• Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació de la segona meitat del "Terç del Crestià" d'Eiximenis

#1 07-02-2009 18:20:59

Webmestre
Administrador

Publicació de la segona meitat del "Terç del Crestià" d'Eiximenis

Benvolguts amics:

L'investigador que ens està trametent material de Francesc Eiximenis no para d'enviar-nos coses, i algunes elles d'incalculable valor. Així ara ens ha transmès la segona part del Terç del Crestià. Podeu gaudir d'ella a la galeria (en la secció que hem obert dedicada a Francesc Eiximenis):

http://www.antiblavers.info/galeria/thu … p?album=14

El Terç del Crestià formava part d'un vast projecte impulsat pel rei de la Corona d'Aragó Pere el Cerimoniós que es deia Lo Crestià, que consistia en una mena d'enciclopèdia, bàsicament de contingut teológic i escrita en valencià. Aquesta obra anava a tenir 13 volums, però només es van escriure els tres primers (Primer, Segon i Terç) i el Dotzè.

El Terç del Crestià és una monumental obra, de 1060 capítols (possiblement el llibre medieval escrit en català més extens), enllestida a València en 1384. El seu contingut tracta sobre el mal, enfocat primer des d'un punt de vista teològic genèric, i després analitzant totes les formes possibles de pecat, i proposant remeis concrets. El seu contingut, no obstant, com sol passar en les grans obres d'Eiximenis, és molt més ample i se pot dir que també enciclopèdic.

L'investigador que ens tramet aquests materials en ha transmès els manuscrits nº 1793 i 1794 (del s. XV) de la Biblioteca Nacional de Madrid. Aquests manuscrits abasten des del capítol 524 fins al final de l'obra (capítol 1060) i per tant entre els dos constitueixen la segona meitat d'aquesta obra. És de gran importància aquesta segona meitat pel fet que, a l'igual que altres obres de Francesc Eiximenis, romania inèdita (llevat d'edicions fragmentàries), i per tant és de nou un gran orgull per a la nostra web publicar aquests textos inèdits. La primera meitat està editada fins al capítol 396, i per tant quasi podem dir que amb aquesta edició virtual pràcticament tota aquesta obra esdevé accessible (restarien sols 127 capítols sense editar de cap manera, d'un conjunt de 1060, com hem indicat).

Els manuscrits i textos d'Eiximenis de la Biblioteca Nacional de Madrid, així com tots els de literatura catalana medieval en general d'eixa Biblioteca, possiblement corresponen al fons de llibres valencians que s'endugueren les tropes de Felip V del País Valencià després de la seua conquesta arran de la batalla d'Almansa i que constitueixen l'origen mateix de la Biblioteca Nacional de Madrid. L'honor per tant per a nosaltres és doble, ja que amb la publicació en línia d'aquesta obra, la retornem, encara que siga de manera virtual, al lloc d'on és possible que les tropes de Felip V la varen furtar, el País Valencià.

Veureu que aquests manuscrits se llegeixen bastant bé (si bé en aquest cas també és cert que la qualitat no és tan bona com la dels altres manuscrits que hem ofert), les pàgines estan bastant clares, i a més són d'una gran bellesa estètica. Igual que les altres vegades, l'investigador ha fet la utilíssima tasca de numerar totes les pàgines. Veureu que la numeració és especial, i així, es considera el foli com a una unitat, i la cara davantera porta r (recto en llatí), i l'anvers porta v (verso en llatí).

Estem molt contents de poder oferir tantes obres en línia d'aquest gran escriptor, Francesc Eiximenis, que com ja hem dit, entre d'altres coses, simbolitza a la perfecció la relació entre el País Valencià i el Principat de Catalunya. I a més era un patriota i si visquera hui, de ben segur que estaria en el bàndol antiblaver.

Webmestre1

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació de la segona meitat del "Terç del Crestià" d'Eiximenis

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.