#1 15-08-2006 16:55:19

kb33
Membre

Història tràgica i certa.

14 Juliol 2006
Empar estudia per a enfermera. Acaba de fer els exàmens i ha hagut d’apretar molt per a intentar conseguir un aprovat que al final no ha pogut ser. El mes de juny s’ha passat hores i hores empollant i empollant, pensant sols a alcançar la meta proposada. Ha deixat de fer el poc de deport que feia dos vegades per setmana, ha abandonat l’ensaig del divendres (cantava a una coral) i ni tan sols s’ha permés el capritxo de passar per la peluqueria per a posar-se guapa, com li agradava fer. Menjava de qualsevol manera, un poc de fiambre i un trago de vi per a almorzar i per a dinar, i pa del dia si havia tingut temps de passar per la panaderia. Només pensava en el puto examen. El dia que havia de fer l’últim, en què es jugava el curs, caminava disparada cap a la facultat (arribà a patir un flato) i pensava amb obsessió que aquell examen l’havia d’aprovar. Era una assignatura que arrastrava feia no se sap quin temps. Però en el moment decisiu la ment se li va borrar i va tornar a casa amb el rabo entre les cames. Per si no bastaven els apretons que els estudis li donaven, aquest mes li van caure un muntó de gastos, com un xorro cruel, sobretot un inesperat i elevat impost d’una herència que acabava de rebre. Pensava que allò era un robo, i va intentar un aplaçament del pago, però no va ser possible. A la vida has de menjar molts de sapos, meditava desolada i amb cara d’enterro.
Empar tenia un nóvio a qui estimava amb amor cego. El tio, però, no va tenir escrúpols a apanyar-se amb una amiga mentre la nóvia estava enclaustrada amb els llibres. Pensava que no s’enteraria però un conegut se li va xivar. El molt mentirós ho negava i encara en feia broma, però allò no era cap xiste i la relació se’n va anar a fer la mà. Sense curs, sense nóvio i sense un duro, així ha acabat la pobra Empar. La història no té desperdici.


La història tràgica (i certa), però, no és exactament el que succeix en aquest petit relat, sinó el fet que totes les paraules que hi surten figuren en el nou Diccionari ortogràfic i de pronúncia del valencià, obra de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Aquesta és, doncs, una mostra de "valencià" normatiu, segons una normativa sembla que estratègicament encarregada i desenvolupada per a fer trossos la llengua catalana.

Desconnectat

 

#2 15-08-2006 18:10:56

trosdepa
Membre

Re: Història tràgica i certa.

Jo l'estava llegint i, encara que no tinc cap titol de coneixement del valencià (sols el que vaig estudiar a l'escola i l'institut), n'hi havien paraules que veia clarament que no eren correctes, com per eixemple "nòvio", "deport", capritxo, ensaig, enterro" i segur que m'he deixat unes quantes.
Però que vols dir amb això? Després de llegir tota la història m'he quedat amb ganes de saber la resta, qui era eixa Empar i que li passa al final, es suïcida?...

Desconnectat

 

#3 15-08-2006 18:36:07

Romeu_
Membre

Re: Història tràgica i certa.

Hhahahaha tros de pa!!!!

Oralment m'identifico i ho he dit moltes vegades, però de manera escrita hi han molts d'errors.


Estem fent País. País Valencià lliure!!!

Desconnectat

 

#4 15-08-2006 23:14:19

xoco
Equip

Re: Història tràgica i certa.

jo  no se que dir, aixo pasa per tot arreu. Nomes se oferir-me a lo que siga a la victima, en aquest cas la pobra Empar que nenesitara molt de carinyo


defensar la terra no es cap delicte

Desconnectat

 

#5 15-08-2006 23:37:58

Maulet
Membre

Re: Història tràgica i certa.

Bromes a banda, la veritat es que fa mal a la vista llegir coses com les que hi ha al text de kb33. En tota llengua és normal que s'incorpore el lèxic real de la vida quotidiana, però el que és una barbaritat és incloure tota la fotracada de castellanismes que han inclós estos de l'acadèmia, ja que en aquests casos es tracta d'errors propiciats per la intoxicació d'una altra llengua.
D'una altra banda, també he de dir que em va sorprende que la AVL reconeguera explícitament (encara que sense dir-lo molt alt) la unitat de la llengua, tenint en compte de qui depenen. Jo pensava que la seua posició oficial seria la mateixa que la de "Campos" i companya.


Terra, treball, cultura, sentiment: paraules mortes per la sobèrbia del poder

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.