• Inici
  •  » Debat general
  •  » L'àliga i els gegants, prova de la unitat dels Països Catalans

#1 19-12-2012 19:55:10

TirantLoNegre
Membre

L'àliga i els gegants, prova de la unitat dels Països Catalans

L'àliga i els gegants, prova de la unitat dels Països Catalans

la comparseria festiva que es podia veure en qualsevol ciutat important del Principat als segles XVII i XVIII



És una proba més que el meu avi tenia raó quan deia que ell era un Valencià de nació Catalana

Naciodigital, Bernat Ferrer escrigué:

Els Països Catalans, sovint, són posats en qüestió des de diversos àmbits intel·lectuals, amb l'argument que cada territori s'ha desenvolupat sense que existís una unitat clara en cap àmbit. Ara, l'arxiver municipal de l'Alguer, Gianfranco Piras, i l'estudiós de la cultura popular i col·laborador de NacióLaFlama.cat Ramon Felipó, exposen en un article publicat a l'últim número de la revista L'Erol com la cultura popular prova la unitat que van tenir els Països Catalans en un moment o altre de la història. Així, constaten que la presència de gegants, turcs i cavallets, àligues i mulasses és una constant arreu dels territoris de parla catalana, i en canvi no se'n troben enlloc més de l'illa de Sardenya.

"Per Corpus, a tot arreu dels Països Catalans fèiem el mateix tipus de processons. A Berga tenim la peculiaritat que la celebració ha perviscut en el temps fins l'actualitat, però a tot arreu era més o menys similar. En canvi, a la ciutat sarda de Sàsser, a tocar de l'Alguer, no es feia pas un Corpus medieval així, fet que ens denota que la realitat cultural catalana era una de ben pròpia i diferenciada", explica Felipó...

Piras i Felipó comparen a l'article la imatgeria festiva que consta que havia participat a la festa de Corpus algueresa amb la que participa actualment a la Patum berguedana, o amb la que consta que hi havia hagut a ciutats com Solsona, Igualada o Reus, i sostenen: "Aquesta documentació prova un cop més eren d'estretes les relacions entre catalans fa anys. L'Alguer tenia un ric patrimoni de Corpus com Barcelona, Girona, Berga, Solsona o la ciutat de València."

Des del seu punt de vista, la comparseria festiva que es podia veure en qualsevol ciutat important del Principat als segles XVII i XVIII, també es podia veure a l'Alguer o al País Valencià. "Als Països Catalans celebràvem d'una forma molt semblant la festivitat del Corpus Christi o Corpus Domini, fos a Berga o l'Alguer. Els Cavallets Cotoners i Turcs, Maces [sant Miquel i Angelets], Gegants, Àliga, eren presents a l'Alguer com també ho eren a Catalunya, a les Illes Balears o al País Valencià", exposen amb nitidesa.

Última edició per TirantLoNegre (19-12-2012 19:57:19)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#2 21-12-2012 10:35:03

gustau_1975
Membre

Re: L'àliga i els gegants, prova de la unitat dels Països Catalans

http://www.vilaweb.cat/noticia/4067030/ … eneus.html

http://www.tornaveu.cat/edicio-69/artic … dateneus-1


Una altra particularitat quen ens uneix.

El problema és quan hom fa els estudis amb uns conceptes imposats pels forasters, amb unes fronteres inventades pels espanyols i els francesos que res tenen a vore amb nosaltres.

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Debat general
  •  » L'àliga i els gegants, prova de la unitat dels Països Catalans

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.