjunts d'intercanvi cultural. Et deixo el link, per si no ho havies vist encara:
http://www.acpv.cat/php/noticia.php?id_ … mp;sessio=

Salutacions  wink

Desconnectat

 

#6 30-09-2010 04:22:44

Almogaver.cat
Membre

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

Amic Senderi... Tens tota la raó en ponderar a en Webmestre. Quant no s'en-capfica amb els Gaveros, Blaveros i Neoblaveros, es molt, molt bo, es...Sencillamnet "Genial"

Per cert company, m'ha emocionat el teu link.
La unió en altres temps fortissims lligams de sang, entre Lleida i València, fou molt intens. (encara nostre comú accent, ho evidencia).
Quant nostra Confederació va benignament governar el suau blau cel I el mes intens blau de tots els blaus del blau-mari del nostre mar. Quant el "Consolat del Mar" i nostres lleis i naus, foren ordre i LLei, al Mare Nostrum.

" No crec que cap peix se gosi alçar sobre en mar si no porta les quatre barres de Catalunya a sa cua,"
(Roger de Lauria)

I aixo no ho esborra ni esborronara mai , ni la pols del Camí, ni els barroers, i sense escrúpols  colonials PPero-Balveros que a diari trepitgen, destrueixen nostra cultura i nostra parla. Com a la casa d'Odisseu els lladres i innobles hostes, destruïen sa hisenda i honor. abans de sa horrible i merescut fi.

Ara, En la era del  menyspreu, a, de i  per, nostra meravellosa cultura, i parla Catalana, I en plena era del totxo i el  PPero-Vergonyós sotmetiment al depreciable colonialisme castellà.
Un encontre, Lleida - València, em sona (personalment) com un romàntic i anacrònic trobament, entre una petita i nobilissima  Messina o Palerm, Sicíliana ... Amb Nova-York, Chicago o la Havana

Brucia la Luna... Brucia la Terra.  http://www.youtube.com/watch?v=_zGUULhly2o
Si un dia vens a casa... ... .....  ,  http://www.youtube.com/watch?v=OOizypWB8ss

.

Última edició per Almogaver.cat (30-09-2010 05:06:20)

Desconnectat

 

#7 30-09-2010 10:28:31

Webmestre
Administrador

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

Gràcies a tots pels vostres elogis, però sóc jo qui vos done les gràcies per participar al fòrum i fer-hi aportacions.

Sobre el que he dit del poc interès de l'aristocràcia catalana i aragonesa en la conquesta de València, doncs si n'hi ha algun marxista em donarà la raó que el capital no té pàtria, ja aleshores...De fet els primers intents de conquesta de València per part del rei En Jaume foren en 1225, posant setge a Peníscola...i no acudí cap noble, català o aragonès.

Com diu el títol d'una obra del jesuïta nordamericà Robert Burns, el regne de València fou un regne, en gran mesura "croat". Els templers i els hospitalers tingueren un paper importantíssim en la planificació i execució de la conquesta. De fet l'església més antiga de la València reconquerida fou la de sant Joan de l'Hospital, de la qual ne tenim algunes imatges a la web:

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/origens/normal_sant.Joan.Hospital1.JPG

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/normal_sant.Joan.Hospital4.JPG

I mireu aquesta imatge, jo la trobe impressionant: Són grafitis fets pels croats just després de la conquesta de València. Grafitis semblants hi ha en Terra Santa:

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/normal_sant.Joan.Hospital3.JPG

També és molt curiós que l'església dels templers de València estiguera just on s'hissà el Penó de la Conquesta, que he mostrat adés:

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/normal_Esgl%C3%A9sia_Temple_Val%C3%A8ncia_2.jpg

Queden algunes restes d'aquesta església:

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/normal_Esgl%C3%A9sia_Temple_Val%C3%A8ncia_1.JPG

No hem d'oblidar també que el rei En Jaume s'educà amb els templers en l'inexpugnable castell de Montsó.

