• Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació del "Segon del Crestià" de Francesc Eiximenis

#1 03-02-2009 22:25:52

Webmestre
Administrador

Publicació del "Segon del Crestià" de Francesc Eiximenis

Benvolguts amics:

L'investigador que ens està trametent material de Francesc Eiximenis no para d'enviar-nos coses, i algunes elles d'incalculable valor, com l'obra que acabem de publicar, el Segon del Crestià. Podeu gaudir d'ella a la galeria (en la secció que hem obert dedicada a Francesc Eiximenis):

http://www.antiblavers.info/galeria/thu … p?album=14

El Segon del Crestià del Crestià formava part d'un vast projecte impulsat pel rei de la Corona d'Aragó Pere el Cerimoniós que es deia Lo Crestià, que consistia en una mena d'enciclopèdia, bàsicament de contingut teológic i escrita en valencià. Aquesta obra anava a tenir 13 volums, però només es van escriure els tres primers (Primer, Segon i Terç) i el Dotzè.El Segon del Crestià fou escrit entre 1382 i 1383, començat a Barcelona i acabat a València, coincidint amb la vinguda d'Eiximenis a aquesta ciutat. Consta de 239 capítols i tracta de la temptació. Aquest manuscrit correspon al manuscrit nº 1791 (del s. XV) de la Biblioteca Nacional de Madrid.

Els manuscrits i textos d'Eiximenis d'aquesta Biblioteca, així com tots els de literatura catalana medieval en general, possiblement corresponen al fons de llibres valencians que s'endugueren les tropes de Felip V del País Valencià després de la seua conquesta arran de la batalla d'Almansa i que constitueixen l'origen mateix de la Biblioteca Nacional de Madrid. L'honor per tant per a nosaltres és doble, ja que amb la publicació en línia d'aquesta obra, la retornem, encara que siga de manera virtual, al lloc d'on les tropes de Felip V la varen furtar, el País Valencià.

A l'igual que altres obres que hem anat publicant, i malgrat la seua importància, aquesta obra no ha tingut edicions modernes, llevat d'edicions fragmentàries. Per tant, és un grandíssim honor per a la nostra web poder oferir-la en un format de les més avançades tecnologies, i accessible a tothom. Veureu que aquest manuscrit se llegeix bastant bé, les pàgines estan bastant clares, i a més és d'una gran bellesa estètica. Igual que les altres vegades, l'investigador ha fet la utilíssima tasca de numerar totes les pàgines. Veureu que la numeració és especial, i així, es considera el foli com a una unitat, i la cara davantera porta r (recto en llatí), i l'anvers porta v (verso en llatí).

Estem molt contents de poder oferir tantes obres en línia d'aquest gran escriptor, Francesc Eiximenis, que com ja hem dit, entre d'altres coses, simbolitza a la perfecció la relació entre el País Valencià i el Principat de Catalunya.

Webmestre1

Desconnectat

 

#2 03-02-2009 23:20:29

golet
Membre

Re: Publicació del "Segon del Crestià" de Francesc Eiximenis

Sincerament, a mi tot açò em sembla molt estrany, que ara de sobte apareguen tots aquests documents i tal, i no hi haja un lloc on puga tenir més difusió que aquest fòrum d'antiblavers (que modestament funciona molt bé, però...), i ens els envie "un investigador". Està identificat i tal?

Desconnectat

 

#3 04-02-2009 01:33:11

Webmestre
Administrador

Re: Publicació del "Segon del Crestià" de Francesc Eiximenis

Golet, això et demostra l'estat de la nostra nació i de la seua cultura en concret...

Aquest investigador és conegut nostre, però precisament per enveges i altres misèries, és preferible que no diem el seu nom...

En fi, és el que tenim, i estem contents que la nostra web puga a ajudar a la difusió de les obres de Francesc Eiximenis, que és el que realment importa.

Desconnectat

 

#4 04-02-2009 15:41:07

golet
Membre

Re: Publicació del "Segon del Crestià" de Francesc Eiximenis

D'acord, si és una persona coneguda, no hi ha cap problema. Sols ho comentava perquè fins ara semblava que els documents venien del "no-res". M'alegre que estiga contrastada la seua veracitat i qualitat :-)

Desconnectat

 

#5 04-02-2009 17:32:23

Webmestre
Administrador

Re: Publicació del "Segon del Crestià" de Francesc Eiximenis

OK Golet.

I de nou tenim hui material interessant, que per a no obrir una nova notícia, aprofite aquesta per a dir-ho. Es tracta d'un glossari valencià antic / valencià modern, tret de diferents glossaris que apareixen al final d'algunes obres:

http://www.antiblavers.info/galeria/dis … &pos=5

És molt útil per a entendre expressions de la nostra llengua que han desaparegut o que bé pràcticament no s'usen. Com veureu, sorprenentment, el valencià conserva moltes formes antigues, però bé, la majoria de vosaltres no esteu acostumats a aquestes expressions.

Esperem que vos agrade i vos siga útil.

Desconnectat

 

#6 04-02-2009 20:09:08

PALAMOS
Membre

Re: Publicació del "Segon del Crestià" de Francesc Eiximenis

Q bó!! Al meu poble (només aqui ) per dir "m'he embrutat" diem "m'he sullat" exactament com diu que es deia en valencià antic segons aquest pdf, quines coses!!


Antiblavers, Irreductibles..

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Noticies
  •  » Publicació del "Segon del Crestià" de Francesc Eiximenis

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.