#1 22-10-2008 00:35:31

On son les fantàstiques senyeres del Saló de Cent de Barcelona?

Aquest missatge el vaig posar prèviament al fòrum d'Estat Català i al Racó Català, sobretot al darrer fòrum la notícia ha pres volada i estem pensant a endegar una campanya al voltant del tema. Qualsevol contribució serà benvinguda. alguns mitjans ens han dit que en parlaran aviat i a Anna Noticvies ja ho han fet.

Moltes gràcies per endavant

Aquí teniu els enllaços:

- Fòrum d'Estat Català: http://estat-catala.editboard.com/forum … -t4807.htm

- Racó Català: http://www.racocatala.cat/forum/llegir. … &pag=1

- Anna Notícies: http://annanoticies.com/2008/10/21/lalc … o-de-cent/


Finalment aquí teniu el missatge explicant el tema aquest de les senyeres modernistes que l'Ajuntament de Barcelona ha retirat del Saló de Cent:




On diantre son les fantàstiques senyeres del Saló de Cent ????


Ahir vaig anar a fer una visita als salons antics de la Casa de la Ciutat de Barcelona. Feia temps que volia anar-hi perquè només hi havia anat de petit fa molts anys amb mon pare i tenia ganes de veure-ho altre cop.

Ja sabia que m'enduria una decepció pel que fa al Saló de Cent, perquè fa uns anys van fer "canvis"...

De tota manera, malgrat saber-ho un cop allà dins, al mític Saló de Cent medieval, em vaig emprenyar i força.

Així està ara el Saló de Cent:

http://annanoticies.com/wp-content/saldecent13.jpg

Segueix essent ben maco, sens dubte, segueix essent la magnifica sala gòtica feta pel mestre Pere Llobet a mitjans segle XIV. Segueix tenint els fantàstics embigats de fusta del sostre decorats que es van fer just l'any abans de que es reunís per primer cop el mític Consell de Cent, en temps del rei en Pere III "el Cerimoniós" .

Les magnífiques rajoles del terra estan plenes dels escuts gremials, les rossasses amb vitralls segueixen al seu lloc, també l'estatua del rei Jaume I "el Conqueridor" i la de Sant Jordi, etc...

Però al Saló de Cent li manca quelcom....

El Saló de Cent no llueix ja com ho havia estat fent ininterrompudament des de la Renaixença quan, amb la restauració feta per Lluís Domenech i Montaner , fou decorat amb uns espectaculars domassos amb els colors de la senyera catalana.

Aquells domassos el convertien en quelcom espectacular per a qualsevol que s'estimi la nostra bandera. Feien que, en entrar, et quedessis literalment bocabadat.

Aquells domassos eren de la mateixa época i sortiren dels mateixos tallers que, entre altres coses, per aquelles dates feien la mítica bandera de la Unió Catalanista, institució històrica on va nèixer l'independentisme i que es pot considerar la mare de tot l'independentisme actual.

Aquells domassos ara no hi son, ja fa uns anys que no hi son...

Si, al Saló de Cent li manca quelcom... quelcom que és inexplicable que no hi sigui.

Li manca això:

http://annanoticies.com/wp-content/saldecentlq2a.jpg

Mai he pogut saber perquè els van treure, tenia el dubte fins ara i especulava tota mena de coses i desconfiava i imaginava que no era casualitat que no hi fossin, que hi havia una raó de la qual instintivament desconfiava.... Però d'això no se'n parlava enlloc, senzillament de cop i volta els treieren...

Vaig sentir que en Portabella d'ERC l'any passat proposava convertir el Saló de Cent en el "Saló de Cent del Planeta" i no se quantes coses més... si, si, però els domassos on son?

Pel que es veu vaig fer be de desconfiar, no era estrany que ningú digues res dels domassos i que un bon dia desapareguessin enmig del misteri.

Ahir em vaig proposar saber de primera mà que coi havia passat amb els domassos i allà mateix ho vaig estar preguntant. Així vaig saber que fins i tot pels guies de l'Ajuntament, que tantes dades tenen de tota la sala, tot allò de la desaparició dels domassos és un veritable misteri.

Segons em van dir ho és per tothom i ningú sap perquè es treieren realment, sèspecula que els van treure per rentar-los (massa anys rentant trobo jo ) i és diu també, i per aquí crec que és per on va la cosa...  que:

ES VAN TREURE SIMPLEMENT PERQUE A L'ANTERIOR ALCALDE NO LI AGRADAVEN....

I jo em pregunto, qui collons és el senyor Joan Clos per treure els domassos de la Renaixença que havia al Saló de Cent???

Amb permís de qui els va treure? perque per molt alcalde que fos amb el patrimoni històric no s'hi juga!

Aquells domassos es feren expresament per estar allà i allà han de tornar!


.

Desconnectat

 

#2 22-10-2008 08:34:40

Re: On son les fantàstiques senyeres del Saló de Cent de Barcelona?

