• Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació del "Primer del Crestià" de Francesc Eiximenis

#1 25-01-2009 19:34:21

Webmestre
Administrador

Publicació del "Primer del Crestià" de Francesc Eiximenis

Benvolguts amics:

Tal com vàrem anunciar-vos, la nostra web està oberta a la publicació d'obres literàries en línia. I en aquest sentit, ja vàrem publicar l'Ars Praedicandi de l'escriptor gironí/valencià del s. XIV Francesc Eiximenis, que ens va transmetre un investigador.

Aquest mateix investigador ens ha transmès també una joia, que degut a la seua gran extensió, hem hagut de dividir en cinc parts, per tal d'ajustar-se als requisits tècnics de la nostra web. És el Primer del Crestià. En la nova secció de la galeria dedicada a Francesc Eiximenis ne teniu les parts:

http://www.antiblavers.info/galeria/thu … p?album=14

El Primer del Crestià era el primer llibre d'un vast projecte impulsat pel rei de la Corona d'Aragó Pere el Cerimoniós que es deia Lo Crestià, que consistia en una mena d'enciclopèdia, bàsicament de contingut teológic i escrita en valencià. Aquesta obra anava a tenir 13 volums, però només es van escriure els tres primers (Primer, Segon i Terç) i el Dotzè. Aquest primer fou enllestit entre 1379 i 1381 aproximadament. És una mena d'introducció general i al mateix temps apologètica al cristianisme, si bé, a l'igual que la resta de volums de Lo Crestià, el contingut és molt més ample i variat.

Aquest llibre va ser imprès en edició incunable (se diuen així els llibres impresos abans de 1500) a València el 29 de gener de 1483 per l'impressor alemany Lambert Palmart (si vos fixeu l'hem publicat quasi coincidint amb eixa data) . Com comprobareu, és una edició estèticament bellíssima, i que se llig i entén perfectament. El valencià conserva moltes formes de la llengua catalana antiga, i per tant no vos costarà molt entendre el que diu. Al mateix temps, l'investigador ha fet la utilíssima tasca de numerar totes les pàgines. Veureu que la numeració és especial, i així, es considera el foli com a una unitat, i la cara davantera porta r (recto en llatí), i l'anvers porta v (verso en llatí).

Segons ens ha dit aquest investigador, llevat d'edicions fragmentàries, aquesta obra no ha estat editada des del s. XV, i per tant és un gran honor per a la nostra web treure-la a la llum (i d'una manera que tothom pot accedir a ella) després de tants segles. Així mateix, com hem dit, aquesta obra s'imprimí a València, i per tant forma part del ric patrimoni editorial valencià, per desgràcia poc conegut. Amb aquesta edició en línia, doncs, esperem poder ser d'utilitat a futurs investigadors i en general, a tot aquell que vullga consultar aquesta obra.

Esperem que vos agrade i gaudiu d'ella. Aquest investigador s'ha compromès a anar passant-nos més obres d'aquest grandíssim escriptor, que podem considerar valencià, que fou Francesc Eiximenis, i amb molt de gust les anirem publicant.

Webmestre1.

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació del "Primer del Crestià" de Francesc Eiximenis

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.