• Inici
  •  » Noticies
  •  » Darrer diumenge d'Octubre, tots al Puig!

#1 30-10-2010 23:16:15

Webmestre
Administrador

Darrer diumenge d'Octubre, tots al Puig!

Benvolguts amics:

Com sabeu, el darrer diumenge d'Octubre se celebre el tradicional "Darrer diumenge d'Octubre". Se fa una marxa a peu des de València (des de les Torres de Serrans per a ser exactes) fins aquest poble de l'Horta Nord (16 Km). Després, a l'esplanada del monestir, sol fer un aplec el nacionalisme, diguem-ne, moderat (BNV i altres), i a dalt de la muntanyeta de la Patà (des d'on hi ha una vista magnífica), el nacionalisme, diguem-ne, radical (el PSAN, enguany acompanyats per la gent de SCI i Laporta). Però bé, la gent de dalt baixa, i la gent de baix puja, el fluxe és constant. La muntanya de la Patà se diu així perquè conta la llegenda que un cavall del rei En Jaume donà una "patà" i féu nàixer una font. El cas és que n'hi una font. I la vista, com dic, és magnífica. Tinc unes quantes fotos fetes des de dalt:

http://img713.imageshack.us/img713/3126/vistapuig1.th.jpg

http://img146.imageshack.us/img146/3112/vistapuig2.th.jpg

http://img340.imageshack.us/img340/6577/vistapuig3.th.jpg

http://img543.imageshack.us/img543/6177/vistapuig4.th.jpg

Com sabreu, un any abans de la conquesta de València, en 1237, hi hagué en el Puig una important batalla entre els cristians i els musulmans. Venceren els cristians, tot i ser menys, i segons la tradició, diuen que sant Jordi baixà del cel a lluitar contra els cristians, com indica la peça central del retaule de sant Jordi, de Marçal de Sax, que està al Museu de Victòria i Albert de Londres:

http://www.antiblavers.info/galeria/albums/origens/Marcaldesax.jpg

Segons la tradició, sant Pere Nolasc, fundador de l'orde religiós de la Mercè, que acompanyava el rei en Jaume, hi trobà ací una imatge de la Verge baix d'una campana, i per això fundà el monestir del Puig. Tenim una mena de collage entre aquesta història i la de la conquesta, en aquesta xilografia del s. XVI:

http://www.antiblavers.info/galeria/albums/origens/normal_BATALLAPUIG.jpg

El monestir del Puig, en fi, té un valor sentimental enorme per als valencians. S'hi troba per exemple el sepulcre de Bernat Guillem d'Entença, oncle de Jaume I per línia materna, que tingué una destaca participació en l'esmentada batalla del Puig:

http://www.antiblavers.info/galeria/albums/origens/normal_bernat.guillem.entenca.JPG

Podem dir, sense exagerar, tal com afirmà també el gran patriota valencià, Nicolau Primitiu, que la pàtria valenciana neix al Puig.

La marxa a peu al Puig i els aplecs daten dels anys 60 del passat segle. Ací tenim una cançó que molts valencians coneixereu, i potser alguns principatins, del grup Al Tall sobre el Darrer Diumenge d'Octubre:

http://www.youtube.com/watch?v=LjEQ4iQ4X5w

Aquesta és la lletra:

Darrer diumenge d'octubre,
el camí ja és ben sabut,
eixiu a la carretera
que cal aplegar-se al Puig.

La Marina i la Ribera,
l'Horta, els Ports i la Safor,
Vall d'Albaida, la Costera,
la Plana de Castelló.

Albocàsser, Elx i Alzira,
Carcaixent, Sagunt i Alcoi,
Ontinyent, Carlet, Gandia,
Almassora i Vinaròs.

El Garbí i el Puig Campana,
el Montgó i el Montcabrer,
Calderona, Bèrnia, Aitana,
Montot i Benicadell.

Darrer diumenge d'octubre,
el camí ja és ben sabut,
eixiu a la carretera
que cal aplegar-se al Puig.


Com veieu, primer se citen comarques, després ciutats, i al final muntanyes del PV.

En el primer vídeo s'esmenta un dels iniciadors de la marxa al Puig, l'incombustible Enric Tàrrega. Pels que no el coneixeu, és la persona de més edat que apareix en aquest vídeo. No puc sinó concloure aquest fil amb un homenatge a aquest pesonatge. Tinc la sort d'haver compartit moltes hores de conversa amb ell, i el que més destacaria és el seu optimisme i energia inesgotable. Malgrat la seua edat, no falla a cap mani ni cap aplec, i segur que demà estarà en la marxa al Puig.

Jo no podré anar-hi, degut a alguns problemetes de salut (però que no se facen il·lusions els xiquets de les JJGAV que m'han amenaçat darrerament, que no és greu, i d'una hòstia seguiré tombant-los si decideixen algun dia atacar-me), però si algú vol o pot anar, crec que s'ho passarà molt bé. Perquè entre d'altres coses, hi haurà una "orgia pancatalanista", com ha dit els xics del partit ultradretà del nostre bon amic Samuel Azor, que ha tingut l'amabilitat de deicar-nos un espai al seu blog. I bé, acabe amb un cert toc irreverent he he.

Bon diumenge, doncs!

Webmestre.

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Noticies
  •  » Darrer diumenge d'Octubre, tots al Puig!

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.