#1 01-12-2007 22:16:33

Webmestre1
Equip

Què és per a tu ser valencià?

En un altre fil, un usuari planteja aquesta interessant pregunta.

Vos anime a expressar la vostra opinió, doncs.


Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].

http://img528.imageshack.us/img528/5691/eng2if7.th.jpg

Desconnectat

 

#2 01-12-2007 23:32:37

puka
Administrador

Re: Què és per a tu ser valencià?

Per a mi ser valencià és l'abreviació de dir que comparteixes nació, llengua i cultura amb la resta de persones que es també són valencianes, hagen nascut i residisquen o no al País Valencià ("formerly known as Regne de València").
Les nacionalitats històriques germanes de la valenciana són la catalana i la balear; i per a alguns tot és la mateixa nació, catalana, en sinonímia perquè la llengua és el català i pels mateixos orígens d'aquests pobles.

Desconnectat

 

#3 02-12-2007 03:32:36

Re: Què és per a tu ser valencià?

Per mi, ser valencià es simplement sentir-te valencià per damunt de qualsevol altre sentiment


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#4 02-12-2007 11:48:08

LarsenAlacant
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

Ser valencià és sentir-se valencià i apreciar els seus trets (llengua, història, cultura, etc) sense cap mena de regionalisme espanyol


"La sang del meu esperit és la llengua i la meua pàtria arreu on és parlada." Acció Valenciana, 1931

Desconnectat

 

#5 02-12-2007 16:21:57

Re: Què és per a tu ser valencià?

LarsenAlacant escrigué:

sense cap mena de regionalisme espanyol

Ni de cap altre.


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#6 02-12-2007 16:42:37

olocaui
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

Ser valencià, per mi es referir-te al teu lloc d'origen, sense estar per damunt de ningú ni de res.

Pense que no deuria de estar per damunt de qualsevol altre sentiment, ja que es el nostre país i això ningú ho pot negar, pertant pense que es un sentiment com qualsevol altre.


Estic fart d'haver de demanar perdo per existir!! (Joan Fuster)

Desconnectat

 

#7 03-12-2007 00:32:02

Tio_Cuc
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

Primer de tot, per a mi no crec que ser valencià siga millor que ser castellà o portugués, colombià o xinés...

Per a mi, valencià és un mot que vol dir que comparteixes llengua i cultura amb altres persones que, també, viuen o van nàixer al territori o, part del territori, que a l'edat mitjana va formar l'anomentat "Regne de València". Actualment part d'aquest territori és anomenat oficialment per l'estatut d'autonomia valencià com "Comunitat Valenciana" i és també conegut popularment amb el nom de "País Valencià".

La nacionalitat històrica del valencians és la nació catalana. Els Prats de la Riba i tota aqueixa colla de "retorets" eren uns blaveros (a la principatina) i per culpa d'ells ara la gran part dels valencians només identifiquen Catalunya amb l'actual autonomia espanyola anomenada amb aquest nom.

A nivell lingüístic, els valencians i tots aquells que parlem català occidental hem d'estar profundament agraïts al mestre Pompeu Fabra. Gràcies a ells tots els catalanoparlants ens podem identificar més o manys amb l'estandard escrit. I Gràcies a ell al Canal 9 escriuen "Notícies" i no "Notisies"...

Desconnectat

 

#8 03-12-2007 12:19:47

Re: Què és per a tu ser valencià?

Tio_Cuc escrigué:

Els Prats de la Riba i tota aqueixa colla de "retorets" eren uns blaveros (a la principatina) i per culpa d'ells ara la gran part dels valencians només identifiquen Catalunya amb l'actual autonomia espanyola anomenada amb aquest nom.

Ahí estem. Això és a lo que em referia en la discussió amb LlenguaCatalana. El nom tradicional de la CA de Catalunya es Principat de Catalunya, no Catalunya a seques.
Antigament es coneixia amb el nom de "Cathalunya" tots els PPCC, però això ha canviat, per culpa de quatre _____ (:-# :@). Ja se sap, al País Valencià hi han blaveros, però al Principat n'està plenet. Possiblement, si li hagueren dit des del principi Principat de Catalunya, no hauria existit el blaverisme.


* [1412-18] Sant Vicent Ferrer. Reportationes sermonum Reueredissimi Magistri Vicentii Ferrarii, predicatoris finis mundi. (Citat per Roc Chabàs en "Estudio sobre los sermones valencianos de San Vicente Ferrer, que se conservan manuscritos en la Biblioteca de la Basílica Metropolitana de València", Revista de Archivos, Bibliotecas y Museos, 1902, p. 134.)

