#1 18-01-2008 07:32:19

Elladan
Membre

Dades de la conquesta cristiana del País Valencià

Algú em podrie concretar més o menys l'origen dels soldats que van conquistar el País Valencià?

M'ha sortit un blaver dient que sols el 2% eren de la Marca Hispànica i no se com argumentar-li. xd

Desconnectat

 

#2 18-01-2008 11:40:48

Yuiis
Membre

Re: Dades de la conquesta cristiana del País Valencià

L'origen dels soldats que van conquerir valencia? Aragonesos i Catalans, com no podia ser d'altra manera...

Mes aragonesos que no pas catalans, ja que va ser la noblesa aragonesa qui mes fortament va impulsar al rei Jaume I a conquerir Valencia. He llegit en algunes pagines que al 1272 la poblacio era de 200.000 sarrains i 30.000 cristians. No se de quines fonts ho han aconseguit pero si utilitzem la logica arribem a una conclusio rapida.

Si no eren catalans ni aragonesos d'on eren? La marca hispanica es un terme obsolet per a descriure la situacio i lorigen dels soldats que van conquerir valencia. En aquella epoca ja feia uns 3 segles que tant arago com catalunya (els comtats catalans) ja eren independents de frança. Per tant suposo que a 2%, aquest bon home es refereix a aragonesos i catalans. Be, llavors com es pot arribar a creure algu, que un pais de diguem 100 habitants es conquereixi i es domini amb 2 soldats. Hem de recordar que en aquella epoca no hi havien ametralladores ni bombes... A mida que s'anaven  conquerint els diferents castells, les zones s'anaven repoblant amb poblacio cristiana.

Si que es veritat, que la majoria de la poblacio seguira sent sarraina, ja que a diferencia de Mallorca, no s'expulsa a la poblacio, ni aquesta hi marxa despres de la conquesta. Aixo mes endavant comporta revoltes entre els habitants sarrains i cristians que el rei Jaume I ha de sofocar e intervenir per parar-les.

No obstant, recordali al teu amic que al 1492 s'expulsen a la gran majoria de sarrains i per tant la majoria que abans deia es redueix.

Quines son les fonts del blavero per a dir que nomes un 2% de la poblacio de valencia era cristiana? Per que el primer que se li ha de demanar a algu que va en contra de la opinio general, es que citi les fonts i comprovar que son les verdaderes.


"E vosaltres, castellans, cuidats passar ab vostres menaces, e aquelles esperar-vos les he."

-Jaume I, "El Conqueridor"

Desconnectat

 

#3 18-01-2008 12:20:36

Yuiis
Membre

Re: Dades de la conquesta cristiana del País Valencià

Me deixat de dir una coseta tongue.

Tambe cal pensar que aquest tema de la genetica i les repoblacions es un tema d'on sen sap ben poc. La quantitat de gents que van passar per el que avui en dia es diu valencia es impresionant i les barreges entre les gents fa que tot aixo sigui un tema molt poc clar. Es pot dir que abans de la arribada de aragonesos i catalans a valencia hi vivien gents dels seguents pobles: Ibers, Grecs, Fenicis, Cartaginesos, Romans, Visigots, Berebers, Almohades...


"E vosaltres, castellans, cuidats passar ab vostres menaces, e aquelles esperar-vos les he."

-Jaume I, "El Conqueridor"

Desconnectat

 

#4 18-01-2008 18:12:08

Re: Dades de la conquesta cristiana del País Valencià

Hola Elladan. T'aconselle Els fundadors del Regne de València d' Enric Guinot. Editorial 3i4.


L'autonomia que ens cal, és la de Portugal.

Desconnectat

 