Us deixo un nou enllaç a un mitjà on també se n'han fet ressó de la campanya de restitució dels domassos modernistes amb la senyera al Saló de Cent de Barcelona que estem començant a organitzar:

http://www.directe.cat/punt-de-mira/la- … cent-10150

Aquí teniu una captura de pantalla:

http://img291.imageshack.us/img291/2578/directecatar8.jpg

Aprofito per a deixar-vos també una captura de pantalla de la notícia tal i com aparegué ahir a Anna Noticies i de la qual ja us havia parlat al missatge inicial:

http://img241.imageshack.us/img241/7589/annanotciesfj1.jpg

Desconnectat

 

#3 22-10-2008 08:47:38

PALAMOS
Membre

Re: On son les fantàstiques senyeres del Saló de Cent de Barcelona?

Joan C,los Ha Estat Des Que Va Entrar A L' Ajuntament De Barcelona Una Poma Podrida, La Gent Ja Li Feia Saber Amb Insults Pels Carrers, Com Jo Mateix Li Vaig Dir, Per


Antiblavers, Irreductibles..

Desconnectat

 

#4 23-10-2008 01:02:47

Re: On son les fantàstiques senyeres del Saló de Cent de Barcelona?

Estos successos polítics haurien de ser excepcionals i motiu d'escàndol. Lamentablement, per tots els Ajuntaments dels Països Catalans hi ha botiflerisme més o menys camuflat.
Ara recorde la notícia que vaig llegir, que deia que el PP de Xàtiva demanava que es redreçara el quadre de Felip Cinquè, des de fa molts anys girat al revés...


----------------------------------------------------------------------------------------------
Porta dels Països Catalans a Salses

http://img208.imageshack.us/img208/8452/ratpenatjohnnyborinottayu1.gif

Desconnectat

 

#5 24-10-2008 21:14:39

Rogeta
Membre

Re: On son les fantàstiques senyeres del Saló de Cent de Barcelona?

UUUUFff!!!!
La veritat es que sense les senyeres, ja se denota que tan sosos no érem per aquestes terres, se denota que li falta algo. La foto de la sala amb les senyeres esborrona!!!! Que genial!!! Vianga a vore si ho tornen a posar, que ja esta bé de fer el borinot i amagar-nos com si tinguérem vergonya de la nostra història.

Desconnectat

 

#6 01-11-2008 22:50:22

Re: On son les fantàstiques senyeres del Saló de Cent de Barcelona?

MANIFEST CIUTADÀ PER LA RESTITUCIÓ DE LES SENYERES DEL SALÓ DE CENT



L’any 1369, ara fa més de 6 segles, fou construïda la la Casa de la Ciutat de Barcelona la sala gòtica que avui coneixem com el Saló de Cent. A instàncies del rei Pere III “el Cerimoniós” es celebrà allà el primer Consell dels Cent Jurats. Des de llavors, aquesta sala ha presenciat els alts i baixos d’una nació amb mil anys d’història. Va nàixer en època de plena esplendor del nostre poble, quan els catalans dominàvem la Mediterrània, però avui es troba en una situació similar a la que viu el país. Aquella sala honora a tots els catalans com una mostra de la nostra llibertat i esperit democràtic, ja que en plena edat mitjana i amb un tarannà molt avançat pel seu temps, permetia la intervenció del poble en les decisions que es prenien a la ciutat i capital del Principat.

Després de la nostra derrota a la guerra de Successió, el Consell de Cent fou suprimit pels decrets del rei espanyol Felip V que, volent instaurar el despotisme castellà a la nostra terra per la força de les armes, va veure en aquest consell un gran obstacle per a la seva tasca nefasta. No content amb suprimir el Consell de Cent, també tractà de esborrar la seva memòria. Així doncs, per la Reial Cèdula del 13 d’octubre de 1718, ordenà eliminar d’aquesta magnífica sala gòtica tot el seu contingut, deixant-la buida i despullada:

“… se quiten y arrimen los doseles y sillería que hay puesta en la Casa de la Ciudad de Barcelona en el aposento donde se juntan los administradores que era la Sala del Concejo de Ciento …”

Aleshores per aquesta sala arribà un període de decadència i oblit, com passà amb tot allò que testimoniés el nostre passat gloriós i l’antiga llibertat de la nostra terra. L’any 1842 la sala arribà a ésser bombardejada i patí grans desperfectes, anys abans ja havien estat venuts el mobiliari i altres elements del seu interior.

No fou fins l’arribada de la Renaixença quan l’arquitecte Lluís Domènec i Muntaner emprengué la seva reforma i dignificació, omplint la sala d’elements que reforçaren el seu alt contingut patriòtic. Així, entre 1887 i 1888 hi foren instal•lats uns magnífics domassos de seda que la decoraven en tota la seva extensió amb els colors de la nostra mil•lenària senyera. Els domassos, fabricats per l’industrial seder Benet Malvehy restaren al seu lloc fins fa poc temps, inclús la infame dictadura del general Franco els va respectar.

