#1 06-12-2010 13:20:18

Webmestre
Administrador

Per què alguns lleidatans parlen català central?

Sé que aquest fil pot ser polèmic, però fa temps que em ronda pel cap. A més en aquesta web tenim l'honor de que participen alguns lleidatans com almogàver o cu-cut, i potser ells ens poden ajudar també a resoldre aquesta qüestió.

El fet és que m'he percatat que alguns lleidatans, sobretot els que viuen a Barcelona, acaben parlan català central. Estic pensant en Mari Pau Huguet, que quan començà en TV3 tenia un dolç accent lleidatà i ara parla català central totalment. També en Josep Antoni Duran i Lleida, que és de la Franja de Ponent i parla ja totalment català central (si bé té alguna reminiscència de català occidental).

Cadascú és lliure i pot fer el que vullga, i no tinc res en contra del català central, però aquestes coses em preocupen. Per què parla aquesta gent català central? Snobisme? Perquè els sona més elegant? Perquè pot ajudar-los a escalar socialment?

Defense els PPCC, i aquesta idea per a mi és fins i tot més important que la independència d'un dels seus territoris, per això crec que la reunificació és prioritària.

Però també he de deixar clar que uns PPCC amb capitalitat en Barcelona, on tots siguen del Barça i on tots parlen català central, és una idea que pocs valencians (i balears) acceptaran.

La reflexió final és indirecta però l'ha originada el fet primer que he constatat.

Desconnectat

 

#2 06-12-2010 13:53:38

Toni_M
Membre

Re: Per què alguns lleidatans parlen català central?

Experiència personal: aquí un que es passava els estius al poble a València (Casinos), quan va començar a parlar català (cap als 17 anys - sóc aragonès i de llengua materna castellana), ho feia apitxat perquè és el que parla la família.

Però als 19 vaig marxar a Barcelona i amb els anys se m'ha pegat el parlar d'aquí, tot i que he recollit influències d'altres territoris de parla catalana (faig la vocal neutra d'una manera poc comuna a Barcelona, per exemple).

Vaig conèixer un cas a la meva facultat d'un noi de Tortosa que canviava l'accent a Barcelona però després els caps de setmana quan tornava a casa, feia servir el de sempre. Però gairebé tothom que he conegut, mantenen els seus accents (tot i que s'acaben pegant coses del català central, sobretot si vius a l'àrea de Barcelona) siguin de Lleida, València, Mallorca...

De fet, ara que ho penso, moltes vegades quan he baixat a València em trobo amb un cas particular. Si vull conversar en català, haig de parlar apitxat, perquè si ho faig amb el meu accent de català central, sovint trobo molta gent que canvia a castellà.

Última edició per Toni_M (06-12-2010 13:54:49)

Desconnectat

 

#3 06-12-2010 16:53:08

TirantLoNegre
Membre

Re: Per què alguns lleidatans parlen català central?

El meu cas particular, aní a treballar a Girona (Ribes del Freser) durant un any per temes de feina i desseguida vaig notar canvis. Vaig deixar de parlar el català central en festejar amb una senyoreta durant un any. Que ningú vaigui a aquest poblet al mig de la Vall de Ribes si no vol perdre el seu accent original.

D´altra banda també m´ha passat amb el castellà quan estiuejava a Hosca de petit. 2 setmanes i ja parlava com els aragonesos. Deprés en tornar a Barcelona de seguida agafava l´accent QUILLO dels xicotets del  carrer (Andalusos tots ells).

Última edició per TirantLoNegre (06-12-2010 16:55:04)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#4 06-12-2010 17:14:12

saforenc
Membre

Re: Per què alguns lleidatans parlen català central?

El català central es més còmode al parlar que no més bonic, entenc que per això s'apega més.

De vegades costa resistir-me quan puge a Barna, tot i que la meua cabotoneria no em deixa xD

M'agrada sentir com diuen:

- Que's curiós, com xerra el Valencianet aquet jejejeje ( amb eixe accent tan marcat )

Última edició per saforenc (06-12-2010 17:15:51)

Desconnectat

 

#5 08-12-2010 00:56:01

Re: Per què alguns lleidatans parlen català central?

La meua germana menuda viu a Barcelona ja més d'un any, i he de dir que encara no empra la flexió verbal del català central, la pregunta és: Quan de temps més li durarà el valencià apitxat de la Ribera?


http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSWI2d6jBA3Pf__nPQ_4WgV8g7UgBwVEL2MFh0W0pU5u-87y2t4QQ

Si el que calla atorga, sap que s'empassa la porga.