#5 18-01-2008 19:29:35

valcat
Membre

Re: Dades de la conquesta cristiana del País Valencià

A vore, el que hui anomenem País valencià va ser repoblat majoritàriamen de gent catalana i no d'aragonesa, és més, els aragonesos eren un gran minoria (no més de l'1%). Ara, ací estic manipulant però no sense raó. En l'època de Jaume I, el que hui és la província de Tarragona i una gran part del que hui és la província de Lleida no era Catalunya, encara que parlaven català com a gran part del Regne d'Aragó (no confondre Corona de Catalunya i Aragó amb Regne d'Aragó). Estem parlant de la futura Catalunya Nova que va ser annexionada a Catalunya Vella molt després de conquistar València. Per tant els repobladors del País valencià eren catalanoparlants de Lleida i Tarragona, territoris que no eren de Catalunya en eixa època però es parlava català. Els aragonesos que van vindre a València no eren de Saragossa, de Calatayud, Huesca, Teruel, eren aragonesos de Lleida i Tarragona. Llavors els blaveros tenen raó quan diuen que només van vindre un 2% de catalans, ara amaguen que el 98% dels repobladors van vindre de Lleida i Tarragona que eren aragonesos i que parlaven català. I sobre la repoblació d'aragonsos a l'interior i catalans a la costa és fals. El 98% dels repobladors eren aragonesos de Lleida i Tarragona tant a la costa com a l'interior i gairebé el 99% tenien el català com a llengua, un 1% tenia l'aragonés (que no el castellà). NO VAN EXISTIR MAI COMARQUES CASTELLANOPARLANTS. El 98% de catalanoparlants i l'1% que parlava aragonés estaven repartits per tot el País, el castellà va sorgir a les zones d'interior segles després per l'influència de l'Aragó que feia frontera amb aquests territoris i per posteriors repoblacions.

Desconnectat

 

#6 18-01-2008 20:53:10

Re: Dades de la conquesta cristiana del País Valencià

Um, Amb què et bases per a dir això, Valcat?


L'autonomia que ens cal, és la de Portugal.

Desconnectat

 

#7 19-01-2008 02:38:02

Elladan
Membre

Re: Dades de la conquesta cristiana del País Valencià

El blavero deie que es de l'obra "Orígenes del Reino de Valencia" d'Antonio Ubieto al qual anomene "historiador de reconocida reputación dentro del ámbito lingüístico valenciano".

Ja veig que hi ha força diferencies entre el que diueu. I així aproximadament amb percentatges es podrie dir quins eren els orígens dels soldats conqueridors? Quants d'Aragó, quans de Catalunya i quans d'altres llocs més o menys. Lo de les repoblacions semble que n'hi va haver varies peró quantes? Quant va ser cada una? d'on provenien els repobladors de cada una? Entenc que abans de les repoblacions cristianes hi hagues hagut gent que debie ser una barreja de tots els pobles que havien viscut al país. Peró es van expuslar a la llarga, no?

Lo de Catalunya no entenc a que ve. La ultima ciutat de Catalunya conquerida als musulmans va ser Lleida al 1149 que va passar a ser del comtat d’Urgell poc després de que Barcelona es fes amb Tortosa, llavonts al segle XIII quan es produeix la conquesta de València ja eren de Catalunya.

Lo de les comarques castellanoparlants jo vaig llegir que la Vall de Cofrents almenys ere de Castella i va ser repoblada per castellans tot i que aviat va ser cedida a la corona d'Aragó.

Gràcies a tots pels vostres comentaris.

Desconnectat

 

#8 19-01-2008 12:21:42

Webmestre
Administrador

Re: Dades de la conquesta cristiana del País Valencià

A veure, anem a pams:

1-A la web en parlem de l'origen dels repobladors només començar:

http://www.antiblavers.info/pmwiki/pmwi … epobladors

2-Hi ha comarques castellanoparlants que, evidentment, han estat afegides al PV després de la Reconquesta: La Vall d'Aiora, conquerida a Castella per Pere el Gran (fill de Jaume I), i l'Alt Vinalopó i la Plana de Requena-Utiel, afegides a les "províncies" d'Alacant i València respectivament al s. XIX.

3-Algunes comarques avui castellanoparlants, foren en origen catalanoparlants. Ens estem referint a la Foia de Bunyol, part de l'Alt Palància i, sobretot, el Baix Segura, castellanitzades després de l'expulsió dels moriscos en 1609 i el següent repoblament.

4-Antonio Ubieto no és un historiador "neutre", car tingué una fóbia anticatalana que li acompanyà tota la seua vida i estigué obsessionat amb demostrar que València fou una mena de colònia aragonesa.

El procés repoblador del PV va ser molt llarg, abastant fins al s. XV, i renovellat al s. XVII, amb l'expulsió dels moriscos. L'estudi més complet (i documentat) fins ara és "Els repobladors del Regne de València", d'Enric Guinot, i aquest estudi demostra clarament la majoria de repobladors catalans al Regne de València reconquerit.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.