• Inici
  •  » Noticies
  •  » Dos noves versions del "Llibre dels Àngels" de Francesc Eiximenis

#1 23-02-2009 15:00:16

Webmestre
Administrador

Dos noves versions del "Llibre dels Àngels" de Francesc Eiximenis

Benvolguts amics:

L'investigador que ens està trametent material de Francesc Eiximenis ens acaba d'enviar aquesta vegada dos versions d'una obra d'Eiximenis ja publicada: el Llibre dels Àngels, ara en versió manuscrita, i també en l'edició d'una traducció al castellà del s. XVI bellament editada que du per títol La Natura Angélica. Podeu gaudir d'ella a la galeria (en la secció que hem obert dedicada a Francesc Eiximenis):

http://www.antiblavers.info/galeria/thu … p?album=14

El Llibre dels Àngels fou escrit en 1392 a València per Francesc Eiximenis, i dedicat a Pere d'Artés, mestre racional (càrrec medieval de la Corona d'Aragó equivalent més o menys a Conseller d'Economia). Consta de 201 capítols, dividits en cinc tractats. Com el seu títol indica, és un tractat teològic sobre els àngels, possiblement el més complet d'Europa del seu temps. Aquest llibre influí moltíssim en l'extensió del culte als àngels en l'antic Regne de València i en la Corona d'Aragó. Possiblement fou el llibre d'Eiximenis que més èxit tingué, i fou traduït al llatí, al castellà, al francès, i fins i tot a l'holandès. Una de les edicions incunables (es diu així als llibres impresos abans de 1500) en llengua francesa fou el primer llibre editat a la ciutat suïssa de Ginebra.

Aquesta volta com hem dit reproduïm dos noves versions. En primer lloc, una versió manuscrita corresponent al manuscrit nº 86 del Fons de Reserva de la Universitat de Barcelona. En segon lloc, una traducció al castellà del s. XVI, que du el nom de La Natura Angélica i que fou editada en una bella impressió en Alcalá de Henares el 28 de gener de 1527 feta per l'impressor Miguel de Eguía. Aquestes versions es poden trobar també en línia a la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives.

Veureu que aquestes versions se llegeixen bastant bé, les pàgines estan bastant clares, i a més són d'una gran bellesa estètica. A l'igual que el material que estem passant de la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives, ací podreu apreciar que les imatges no són en blanc i negre, sinó que podeu apreciar amb tota vivacitat els colors originals usats, la qual cosa augmenta encara més la bellesa estètica. Igual que les altres vegades, l'investigador ha fet la utilíssima tasca de numerar totes les pàgines. Veureu que la numeració és especial, i així, es considera el foli com a una unitat, i la cara davantera porta r (recto en llatí), i l'anvers porta v (verso en llatí).

Estem molt contents de poder oferir tantes obres en línia d'aquest gran escriptor, Francesc Eiximenis, que com ja hem dit, entre d'altres coses, simbolitza a la perfecció la relació entre el País Valencià i el Principat de Catalunya. I a més era un patriota i si visquera hui, de ben segur que estaria en el bàndol antiblaver.

Webmestre1.

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Noticies
  •  » Dos noves versions del "Llibre dels Àngels" de Francesc Eiximenis

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.