Desconnectat

 

#6 08-12-2010 15:35:36

PALAMOS
Membre

Re: Per què alguns lleidatans parlen català central?

Home per que vulgues que no sempre hi ha hagut una certa sorna (malauradament) cap a l'accent lleidetà. Passa a tot arreu, és el "conflicte" poble- ciutat. I aleshores hi ha lleidetans que si no tenen molta personalitat acaben pronunciant expressament com el català central, ni que sigui per que la gent no se'n rigui.
Als andalusos també els hi passa força això, se senten acomplexats dels comentaris que fa la gent de la meseta o d'on sigui i ells mateixos acaben canviant-se l'accent.


Antiblavers, Irreductibles..

Desconnectat

 

#7 11-12-2010 18:01:07

Tombatossals
Membre

Re: Per què alguns lleidatans parlen català central?

Jo el que no entenc perquè alguns valencians han substituit progressivament paraules com seua a seva, és a dir, paraules típicament valencianes a paraules que s'utilitzen a Catalunya. Què es creuen que és més correcte utilitzar léxic de Catalunya quan nosaltres tenim certes paraules própies de València?


"Assumiràs la veu d'un poble,
i serà la veu del teu poble,
i seràs, per a sempre, poble."

Desconnectat

 

#8 12-12-2010 00:46:19

Pendrach
Membre

Re: Per què alguns lleidatans parlen català central?

Quan seré a Catalunya, conservaré la "meua" perquè la meua escriptura, manualment, no distingeix les diferencies entre la "v" i la "u" (vaca, uaca / meva, meua/ jueva/ jueua), igual que el llatí. Cadascú fa una manera oportuna.

Per l'altra banda, a Barcelona si qualsevol lleidatà o valencià té molta personalitat, pot conservar les paraules naturals. Això passa igual que l'amic meu que és de les illes Canaries, quan estava estudiant a València, ell sempre conservava les paraules canaries durant sis anys (sense canviar fonèticament ni lèxicament).

A Toni_M, quan sigues a València, pots parlar en valencià meridional, no pas apitxat. Si ells canvien a castellà, continues parlant en meridional (quan jo estava a València, alguns me miraven malament)... perquè l'apitxat és el dialecte més lleig de la nostra llengua, junt amb el dialecte barceloní. Tal com ha dit Quim Monzó, referent ad aquest dialecte: "el català s'està convertint en un dialecte del castellà". smile

Bon salut...

Desconnectat

 

#9 12-12-2010 13:11:23

Almogaver.cat
Membre

Re: Per què alguns lleidatans parlen català central?

Ahir volia dir la meva opinió a aquest post...Pero em vaig fer un embolic... (sempre que em faig embolics empro masses paraules) i lo que en Webmestre o en Senderi; en Saforenc o en Pedrach etc...etc...Ho feu amb un parell dee frases, personalment omple fulles.
Doncs be; quant ja ho tenia casi tot llest, volia confirmar si posar un altre vídeo... Patapam!!!
M'ho vaig petar tot. vaig agafar un enrabiada que encara no he contestat.
Possiblement ho faré aquesta tarde.

Desconnectat

 

#10 14-12-2010 03:53:12

Almogaver.cat
Membre

Re: Per què alguns lleidatans parlen català central?

Be companys personalment, parlo el Català amb l'accent de la Terra Ferma Lleidatana. molts semblant a la parla dels Andorrans i Pirineus Lleidatans o l'Urgell i la Segarra també.
http://www.youtube.com/watch?v=cTPRiKl3Uuw

A voltes em dien ... Es vostè de Lleida ? O de la quarta província? (Amposta) O de les Garrigues ? I alguna que altra:Es vostè Valencià?
Tambe diem entre nos, fent broma o per complicitat: " Els Reixos...(Reis mags) O, parlem de "Lo Marraco (una bestiola-totem, lletxisima)
I els típics:"Dellonces, Deixonces i Demallonces"
Per exemple: " Bon Dellonces a tothom"... "De deixonces, porta'n totes les que pugues"... "Ja no me'n recordo de demallonces"

Diuen els puristes, que son barbarismes... Doncs be, jo soc un barbar entre bàrbars, si hi a amistat, una bona conversa, el sopa a la taula i el porro ben ple de vi, i el vi...vi, bo.

En fi companys que no soc gens una flor d'hivernacle. Mes ve un cactus de molt, i molt seca.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.