#1 29-03-2008 16:13:38

amunt
Membre

Digui adéu a les escales mecàniques

Un estudi sobre l'activitat física insta els ciutadans a utilitzar les escales convencionals enlloc de les mecàniques
Digui adéu a les escales mecàniques
La professora de la Universitat de Vic, Anna Puig, participa en un projecte mundial que estudia la introducció de l'exercici físic en el dia a dia

La professora de la Universitat de Vic, Anna Puig, participa en un projecte mundial que estudia la introducció de l'exercici físic en el dia a dia. Una possible activitat és la d'utilitzar les escales convencionals enlloc de les mecàniques, ja que, segons alguns estudis, pujar escales set minuts al dia redueix en dues terceres parts el risc de malalties cardiovasculars. Només el 6% d'una mostra de més de 33.000 persones pugen a peu les escales del metro de Passeig de Gràcia. El 94% restant opta per les mecàniques. El nombre d'usuaris de les escales convencionals, però, augmenta fins gairebé el doble després de col·locar indicadors informatius sobre els beneficis per a la salut de pujar escales.

L'estudi vol comparar els resultats d'experiències similars fetes en diferents països i diferents cultures. Fins ara s'han recollit dades a Anglaterra, Escòcia, Hong Kong i Catalunya . Actualment s'està fent l'estudi a Holanda. El treball està dirigit pel doctor Frank Eves de la Universitat de Birmingham.

El treball busca "en el dia a dia" activitats físiques que ajudin a combatre "una societat cada vegada més sedentària", segons la mateixa Anna Puig, que participa en el projecte des de fa més de dos anys. Entre aquestes activitats hi ha l'ús de les escales. D'aquest treball –fet amb col·laboració del Departament de Salut– ja n'han sortit les primeres accions, com és la de posar adhesius recordatoris sobre els beneficis de pujar escales en espais de treball. Anna Puig diu que aquest tipus d'accions són "inversions barates". La coordinadora de l'estudi a Catalunya diu, però, que si s'aposta per fomentar aquest tipus d'actitud, els resultats no s'han de buscar a curt termini perquè es busca "provocar un canvi de comportament" i això no es produeix "de la nit al dia".

Tot i que s'han fet treballs previs, les primeres dades representatives que aquest equip ha obtingut en aquests dos anys, han estat després d'observar dues hores al dia, durant deu setmanes, les escales de l'estació de metro de Passeig de Gràcia, a la sortida amb Gran Via de les Corts Catalanes. En les dues primeres setmanes es va compatibilitzar quantes persones escollien cada una de les opcions, sense que hi hagués cap indicació. Les sis setmanes posteriors es van posar tres missatges a les instal·lacions i, finalment, les darreres dues setmanes es va comprovar l'actuació de les persones un cop retirats els missatges.

En les dues setmanes després d'haver-se retirat el missatge, "òbviament va baixar el nombre de persones usuàries de les escales", però es va notar que hi havia un 27% més de gent que pujaven per les escales convencionals, en comparació a la fase preliminar.

El text dels missatges era "Feu Salut, pugeu escales", "Guanya salut i temps. Pugeu per les escales", o "Pujar per les escales set minuts al dia n'hi ha prou per fer salut". Els missatges es van col·locar entre esglaó i esglaó, perquè no es confonguessin amb els anuncis publicitaris.

L'anàlisi dels usuaris de les escales del metro determinen que usen més les escales convencionals la gent menor de 60 anys i que les usen més els homes que les dones. L'estudi determina que els percentatges i comportaments segueixen més "els patrons anglosaxons". La ciutat on s'hi presenten més diferències és Hong Kong "segurament per un aspecte cultural molt diferent", explica Puig.
www.avui.cat

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.