Però això canvià fa pocs anys, quan s’aprofità la seva restauració per tornar a deixar la sala buida adduint que estèticament era millor veure les parets de la sala nues. No sabem per quina raó es va fer això, els rumors que hem pogut escoltar al propi ajuntament ens diuen que fou per decisió expressa de l’anterior alcalde, al qual aquests domassos no li agradaven, com tampoc li agradà la sala a Felip V ordenant, com ell, que fos despullada de tota simbologia. Enlloc hem pogut trobar una explicació raonada sobre aquest fet malgrat que han passat ja uns quants anys des de que foren eliminats del seu emplaçament. Ningú, ni des del partit del govern, ni des de l’oposició, ha dit res d’ells fins ara.

Amb aquesta campanya pretenem pressionar a l’Ajuntament de Barcelona i no defallir en el nostre objectiu fins que els domassos del Saló de Cent siguin restituïts al seu lloc. Per totes aquestes raons us animem a adherir-vos a la campanya que hem endegat i afegir la vostra força al moviment ciutadà que pretén la seva restitució.



Barcelona, a 28 d’Octubre de l’any 2008.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aquest manifest ha estat publicat al següent blog, que s'ha obert per recollir adhesions dels ciutadans.

http://senyeressalodecent.wordpress.com/about/

Allà hi trobareu el formulari d'adhesió al manifest a través del qual ja podeu començar a adherir-vos a la campanya:

http://fs2.formsite.com/senyeresconsell … index.html

http://img515.imageshack.us/img515/2411/capturablogmanifestsaldoj8.png


----------------------------------------------------------------------------------------------
Porta dels Països Catalans a Salses

http://img208.imageshack.us/img208/8452/ratpenatjohnnyborinottayu1.gif

Desconnectat

 

#7 19-11-2008 21:08:10

PALAMOS
Membre

Re: On son les fantàstiques senyeres del Saló de Cent de Barcelona?

EI GENT!
Almenys al diari Avui diuen que s'ha aprovat per unanimitat a la generalitat que els domassos tornin no més tard del 31 de desembre! Nomès faltaria, maleit Clos botifler fastigós!

Jeje si queda la mar de maco el saló de cent així , home!

la noticia a:
http://www.avui.cat/article/tec_ciencia … /lany.html


Antiblavers, Irreductibles..

Desconnectat

 

#8 27-11-2008 02:09:25

Re: On son les fantàstiques senyeres del Saló de Cent de Barcelona?

Gràcies per la notícia, Palamós.
Ací us penge el text de la notícia que ha enllaçat Palamós, del diari Avui respecte la restitució dels Domassos.

Els murs del Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona tornaran a ser guarnits amb els domassos amb la senyera teixits als segle XIX després d'un exili de quatre anys. La comissió de Presidència del consistori ha aprovat aquest dimecres per unanimitat restituir els tapissos al seu lloc. La proposta ha estat presentada per la portaveu del grup municipal d'ERC, Ester Capella, i hi han votat a favor tots els altres partits: CiU, el PP, el PSC i ICV. El text aprovat obliga l'equip de govern, format pel PSC i ICV, a fer penjar els domassos al saló abans que s'acabi l'any. Tanmateix, l'equip de govern no s'ha compromès amb cap data i no s'ha decidit si els tapissos es restituiran  de manera estable o només es podran veure en actes solemnes, per ressaltar aquestes cerimònies.

Com va avançar l'AVUI.cat, ERC ha presentat la petició arran d'una campanya popular engegada per Estat Català i diverses entitats a través d'internet. La campanya, titulada Volem els domassos al Saló de Cent, es va estendre ràpidament per la xarxa i el president del grup municipal dels republicans, Jordi Portabella, ha reconegut avui "l'esforç i la persistència" dels impulsors de la idea, ja que permetrà que "la ciutat tingui els símbols que li pertoquen com a capital de la nació".

Els domassos van ser encarregats durant la restauració del saló dirigida per Lluís Domènech i Montaner al segle XIX. Durant la dictadura van ser retirats, però l'últim alcalde predemocràtic, Josep María Socías Humbert, els va tornar a penjar durant la transició. Van guarnir la sala noble fins que l'any 2004, en època de l'alcalde Joan Clos, es van retirar per fer-los restaurar. Les tasques de neteja van durar un any però no es van tornar a col·locar. Fonts municipals han indicat aquest dimecres que no s'havien restituït perquè aquest 2008 se celebrava el 800 aniversari del naixement de Jaume I i que per aquesta raó es volia mantenir el saló amb les parets nues, com estaven al segle XIV.


----------------------------------------------------------------------------------------------
Porta dels Països Catalans a Salses

http://img208.imageshack.us/img208/8452/ratpenatjohnnyborinottayu1.gif

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.