• Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació del "Regiment de la Cosa Pública" d'Eiximenis

#1 11-02-2009 21:57:11

Webmestre
Administrador

Publicació del "Regiment de la Cosa Pública" d'Eiximenis

Benvolguts amics:

L'investigador que ens està trametent material de Francesc Eiximenis ens acaba d'enviar una altra obra de Francesc
Eiximenis: el Regiment de la Cosa Pública. Podeu gaudir d'ella a la galeria (en la secció que hem obert dedicada a Francesc Eiximenis):

http://www.antiblavers.info/galeria/thu … p?album=14

El Regiment de la Cosa Pública és una obreta de 38 capítols escrita per Francesc Eiximenis en 1383, coincidint amb la seua vinguda a València, i dedicada als jurats (representants municipals) d'aquesta ciutat. Aquesta versió que reproduïm correspon a l'incunable imprès el 28 de gener de 1499 a València per l'impressor alemany Cristòfor Cofman. Aquest incunable sembla que recull algunes parts (vint dificultats, trenta-dos belleses i conclusió del pròleg, i la conclusió de l’epíleg) que foren afegides quan s'imprimí en 1499, i que per tant no són d'autoria directa d'Eiximenis, segns ha indicat l'investigador suís-canadenc Curt Wittlin. El Regiment de la Cosa Pública recull molt bé les línies essencials del pensament socio-polític de Francesc Eiximenis, i exposa també les línies bàsiques del que s'ha anomenat "pactisme catalano-aragonès". Una altra obra d'Eiximenis, el Dotzè del Crestià, conté, en els seus capítols 357-395 el Regiment de la Cosa Pública. Aquest incunable que reproduïm també pot trobar-se a la Biblioteca Virtual Lluís Vives i a la Biblioteca Valenciana Digital.

Veureu que aquest incunable (es diu així als llibres impresos abans de 1499) se llegeix bastant bé, les pàgines estan bastant clares, i a més són d'una gran bellesa estètica. Igual que les altres vegades, l'investigador ha fet la utilíssima tasca de numerar totes les pàgines. Veureu que la numeració és especial, i així, es considera el foli com a una unitat, i la cara davantera porta r (recto en llatí), i l'anvers porta v (verso en llatí).

Creiem sincerament, que d'entre totes les obres que hem anat editant en línia de Francesc Eiximenis, aquesta és la que més vos pot agradar a molts, ja que exposa molt bé el pensament polític i patriòtic nostre.

Estem molt contents de poder oferir tantes obres en línia d'aquest gran escriptor, Francesc Eiximenis, que com ja hem dit, entre d'altres coses, simbolitza a la perfecció la relació entre el País Valencià i el Principat de Catalunya. I a més era un patriota i si visquera hui, de ben segur que estaria en el bàndol antiblaver.

Webmestre1.

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació del "Regiment de la Cosa Pública" d'Eiximenis

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.