#1 13-02-2012 22:32:13

Webmestre
Administrador

Imatges del castell d'Alcanyís

Benvolguts amics:

Navegant per la xarxa hem descobert unes sensacionals pintures del castell d'Alcanyís. Entre aquestes imatges està la famosa imatge que sempre s'ha dit que representa la conquesta de València.

El castell d'Alcanyís està situat en eixa població aragonesa, propera a Catalunya i València. Va pertànyer a l'orde de Calatrava, que tot i ser un orde religiós militar castellà originàriament, tingué possessions en els diferents regnes de la Península Ibèrica, i es pot afirmar que fou un estat dins dels estats. La singularitat d'aquest castell és que alberga una sèrie de pintures d'estil franco-gòtic fetes al llarg del s. XIV, que són un document excepcional, des del punt de vista històric. S'hi narren diversos fets històrics, que presumptament podrien ser la batalla de les Naves de Tolosa en 1212 o les conquestes de València, Mallorca o Múrcia. Així mateix, la minuciositat de les pintures, ens permet fer-nos una idea bastant exacta de l'equipament militar en aquella època.

En aquesta primera imatge, podem veure un campament militar d'aquest orde, amb la seua típica creu, al costat d'una ciutat sota la bandera del regne de Castella i Lleó, d'on ix una comitiva nobiliària.

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/Pintures_Castell_Alcanyis_1.jpg

En aquesta altra imatge, podem veure una comitiva de nobles catalano-aragonesos, que segueixen el rei, que du un vestit totalment quatribarrat. L'escena culmina amb un abraç entre un rei catalano-aragonés i un altre rei, presumptament castellà, en una mena de collage. Aquest abraç suggereix alguna mena de col·laboració militar entre ambdós reialmes. Com que en altre lloc apareix clarament un combat contra musulmans, aquesta empresa no podria ser altra que la batalla de les Naves de Tolosa, que tingué lloc en 1212, i on els diferents reialmes cristians de la Península (Portugal, Castella, Navarra i la Corona d'Aragó), amb l'ajuda de croats de la resta d'Europa, derrotaren definitivament el poder musulmà del moment, afavorint el gran avanç de la Reconquesta que tingué lloc en el s. XIII.

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/normal_Pintures_Castell_Alcanyis_2.jpg

Aquesta mena de col·laboració militar es podria veure materialitzada en aquesta imatge, on podem veure un abraç entre un rei catalano-aragonés i un altre rei, presumptament castellà, en una mena de collage amb altra escena que hi ha just a mà esquerra, on podem veure una comitiva de nobles catalano-aragonesos, que segueixen el rei, que du un vestit totalment quatribarrat. Aquest abraç suggereix alguna mena de col·laboració militar entre ambdós reialmes. Com que en altre lloc apareix clarament un combat contra musulmans, aquesta empresa no podria ser altra que la batalla de les Naves de Tolosa, que tingué lloc en 1212, i on els diferents reialmes cristians de la Península (Portugal, Castella, Navarra i la Corona d'Aragó), amb l'ajuda de croats de la resta d'Europa, derrotaren definitivament el poder musulmà del moment, afavorint el gran avanç de la Reconquesta que tingué lloc en el s. XIII.

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/Pintures_Castell_Alcanyis_3.jpg

En aquesta imatge veiem claramen un combat entre forces cristianes i musulmanes, i en concret, veiem ací una càrrega d'un rei catalano-aragonès. Si tenim present que en altres pintures del castell es dóna a entendre alguna mena de col·laboració militar entre la Corona de castella i la Corona d'Aragó, aquesta empresa no podria ser altra que la batalla de les Naves de Tolosa, tal com ja hem dit, que tingué lloc en 1212, i on els diferents reialmes cristians de la Península (Portugal, Castella, Navarra i la Corona d'Aragó), amb l'ajuda de croats de la resta d'Europa, derrotaren definitivament el poder musulmà del moment, afavorint el gran avanç de la Reconquesta que tingué lloc en el s. XIII.

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/Pintures_Castell_Alcanyis_4.jpg

Si tenim present, doncs, que estaríem parlant d'eixa batalla, el rei que porta un vetit quatribarrat que apareix batallant, seria Pere el Catòlic, el pare de Jaume I.

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/Pintures_Castell_Alcanyis_5.jpg

En aquestes imatges es veu clarament l'entrada d'un rei catalano-aragonès en una ciutat conquerida, previ a un desembarcament marítim. Sempre s'ha dit que es feia referència a la conquesta de València, però en aquesta, tot i que participà la marina, no hi hagué exactament un desembarcament. Podria tractar-se així tant de la conquesta de València, com de la conquesta de Mallorca o de Múrcia, que cronològicament foren molt properes.

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/Pintures_Castell_Alcanyis_6.jpg

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/Pintures_Castell_Alcanyis_7.jpg

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/Pintures_Castell_Alcanyis_8.jpg

En aquesta imatge, en fi, podem veure un rei catalano-aragonès (amb vestit totalment quatribarrat) amb un seguici de nobles darrera seu, i l'exèrcit regular catalano-aragonès més enrera, seguint un estendard quatribarrat amb la típica forma bocellada de les banderes quatribarrades medievals. Avall apareix el seguici d'una important família nobiliària aragonesa, els Ferrench de Luna, que va a juntar-se a les tropes reials.

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/Pintures_Castell_Alcanyis_9.jpg

Mirant detalladament aquesta imatge, podem veure l'exèrcit regular catalano-aragonès més enrera, seguint un estendard quatribarrat amb la típica forma bocellada de les banderes quatribarrades medievals.

https://www.antiblavers.org/galeria/albums/userpics/10223/Pintures_Castell_Alcanyis_910.jpg

Esperem que vos hagen agradat aquestes imatges.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.