• Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació en línia d'algunes obres menors de Francesc Eiximenis

#1 22-03-2009 00:24:11

Webmestre
Administrador

Publicació en línia d'algunes obres menors de Francesc Eiximenis

Benvolguts amics:

L'investigador que ens està trametent material de Francesc Eiximenis ens acaba d'enviar aquesta vegada dos obretes
en llatí ja publicades de Francesc Eiximenis: el De Triplici Statu Mundi i un fragment de la seua Summa Theologica. Així mateix, ens ha transmès també les dos úniques cartes conservades de Francesc Eiximenis, també publicades. Podeu gaudir d'elles a la galeria (en la secció que hem obert dedicada a Francesc Eiximenis):

http://www.antiblavers.info/galeria/thu … p?album=14

El De Triplici Statu Mundi (Sobre els tres estats del món) és un tractadet en llatí que podria ser obra de Francesc Eiximenis, tot i que alguns ho han dubtat. És un opuscle de temàtica escatològica (sobre la fi del món). Quant a la data de composició d’aquesta obra, podem fixar com a data més fiable, entre l’any 1378 i 1379. Aquesta obra fou transcrita i ditada per l'estudiós Albert Hauf. Aquesta obreta es pot trobar també en línia a la
Biblioteca Digital NARPAN.

Sembla ser que Francesc Eiximenis va escriure una Summa Theologica (Summa Teològica) en llatí. Les Summes Teològiques eren un gènere ben característic de l'ensenyament universitari medieval. De la Summa Theologica  de Francesc Eiximenis se trobà un fragment a la catedral de València, que transcrigué i edità el franciscà León Amorós en 1959. Aquest fragment es pot trobar també en línia a la Biblioteca Digital NARPAN.

Respecte a les cartes, de Francesc Eiximenis se conserven dos cartes autèntiques, conservades a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i escrites per la seua pròpia mà. La primera és anomenada Epístola a l’infant Martí, duc de Montblanc, donant-li consells sobre el seu regiment a Sicília, i fou transcrita i editada per l'estudiós Antoni Rubió i Lluch en 1921. Aquesta carta, datada en 15 de juliol de 1392 des de València, l’envià Eiximenis al susdit infant Martí, futur rei Martí I, amb ocasió de l’anada seua a Sicília per a donar possessió del regne al seu fill Martí el Jove. És molt interessant, tot i la seua brevetat, per a conéixer les idees d’Eiximenis sobre el govern polític. La segona l'escrigué el 12 de març de 1396 al rei Joan I des de València i la transcrigué i edità l'estudiós Martí de Riquer en 1984. Ambdós cartes foren editades de nou en 2002, i estan disposables en línia a la Biblioteca Digital del NARPAN.

Estem molt contents de poder oferir tantes obres en línia d'aquest gran escriptor, Francesc Eiximenis, que com ja hem dit, entre d'altres coses, simbolitza a la perfecció la relació entre el País Valencià i el Principat de Catalunya. I a més era un patriota i si visquera hui, de ben segur que estaria en el bàndol antiblaver.

Webmestre1.

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació en línia d'algunes obres menors de Francesc Eiximenis

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.