#1 29-06-2011 15:31:12

VINARÒS
Membre

Estudi diu que el castellà té l´origen en el català

El estudio "Der Ursprung des Spanischen" realizado por el Romanistische Abteilung de la Universidad de Friburgo dice demostrar que el origen de la lengua castellana es el catalán.

    El grupo de lingüistas e historiadores alemanes descubrieron en la Biblioteca Vaticana una serie de textos de mediados del siglo IX dC. donde escribanos de la corte de Ramón IV discutían la fuerte influencia que estaba ejerciendo el catalán sobre el castellano "las gents de la castella usen ja nosos vocablas", "la gente de castilla ya
usa nuestras palabras" se puede leer en el texto de uno de los escribanos. A mediados del siglo IX la influencia catalana sobre el resto de la península creció de forma muy notoria. La gran influencia económica y social que los catalanes ejercieron tuvo que dejar huella.
"La preponderancia de la cultura catalana, y su mayor grado de desarrollo supuso en las zonas de contacto y superposición un fenómeno de asimilación de los rasgos culturales" declaraba Mark Vlamynck, historiador del Romanistische Abteilung.

    Este estudio se terminó en enero del 2003, está siendo muy poco publicitado por las grandes presiones políticas que genera.
¡Distribúyanlo mediante la red!

    Se puede encontrar documentación referente a dicho tema en:

    http://www..jura.uni-freiburg.de/institute/rgesch1/
   
    http://www.uni-freiburg.de/wiss-ges/

    http://bav.vatican.va/it/v_home_bav/home_bav.shtml
   
    http://www.eset.com

Desconnectat

 

#2 30-06-2011 14:38:51

TirantLoNegre
Membre

Re: Estudi diu que el castellà té l´origen en el català

Hi va haver rumors com aquest...va ésser una ensarronada.

Jo tinc dades més contrastades que el Castellà vindria directament del Lleonés (gairebé desaparegut). Hi ha un manuscrit del segle  X (any 959), anomenat "Nodizia de Kesos" que ho demostraria.

Costa de creure que Castellà vingués del Català per què el primer manuscrit conegut en Català és més o menys contemporani als primers texts en Castellà (més o menys de l'any 1080-Segle XI- Veure el Manuscrit Greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet (10801095)).

El lleonès (astur) és anterior i tenint en compte que la reconquesta castellana es va iniciar al nord, jo diria que el Castellà va néixer embrionàriament del Lleonès i amb fortes influències del Basc (molt més antic) i del Galaico-Portuguès (no ens enganyem, gallec i portuguès tenen el mateix orígen, encara que hui s'hagin secessionat per questions extracientífiques<---a l'estat espanyol li interessa tenir només una llengua residual al Norest de la península, que no pas una llengua potent com la Portuguesa-----> No us sona aquesta cantinela a casa vostra?).

Naturalment, els castellans no acceptarien mai aquestes teories...

Última edició per TirantLoNegre (30-06-2011 15:59:11)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#3 05-07-2011 22:34:32

Webmestre
Administrador

Re: Estudi diu que el castellà té l´origen en el català

Sí que poguera ser que el català exercira una certa influència en el castellà, donat que, efectivament, els escrivans i demés funcionaris semblants, estaven més desenvolupats a casa nostra.

Però jo també crec que és exagerat afirmar que el castellà deriva del català.

Desconnectat

 

#4 06-07-2011 12:38:39

Pendrach
Membre

Re: Estudi diu que el castellà té l´origen en el català

He llegit algunes teòries... El castellà sorgia de la llengua mossaràbiga amb influències de les llengües: lleonés, euskara, galaicoportugués i aragonés.

En el naixement del Comtat de Castella, els senyors parlaven euskara llatinitzat igual que els senyors aragonesos. Quan el comtat va separar del Regne de Navarra per a convertir-se en Regne de Castella i annexionar-se amb el Regne de Lleó per a crear una Corona de Castella, el nou rei parlava la llengua del poble mossaràbic, no pas del poble lleonés ni gallec.

En la meua opinió, crec que també és exagerat afirmar que aquesta llengua vé directament del català o occità fonèticament.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.