• Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació en línia de dos obretes en llatí d'Eiximenis

#1 05-04-2009 20:07:49

Webmestre
Administrador

Publicació en línia de dos obretes en llatí d'Eiximenis

Benvolguts amics:

L'investigador que ens està trametent material de Francesc Eiximenis ens acaba d'enviar aquesta vegada dos obretes en llatí, ja publicades de Francesc Eiximenis, i per a la publicació de les quals tenim les autoritzacions corresponents: l'únic Sermó (o fragment seu) conservat i les Allegationes (Al·legacions). Podeu gaudir d'elles a la galeria (en la secció que hem obert dedicada a Francesc Eiximenis):

http://www.antiblavers.info/galeria/thu … p?album=14

Una obra ja editada en aquesta web, l'Ars Praedicandi (Art de Predicar), marcava les pautes dels molts sermons que segurament Francesc Eiximenis predicà al llarg de sa vida. Molt possiblement, aquesta obreta en llatí devia precedir el Sermonari o, posiblement Sermonaris, que recollien diversos sermons seus. D'entre tots aquests sermons sols s'ha trobat un de moment (o un fragment), a l'Arxiu Vaticà, per l'estudiós Josep Perarnau, que el Publicà en la revista Arxiu de Textos Catalans Antics en 1991.

Per la seua banda, les Allegationes (Al·legacions) són un escrit en llatí, en què Francesc Eiximenis exposa el seu parer al voltant d’un conflicte entre la jurisdicció civil i eclesiàstica a la ciutat de València. Varen sorgir aquestes diferències entre els anys 1398 i 1412 entre el bisbe de València i el Justícia al voltant del fur dels clergues. El Justícia manà desarmar els clergues que duien armes públicament. El bisbe de València, N’Hug de Llupià i Bages (íntim amic d’Eiximenis, qui li havia dedicat el seu Pastorale), exigí que els clergues foren jutjats pel fur eclesiàstic, i demanà també que se li lliurassen les armes retirades a aquests clergues. També es plantejà altra qüestió entre el Mestre de l’Orde de Montesa i el rei d’Aragó. Per a resoldre tots aquests conflictes, es va recórrer a l’arbitratge de setze homes importants del Regne, la majoria juristes, però també alguns d’eclesiàstics, com Francesc Eiximenis. La part d’aquest dictamen d’arbitratge corresponent a Francesc Eiximenis (que per força ha de ser anterior a 1409, any de la seua mort), és allò que coneixem per Allegationes. En aquest escrit Eiximenis pren una clara postura a favor de la superioritat de la potestat eclesiàstica sobre la potestat civil, i al mateix temps, reivindica la superioritat del Papa sobre l'Emperador, en allò que es coneix tècnicament com a teocràcia pontifícia.

Estem molt contents de poder oferir tantes obres en línia d'aquest gran escriptor, Francesc Eiximenis, que com ja hem dit, entre d'altres coses, simbolitza a la perfecció la relació entre el País Valencià i el Principat de Catalunya. I a més era un patriota i si visquera hui, de ben segur que estaria en el bàndol antiblaver.

Webmestre1.

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació en línia de dos obretes en llatí d'Eiximenis

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.