Després, el procés repoblatori fou un procés lent i llarg, que s'allarga fins al s. XVI i es reprén al s. XVII, amb l'expulsió dels moriscos. Ací, l'estudi més complet fins ara, la monumental obra Els repobladors del Regne de València, que analitza tots els documents repoblatoris conservats, feta pel professor d'Història Medieval Enric Guinot, demostra que el 65 % dels repobladors eren catalans.

I tornant al paper dels ordes militars, relligant-lo amb el que diu el company almogàver de la meua "arena", doncs està bé la cultura, però quan t'ataquen sense descans, has de defendre't. I el GAV porta 30 anys atacant-nos sense que ningú faça res. Per tant tenim el dret i l'obligació de defensar-nos. Nosaltres hem de ser com eixos cavallers templers i hospitalers que eren homes de cultura, sí, però també homes d'espasa quan calia.

Un altre dia obriré un post sobre la genial idea de Ramon Llull de la predicació i la croada.

Bé, disculpeu si m'he enrotllat un poquet.

Desconnectat

 

#8 30-09-2010 10:38:28

Webmestre
Administrador

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

I aquestes imatges les dedique al company almogàver, que diu que és d'origen lleidatà. Correpon a la porta romànica dels apòstols de la catedral de València.

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/origens/normal_caps.lleidatans.JPG

A dalt de tot s'hi poden veure 14 caps de repobladors lleidatans a la ciutat de València. És la història de les 300 donzelles lleidatanes. Com succeïa en el Far West, després de la conquesta de València mancaven dones. Llavors vingueren 300 donzelles de Lleida i altres poblacions del voltant. Això va ser així perquè, a conseqüència d'haver estat els primers a fer un forat en la muralla àrab (en l'actual carrer del Trenc), tingueren privilegis especials en València després de la conquesta. En total vingueren 300 dones, i no sols de ciutat de Lleida sinó d'altres municipis vinculats a ella: Sarroca, Alguaire, les Borges Blanques, Alcarràs, Prades i Ulldemolins. De cada un d'aquests set municipis vingué ja un matrimoni que s'encarregà del trasllat de les donzelles. Aquests 14 caps representen així a aquests set matrimonis.

Si vos fixeu bé en les imatges, al costat dels caps posa el nom del marit i la muller: En X am Na X sa muller. Bé, en aquestes imatges al fòrum no s'hi veu clarament, però si aneu a la galeria i feu click en la imatge, la veureu ampliada, i llavors sí que s'hi veu bé:

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/origens/normal_caps.lleidatans1.JPG

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/origens/normal_caps.lleidatans2.JPG

Ací podeu anar a la pàgina de la galeria on es troben les imatges, i fer click per ampliar-les (poseu el ratolí damunt de la imatge i vos eixirà una maneta).

Això ho recull un cronista posterior. Si trobe el text vos el posaré. És molt divertit com conta això, i diu que el rei donà joies i diners a les que no eren molt boniques, perquè així pogueren també casar-se. A casa nostra sempre tenim la inventiva he he.

En fi, almogàver, espere que t'agraden.

Desconnectat

 

#9 30-09-2010 11:58:36

Webmestre
Administrador

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

He trobat el text però és un poquet llarg. A veure si durant el dia tinc temps de posar-ho.

Desconnectat

 

#10 30-09-2010 17:03:36

Webmestre
Administrador

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

Bé, ara tinc un poquet de temps, vaig a posar-lo. És d'una obra que es diu Segunda parte de la Corónica General de España, de Pere Antoni Beuter (s. XVI). Com veureu, està escrita en castellà antic, i és que aquest autor, tot i que començà escrivint en català la primera part d'aquesta obra, que du per títol Primera part de la història de València (1538), es passà al castellà en aquesta segona part (publicada en 1550). Demostra molt clarament, doncs, la castellanització de València i dels PPCC en el s. XVI.