Vosaltres de la Serrania (de la comparca dels Serrans) qui estats enmig de Castella e de Catalunya, e per ço prenets algun vocable castellà e altre català. La nostra vida és el mig: dessús és la glòria e dejús infern.


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#9 03-12-2007 16:10:08

Llenguacatalana
Expulsat

Re: Què és per a tu ser valencià?

Per mi ser valencià és el mateix que per altres és ser vallesà. Ser valencià o ser eivissenc és ser català. I jo tampoc em sent identificat amb el garrofó, les clòtxines, la barraca, l'ofrena a la Geperudeta, etc....

Última edició per Llenguacatalana (03-12-2007 16:10:50)

Desconnectat

 

#10 03-12-2007 21:18:32

-àlex-
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

Ser valencià, es aixó, ser-ho, i pretendre ser-ho, no destruïrlo i d´alguna manera defensarlo, ESTIMARLO


-ÀLEX13-    Rita bollera , que ja som de 1ª!!!  Campsnal9= xotos  PVSÍ

Desconnectat

 

#11 03-12-2007 23:10:36

sixte
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

Ésser valencià no és qui parla valencià, qui defén una cultura o una història,... hi ha molta gent que és valenciana i no parla valencià. Tal vegada la pregunta que haurien de fer és: Què feu vosaltres per a defendre la uniò i el futur del poble valencià? ahí entrarien diverses respostes: parlar sempre valencià, defendre la cultura i difondre-la, tindre present la nostra història i fer-ne partícips als altres d'aquesta,.... Ésser valencià, com ja han dit alguns, és simplement ser-ho. Sentir-se orgullós de dir: sí, sóc valencià de tal poble, de tal altre i si ja et pregunten coses respecte a la llengua, la història, la cultura, qüestions polítiques, el que siga, doncs els respons amb naturalitat el que penses i si allò que li dius l'empreny que es fota. Però no crec que s'haja de dir que valencià és només el que parla valencià. Encara que a mi particularment em fot i molt quan vaig a qualsevol lloc i oïsc a gent que parla castella sent valecnians, no ho entenc, però...?

Desconnectat

 

#12 03-12-2007 23:16:42

Llenguacatalana
Expulsat

Re: Què és per a tu ser valencià?

Per mi qui se sent valencià i no parla català és perquè se sent valencià de província espanyola i per tant espanyol de la Castella ampliada.

Desconnectat

 

#13 04-12-2007 01:41:23

Tio_Cuc
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

Sixte no t'entenc, dius que per ser valencià no cal parlar valencià, però, en canvi, sí animes al personal a parlar-lo per demostrar la seua "valencianitat". Et contradius.


Amb postures com la teua al final ser valencià voldrà dir ser "valensiano" i parlar sempre en castellà i dir quatre parauletes en valencià per quedar bé. I ho dic seriosament, cada vegada veig a la gent que som de fora de l'àrea d'influència de València i que intentem viure en català menys identificada amb el gentilici "valencià".  Ara visc a una població de la Plana Baixa, et puc assegurar que entre la gent jove, valencià comença a ser sinònim de xurro o valencianet.


Els meus amics de Mutxamel (l'Alacantí) quan viatgen a Madrid sempre acaben preguntant-los si són catalans. Quan ells contesten que són valencians les cares dels madrilenys són un poema.

Desconnectat

 

#14 04-12-2007 09:23:44

Curial
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

No és requisit ser valencianoparlant per a sentir-se valencià, n'hi ha gent de comarques castellanoparlants que son valencians.

El problema és que el valencià ha sigut sempre una llengua acorralada i perseguida, per tant el valencianisme ha de fer (i de fet ho fa) la seua causa el defensar-la, com a tret identitari del nostre poble. El castellà no necessita de protecció perquè de fet és imposat per l'Estat Espanyol.

Jo no renuncie a cap part del País Valencià per criteri estrictament lingüístic, no sé vosaltres.


_____________________________________________________________
http://i18.tinypic.com/63i134l.jpg
Our movement is still not spent / We vow to make our foes relent
Llibertat Països Catalans - Saoirse d´Éirinn

Desconnectat

 

#15 04-12-2007 14:25:24

sixte
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

Per a tio cuc. A veure vaig a posar-te uns exemples per a que entengues el que jo volia dir o referir-me. Per exemple, mon pare ve naixer a un poble minúscul d'Albacete i vingué a un poble de la Ribera a viure quan tan sols tenia 2 anys, de moment ell no és valencià perquè ha nascut fora del País Valencià, però mon pare parla només valencià i quan li pregunten, què d'a on és? ell respon que valencià però si li pregunten que d'a on és i el que li ho pregunta és valencià, mon pare diu que és valencià però que nasqué fora, a un poblet d'Albacete. Aleshores mon pare no és valencià perquè segons han dit alguns del fòrum "valencià només és aquell que naix al País Valencià". Altre exemple ma mare és nascuda a un poblet també minúscul d'Andalucia, però viu al mateix poble que jo durant 40 anys, no parla valencià però l'entén i quan jo mon pare o el meu germa li parlem en valencià ella mai ens diu que canviem de llengua vol dir que la respecta com la nostra llengua materna,a banda quan li pregunten que d'a on és fa el mateix que mon pare. Ara bé, segons alguns del fòrum qui es mereix ésser més valencià els "pijos", insuportables i intolerables que viuen a la capital i que a mi m'avergonyisen? o mon pare que NO nasqué al País Valencià però que el defensa almenys parlant la llengua que ens identifica a més que és l'única que sap i ma mare que el comprén i no es demana que canviem? Respont-me

Desconnectat

 

#16 04-12-2007 14:46:34

Tio_Cuc
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

L'autonomia valenciana no correspon amb els territoris de l'antic Regne de València. Requena i Utiel sempre han segut castellanes i sempre ho seran i el mateix passa amb Villena. A Villena no és que hi haja antivalencianisme, és que hi ha un arrelat profund odi cap a tot allò que ve de València i la sensació de frontera amb territoris catalanoparlants és permanent. En canvi Cabdet (Caudete en castellà) que està dins de la província d'Albacete pertanyia al Regne de València i, encara ara, conserva tradicions típicament valencianes, i influències del valencià en la parla popular. La població havia estat vinculada sempre als Ducs de Gandia (els Borja). Però, malauradament, després de la Guerra de Successió, Felip V va declarar Cabdet com a rebel, basant-se en acusacions del Marquesat de Villena, i va passar a formar part del municipi villener. I, això és curiós, contradiccions de la vida, per tal de no estar inclosos al municipi castellà, l'any 1861 van demanar l'adscripció a la província d'Alacant. Paradoxalment ara ells són castellanomanxecs i els de Villena són "valencians".

Curial jo no tinc res en contra de ningú, ni de cap col·lectiu, tothom tenim dret a viure, jo tinc molt bons amics de parla castellana, però al pa, pa i al vi, vi. Els de Villar del Arzobispo, Bunyol, Xest, són castellans i els fot que la gent parle en català. Només has de vore que s'han inventat allò de "la Valencia Castellana". Se'ls ha vist massa el llautó, si dius "la Valencia castellana", "eres valensiano de pura sepa", si dius la "València catalana" un feixista.

Què té a vore un senyor de Requena amb un de Vinaròs? Als de l'horta de València no us agrada reconèixer que esteu envoltats de territoris castellans, però només has de vore els mapes lingüístics del català per a entendre el que jo et dic.

I tot això t'ho dic ben cordialment

Desconnectat

 

#17 04-12-2007 14:48:43

Tio_Cuc
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

Sixte estic completament d'acord amb tu... ara me'n vaig a dinar ;-)

Desconnectat

 

#18 04-12-2007 15:38:32

Tio_Cuc
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

Per a tots els del fòrum, demane disculpes per si cap dels meus escrits ofenen a algun membre. Respecte tots els membres del fòrum i sobretot us respecte perquè considere que ens uneix la base que tots reconeixem la unitat de la llengua, i tots estem en contra de postures violentes, atidemocràtiques i autoritàries.

Quan critique, critique ALGUNES idees de la persona i no a la persona.

Salut i bon rotllo

Desconnectat

 

#19 04-12-2007 18:14:07

drygan
Membre

Re: Què és per a tu ser valencià?

Per a mi ser valencià és,simplement la persona que estima la seua terra la seua gent i la seua llengua


http://img529.imageshack.us/img529/134/anagramaokvioh0.jpg
BLAVERS A FER LA MÀ!!!!!

Desconnectat

 

#20 04-12-2007 18:25:47

Llenguacatalana
Expulsat

Re: Què és per a tu ser valencià?

Tio_cuc, jo tampoc entenc el valencianisme en castellà. El castellà no és la llengua del País valencià, i si fem nacionalisme en castellà estem fent castellanisme i nacionalisme espanyol. Per això Esquerra va criticar el "hazte oír" del Bloc quan el Bloc era taronja amb Pere Mayor. Un "hazte oír" que molts castellanoparlants no ho entenien, quan el "fes-te sentir" pot entendreu qualsevol.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.