No obstant crec que cal deixar la versió en castellà, perquè com diuen els italians traduttore, tradittore (traductor, traïdor), que vol dir que totes les traduccions són imperfectes, i sempre són millors les versions originals. Vegem, doncs, com ens conta Pere Antoni Beuter l'episodi de les 300 donzelles lleidatanes:

Fuera determinado en concejo antes que se prendiesse Valencia que la ciudad que primera entraría por fuerça dentro Valencia diese pobladores, peso y medida pero como se tomara a partido y no por fuerça fue necessario discutir en el tiempo de la conquista, quando se combatía la ciudad, quien más pusiera en aprieto a los moros y fue hallado que aquellos tres hombres que agujeraron el adarve quando se hendió el muro con trabuquete fueron los que más apremiaron la ciudad, y aquellos eran de Lérida. Por tanto, se determinó que Lérida diesse peso y mesura y truxesse moças para casar con pobladores, dándoles el rey tierras para bivir.

Vinieron, pues, de allí a pocos días passados, trezientas donzellas de Lérida y sus contornos en compañía de algunos casados que venían por cabeças dellas. De la mesma ciudad de Lérida vinieron Beltrán y su mujer Beringuela con cinquenta donzellas que las más eran de la parroquia de Sanct Martín, de Alcarraz vineron Guillem y su muger Beringuela con quarenta donzellas, de Alguaira Francisco con su muger Remonda y cinquenta donzellas, de las Borgias Pedro con María y sesenta moças, de Ulldemolins Remon con su muger Dolça y quarenta donzellas, de Çarroca Domingo con Remona su muger truxeron treynta y quatro moças, de Prades Bernardo con Floreta su muger con veynte y seys moças, que por todas fueron trezientas con estas siete casadas que las truxeron. Y fueron puestos los nombres destos quatorze encima de la puerta de la yglesia mayor, que se llama de palacio, entre unas entalladuras de quatorze cabeças que hasta hoy están allí con esta nómina que aquí pusimos.

Éstas casó el rey con trezientos mancebos que militaran egregiamente y dioles possessiones de casas y heredamientos con que pudiessen bivir. Y como no eran todas tan hermosas como las quisieran los maridos, hizo el rey una manera de recompensa para ellos, que dio a las que no eran tan hermosas algunas preseas y joyas con que se contentassen sus maridos y dissimulassen a lo menos su descontentamiento.


Bé, el text no era tan llarg com em pensava. Espere que t'agrade, almogàver (i als altres que no siguen d'origen lleidatà també!).

Desconnectat

 

#11 01-10-2010 00:22:10

Almogaver.cat
Membre

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

Francament Webmestre. t'agraïm moltíssim, les teves doctes aportacions en la teva genial
"Auca de la Conquesta de València" Ets un crack buddy.
Em sento realment emocionat que esmentis, la Ciutat de Lleida i lleidatans tan profusament. Es molt generós de la teva part. 
No es gens estrany del perquè, Gav-eres i PPero-blaveres webs afins, et tinguen tant i tan pressent.
Es que Webmestre en la teva arena. Com canta la "Tina"... ets: "Simply the best"
http://www.youtube.com/watch?v=_pR5C6VKRzU

Última edició per Almogaver.cat (01-10-2010 01:03:09)

Desconnectat

 

#12 01-10-2010 21:46:52

Pendrach
Membre

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

Benvolgut Webmestre.

La teua història ha sigut molt interessada.

Açò és curiós. Un dia mon oncle-avi i mon oncle van visitar-nos.
Quan parlavem, sorprenentment lo meu amic va preguntar a mon oncle-avi:

-Vostè és de Lleida?

e lo senyor li va contestar:

-No! "Só" d'Alcoi de toda ma vida.

:lol

Adéu-siau

Desconnectat

 

#13 02-10-2011 13:34:59

Webmestre
Administrador

Re: Petita auca sobre la conquesta de València

Coincidint amb el pròxim 9 d'Octubre, crec que és interessant del tot tornar a pujar aquest fil.

Espere que vos agrade.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.